Sandberg

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Devínska Nová Ves

Vyriešený

Zakaz vstupu a ignoranti

11. marec 2015

Ľubica

Neboli nahodou odhlasovane nejake obcianske hliadky, ktore by riesili priestupky v DNV? Nemohli by riesit aj toto?
Cez vikendy by urcite pomohlo hliadkovanie vsetkych hlavnych turistickych tahov v DNV, aj Most Slobody aj Slovinec. Na Sandberg chodia s bicyklami, s konmi, so psami na volno bez kosikov, kladu sa ohne, stavaju sa stany...uz sa pomaly ani neda vymysliet co vsetko sa da este porusit a clovek to vidi na okruhu 50m. V Rakusku je poriadok, lebo vsade a za vsetko su vysoke pokuty a ludia ked vidia priestupok volaju policiu a ta aj nieco robi na rozdiel od nasej....
12. marec 2015

Lubica

Pozerala som stranky aj TIK DNV aj MU DNV a v podstate tam tak po lopate nikde nie je spropagovane co sa vlastne nemoze v chranenych uzemiach 4.a 5. stupna ochrany. Vsade sa len nachadza link na zakon, ktory je pisany prilis zlozito. Tabule aj pri Morave aj pri Sandbergu s tym co je v chranenom uzemi zakazane by urcite nieco podchytili...
12. marec 2015

Juraj - DNV

Obcianske hliadky, vysoke pokuty a volat policiu pri kazdom priestupku!
12. marec 2015

jelen

vy ste tu ale velice mudry..keby to bolo tak chranene,,nemaju tam vstup ani ludia...je to tu chranene pasmo ,to ale neznamena ze nemozes sit do lesa,tu nieste v tatrach..clovek robi veci na zaklade seba,a zodpoweda zato sam,nezodpoweda zato pani ludmilka :) a ked ste tak precitlivela :) prihlaste sa do zdruzenia,,a pekne tu snimi behajte a kazdemu recitujte zakaky :)
12. marec 2015

Ľubica

Toto je chranene pasmo presne tak ako v Tatrach, s najvyssim stupnom ochrany 5 a zakazom vstupu a devastovania pieskoveho kopca: http://www.volnycas.sk/vylety/priroda/vylet/sandberg/index.html .Kto vyrastol v DNV a ma ako tak prehlad vie. Uci sa to aj na Zakladnych skolach, staci naozaj aspon sa zaujimat....stupen ochrany 5, pri Morave 4. presne ako v Tatrach. Kto neveri nech si overi. Chodit do lesa je ina vec ako lozit po pieskovci svetoveho unikatu. Aj les Devinska Kobyla ma szupen ochrany c.4. co predtavuje urcite zakazy a kulturne spravanie.
13. marec 2015

Odpoveď samosprávy

Sandberg je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla so 4. stupňom ochrany prírody, kde je zakázané chodiť mimo vyznačených chodníkov. Je v správe Štátnej ochrany prírody, Správa CHKO Malé Karpaty , pričom na dodržiavanie zákona dohliada Stráž prírody. Žiaľ strážcov je obmedzený počet a na tak rozsiahle územie nepostačujú. Mestská časť už viackrát obnovovala drevené oplotenie pred Sandbergom ako aj tabuľky, ktoré upozorňujú na zakázané činnosti.

OVDŽ, MÚ DNV
16. marec 2015

Jakub

Keď tam niekto zbiera skameneliny za účelom si ich zobrať domov tak nepoviem ale naozaj nechápem prečo niekomu prekážajú zvieratá ako sú kone a psy v prírodnej rezervácii? -
17. marec 2015

Jozef

Je zaujímavé sledovať diskusiu, no uvítal by som účasť "kompetentných".
17. marec 2015

Ľubica

http://www.devinskanovaves.sk/mestska-cast-devinska-nova-ves/vseobecne-zavazne-nariadenia/navrhy-vzn/vzn-3-2011-navrh.html?page_id=3077
Čl. 5
Miesta, kde je voľný pohyb psa zakázaný
1. Voľný pohyb psa je zakázaný na verejných priestranstvách označených tabuľkou s textom : „Voľný pohyb psa zakázaný!“, prípadne vodorovným značením priamo na chodníku.
Vzor tabuľky, označujúcej tieto miesta je v prílohe č. 1 tohto VZN
priloha 1
2. Zákaz voľného pohybu psov v chránenom areáli Devínske alúvium Moravy a v národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla vyplýva z osobitných predpisov[6] .
17. marec 2015

Obcan

zajra 18.3. o 10:00 je zastupitelstvo vo vile Kostalova , pridite sa opytat kompetentnych kedy sa budu respektovat zakony a kde su inspektory poriadku na ktore mal pan starosta vyclenene peniaze
18. marec 2015

Jakub

Ľubica neodpovedala si na otázku. Ja som sa nepýtal podla akého paragrafu je zakázané pustiť psa (nehovoriac o tom, že o koňovi sa nezmieňuje žiadny paragraf), ale že prečo ti to tak prekáža?
18. marec 2015

Ľubica

tento príspevok nie je o mne...ak to niekto stale potrebuje zvratit na moju osobu, aby mal nejakym sposobom navrch alebo posledne slovo je to viac ako smutne...Platia tu zakony a nariadenia pre CHKO a maju sa dodrziavat vsetky. Ja ich dodrziavam a mnohi dalsi tiez a ak by bolo takych ludi viac tato prirodna krasa by sa zachovala.
18. marec 2015

Juraj - DNV

@Jakub mne osobne a aj dalsim ludom z DNV to pretoze:

1. ludia si robia ohen v CHKO a hrozi ze vypalia cely les
2. svojim stupidnym lozenim osupali sandberg na polovicu jeho velkosti ktoru si pamatam este z detstva
3. zbieraju chranene kvety
4. vyhadzuju odpadky a celkovo nerespektuju to ze su v prirode

Este potrebujes nejake dovody??? Tebe to pride normalne, si predstav, ze dojdes do tatier a nachadzas tam odpadky a pod.

Pokuty a obcianske hliadky som ZA!

Tito ludia si totiz absolutne neuvedomuju aky je Sandberg vzacny, uvediem par prikladov z wikipedie:

1. Na Sandbergu sa našlo okolo 300 druhov skamenelín ulitníkov, lastúrnikov, ježoviek, hubiek, dierkavcov, ale aj väčších morských a suchozemských živočíchov.
2. Súčasná flóra tejto lokality je zastúpená viacerými ohrozenými a chránenými druhmi.
3. Dôvodmi ochrany je najmä výskyt bohatej teplomilnej flóry a fauny (najmä hmyzu); výskyt pieskomilnej kveteny a výskyt druhov čeľade vstavačovitých rastlín, vďaka ktorým patrí k najvýznamnejším lokalitám na Slovensku.
21. marec 2015

Jakub

Juraj však v tomto ja s tebou určite na 100 % súhlasím. Problém je, že psy ani kone v chránenej oblasti nezakladajú oheň, nekradnú skameneliny, nezbierajú chránené kvety a nevyhadzujú odpadky. Ja som sa len čudoval, prečo niekomu v prírode vadia psy či kone. To čo mi tu hovoríš prekáža aj mne!
23. marec 2015

Ľubica

prirodzene ide volny pohyb psov bez nahubku pohybujucich sa mimo chodnikov a nasledne nezbieranie exkrementov majitelmi + ak to tu chcete dopodrobna rozvadzat to iste sa deje s konmi...vcera lezala na krizovatke medzi Slovincom a Eisnerovom rovno na najexponovanejsom mieste taka kopa konskeho trusu, ze to bolo top co som kedy videla...+ ak sa po Sandbergu a po Slovinci pohybuje medzi obrovskym poctom ludi este aj kon zvysuje sa riziko kopnutia tymto zvieratom okoloiducich a aj ine mozne kolizie...ale nech sa paci propagatori bordelu chytajte sa donekonecna...
23. marec 2015

Vlad

Jakub neviem co tu riesis ci niekomu vadia psy alebo kone v prirode. Nie cela Devinska Kobyla je rovnako chranena, avsak Sandberg a cast Devinskej Kobyly az do Devina je najprisnejsie chraneny - 4 stupen, tak to respektujme. Uz tu bolo vysvetlene, Sandberg patri do prirodnej rezervacie so 4.stupnom ochrany, podla zakona NR SR c.543/2002 Z.z. o ochrane prirody je podla §15 bodu k) zakaz volne pustit psa, rovnako je podla § 13 bodu e) zakazane pustat a past hospodarske zvierata v rezervacii. Tolko pravna rovina problemu, vecna rovina - kon sposobuje eroziu chodnikov na pieskovom podlozi, kde rastu chranene rastliny preto tam nema co robit, chodnik sa uz prepadava na viacerych miestach teraz. Psov je mnoho plemien, niektore mozu prenasledovat zvierata, lovit ich a pod. ani v Tatrach nie je povolene volne pustat psa len tak.
23. marec 2015

Marek

Naozaj by som prežil extázu keby ma v nedeľu poobede na prechádzke s rodinou legitimoval nejaký člen akože občianskej hliadky len preto,že idem po chodníku,ktorý síce na Kobyle bol odjakživa ale práve teraz je už 5 rokov chránený a ja som to nevedel. Si to tu všetci predstavujete ako záslužnú zodpovednosť dávať podnety na kdejaké úrady a pritom je to len obyčajný alibizmus.
Odkedy je Sandberg chránený inštitúciami a úradmi,ktoré namiesto vykonávania ochrany udeľujú pokuty, vyzerá tak ako vyzerá.Pred rokmi sa po ňom tiež liezlo a dokonca sme tam chodievali na školské exkurzie priamo do terénu ktorý je na fotografii. A sme dokonca ten piesok aj prehrabávali.Čo sa v ňom našlo to sa odovzdalo geológom alebo paleontológom.
A nevyzeral takto spustnuto.
Ani starosta ani občianska hliadka a dokonca ani polícia nám ho neochráni ak my nechceme....
23. marec 2015

Jakub

OK, v tomto sa proste nezhodneme. Každý máme iný názor na to čo je a čo nie je poškodzovanie prírody. Podľa mňa zvieratá prírodu nepoškodzujú (sú predsa jej súčasťou), ani exkrementami (mimochodom som si ich tam nevšimol aj keď uznávam že sú psíčkary čo ich nezdvíhajú - nech sa páči nech sa TOTO kontroluje) a už vôbec nie chôdzou. To sa už vážne nemôže ísť človek niekde zo psom prebehnúť? Sandberg je chránený, okolie Moravy tiež, na pole sa zo psom nemôže, Všetko len zakázať, radšej nech ľudia sedia doma, aby náhodou niekto svojou prítomnosťou na sandberku nezašliaapol chránený kvet a nespôsoboval eruziu chodníkov. Podľa mňa to nie je o tom nechodiť tam, ale keď som tam tak to je o tom ako sa tam správať a ako si svojho psa, dieťa, koňa ustriehnem.
23. marec 2015

Ľubica

no len problem je v tom, ze vacsina ludi neustriehne a ani nechce ustriehnut ani svoje spravanie, ani spravanie zvierata, chcu si robit vsetko co sa im chce a kde sa im chce a kolko sa im chce a nikto im v nicom nema zamedzovaz a ani na pol minuty..
23. marec 2015

Vlad

Devinska Kobyla nie je len Sandberg, v lese mimo prirodnej rezervacie volny pohyb psa zakazany nie je pokial som dobre pozeral zakon. Pole je sukromny pozemok ak tam niekto zakazuje pohyb psa tak len z dovodu vlastnickych vztahov. Ako vravi Lubica vela ludi sa nemieni vobec v nicom obmedzovat. Budme radi, ze tu mame chranene uzemia aj s obmedzeniami, inak by tu boli dalsie Dlhe Diely s betonovymi plochami.
24. marec 2015

Ľubica

co sa tyka exkrementov, ktore si nikto nevsimol ludia na Slovinci musia ziadat o dalsi kontajner na exkrementy v strede ulice, pretoze ich maju plne predzahradky, ktore su v sukromnom vlastnictve a nie je to od psov ludi, ktori tu byvaju, ale od tych co chodia na Sandberg....ten je na tom rovnako, len to treba chciet vidiet. Trus od kona v strede uilce Slovinec som videla viac krat...to maju Rakusania zazitok ked pridu do tejto kulturnej krajiny ako tu kazdy vie ustriehnut svojho kona a psa...potom musia striehnut hlavne ti s detmi, lebo sanca, ze sa im v tom vymacha je enormna pri tejto kulture.
24. marec 2015

Jakub

To že je niekto nezodpovedný a nezdvihne po psovi exkrementy neznamená, že sú nezodpovední všetci a nechápem prečo by sme mali za takýchto ľudí trpieť aj my zodpovední. To že pes bude na vôdzke nedonúti nezodpovedného majiteľa k tomu, aby ich zdvíhal a preto nevidím riešenie vo vôdzke Ľubica ale v preventívnej kontrole zo strany mestskej polície. Psíčkari platia ročne daň myslim nieco cez 40 € - koľko z toho reálne my mestská časť vráti? (žiadne priestranstvo pre psov nič okrem kontajnerov a sáčkov za 0,01€ x 365dni=3,65). Ak by sa chcelo aj tu by bol zdroj na financovanie preventívnych kontrol.
Vlad.: Nemam nastudovany zakon ale viem ze po poli jednoducho pes nesmie. Pokiaľ viem CHKO nie je len ten pieskový kopec ale aj jeho okolie.
24. marec 2015

Vlad

Jakub, mas pravdu CHKO nie je len pieskovy kopec Sandberg ale cely masiv Devinskej Kobyly od Dubravky az po Devinsku, avsak na uzemi CHKO plati len 2.stupen ochrany to je druhy najmenej prisny a pes do CHKO moze a je tu povoleny napr. aj vjazd na bicykli v ramci oznacenych lesnych ciest, v ramci velkoplosnych chranenych uzemi sa nachadzaju vzacnejsie uzemia ako su prirodne rezervacie ako PR Devinska Kobyla kam patri aj Sandberg a jeho okolie a tam je 4.stupen ochrany t.j. druhy naviac prisny. Je to presne ako aj Tatry tam su tiez rezervacie s vysokym stupnom ochrany, ale samotny narodny park ma len 3.stupen. Ak si pozries turisticku mapu tejto oblasti tam su hranice CHKO aj rezervacie oznacene zelenou a malo by to byt aj na vstupnej tabuli pri Sandbergu na mapke.
25. marec 2015

haj zel

je to úplne jedno, ľudia su tupci. Keď pred pár rokmi spadla nejaká študentka pripitá zhora a tuším sa aj zabila, ani sa to nedostalo do médii, tichúčko sa to ututlalo - lebo veď oficiálne je to tak pozichrované, že tam ľudia ani nemajú ako vstúpiť. WTF?
25. marec 2015

Ľubica

viď odpoveď samosprávy na Sandbergu rieši dodržiavanie zákona Stráž Prírody, teda nie mestská polícia. Stráž prírody tam príde ako často? Na Sandbergu som bola naposledy včera a v nedeľu, obidva dni ľudia mimo chodníkov a iné..Asi sa všetci zhodneme, že 2 body v DNV ako Sandberg a most Slobody a ulice k nim vedúce majú najmä cez víkend najväčší pohyb ľudí a množstvo priestupkov, kolízií vysoké. Mestská Polícia príde len ak zavoláte a z Dúbravky za 20 minút. http://www.devinskanovaves.sk/mestska-cast-devinska-nova-ves/mestska-policia.html?page_id=1615
Na novembrovom zasadnutí poslancov boli odhlasované občianske hliadky, ktoré by mali vypomôcť. Či by riešili aj lokalitu ako Sandberg je tiež otázka. Mňa tu trochu znepokojuje koment občana v tejto diskusii a to, že z toho vyplýva, že asi celé občianske hliadky nebudú nakoniec..
25. apríl 2017

Mária

pes a kôň nie je príroda??? nemali by byť chránení ako tá vaša príroda...ja myslím, že je len jedna príroda....či niektorí majú inú prírodu....
05. október 2018

Lucia Feuersänger

Zlomený plot na Sandbergu a Slabé označenie zákazu vstupu

Polámaný plot v oblasti s najväčšou ochranou prírody a slabé označenie zákazu vstupu na Sandberg spôsobuje jeho permanentné ničenie a poškodzovanie. Lesná polícia sa už tiež prestala objavovať...
10. jún 2019

Obyvatelka DNV

plot je opraveny
11. jún 2019

Silvia Vilhanová

Ďakujeme za informáciu.

S pozdravom

Silvia Vilhanová,
([email protected])
26. október 2019

Jozef

posledný teplý vîkend 2019

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania