Šášovská - poškodené koše

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený

Blázni na silvestra vyčíňali a zvalili odpadkové koše vo vnútrobloku okolo detského ihriska jama. Napočítali sme ich 5, ale je možné, že ich je v okolí viac.

02. január 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Zničené, poškodené alebo pomaľované smetné nádoby evidujeme vo viacerých lokalitách Petržalky (Tematínska, Furdekova, Pankúchova, Chorvátske rameno, Zadunajská cesta, Vyšehradská, Šášovská) na základe hlásení kolegov z údržby ako aj podnetov od obyvateľov a diskusií na sociálnych sieťach. Nemáme vedomosť o tom, kto konkrétne koše zdemoloval, keďže páchatelia neboli mestskou políciou prichytení pri čine a nie je v našich možnostiach ani kompetencii ich identifikovať. Môžeme len predpokladať, že išlo o skupinu vandalov, ktorí si nelegálnym odpaľovaním pyrotechniky „užívali“ silvestrovskú noc.

Vandali úplne zničili 2 plastové koše na psie exkrementy a 4 kameninové koše na komunálny odpad. Až 8 malo poškodené vrchné poklopy a 9 bolo spadnutých na zemi. Zhruba na jednej tretine košov sú nastriekané grafiti. Pre Vašu predstavu, oprava jedného koša stojí približne 100 až 150 eur vrátane nákladov na techniku, materiál a pracovnú silu. Vandali tak svojím konaním spôsobili mestskej časti predbežné škody na majetku v stovkách eur. Skutočný stav však bude známy až v týždni od 9. januára po revízii mobiliáru vo všetkých lokalitách.

Mestská časť iniciovala hromadnú výmenu košov za kameninové v apríli minulého roka v snahe reflektovať požiadavky občanov. Výmenou košov za funkčnejšie sme chceli dosiahnuť skvalitnenie verejného priestoru, zefektívnenie zvozu odpadu a hlavne predísť znečisťovaniu verejných priestranstiev. Nové prototypy sú okrem toho kapacitne väčšie, odolnejšie voči vandalizmu a vonkajším vplyvom. Žiaľ, nie v takej miere, aby odolali agresívnej pyrotechnike.

Nové smetné koše sa pritom nestali predmetom vyčíňania vandalov prvýkrát. Krátko po ich osadení na jar boli niektoré nádoby zhodené na zem, pomaľované grafiti alebo mali demontované poklopy.

Nikoho neteší pohľad na zničený majetok, ktorý je platený aj z peňaženky daňových poplatníkov a má slúžiť v prospech nás všetkých. Takéto správanie je z pohľadu nás ako samosprávy, ktorá do nielen nových košov investuje nemalé financie zo spoločnej kasy, nepochopiteľné. O to viac nás mrzí, že niektorí neprispôsobiví občania si našu investíciu nevážia, nehovoriac o tom, koľko snahy a námahy doteraz vynaložili kolegovia na osadenie ťažkých 150-kilogramových košov a ich opravu, resp. vyčistenie. Situáciu budeme v najbližších dňoch aktívne riešiť v spolupráci s Mestskou políciou.
Kto? Oddelenie správy verejných priestranstiev
Kedy? január 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
19. október 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

poškodené koše v tom čase boli opravené, niektoré po sprejeroch aj vyčistené.

Posielame fotodokumentáciu vyhotovenú pri revízii košov.
Kto? Oddelenie správy verejných priestranstiev
Kedy? január 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania