Ivanská cesta-napojenie letiska na vlakovú dopravu-otázka

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Uzavretý
meno
Pavol 15. januára 2023

Chcem sa opýtať, či sa plánuje prepojiť letisko v Bratislave vlakovou dopravou? V prípade, že áno, čo sa preto robí? V prípade, že nie, aké sú dôvody?

Vo viacerých vyspelých európskych mestách je štandardom, že sa na letisko dostanete rýchlo vlakom. Vlaky sú tam zapojené riadne do MHD a pomáhajú k rýchlejším presunom v rámci mesta alebo na letisko. Stačí si zobrať príklad z Viedne, vlakom z centra na letisko sa dostanete linkou S7.

Vlaková doprava má veľký potenciál, avšak v Bratislave sa zatiaľ naplno nevyužíva.

Ďakujem za odpoveď.

15. január 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
17. január 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet, ktorého prijatie týmto potvrdzujeme. Pridelili sme ho kolegyniam a kolegom, ktorí majú riešenie danej agendy v kompetencii. O priebehu riešenia Vás na základe obdržaných stanovísk budeme priebežne informovať.

S pozdravom,
Kto? Sekcia dopravy

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
19. január 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

nie je nám známy a mesto momentálne neplánuje projekt trasovania železnice k letisku. Radi by sme však do budúcna naplnili myšlienku prepojenia letiska prostredníctvom električky.

S pozdravom,
Kto? Sekcia dopravy

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
19. január 2023

Pavol

Ďakujem za odpoveď, aj keď je pre mňa neprijateľná. Mať vízie je pekné, ale aby sa niečo v v tejto oblasti urobilo, treba aj podniknúť nejaké konkrétne kroky a nie len snívať. A tými konkrétnymi krokmi mám na mysli urobiť nejakú verejnú diskusiu alebo prieskum a zistiť, čo Bratislavčania reálne chcú, či je to spomínaná električková trať na letisko, alebo vlaková doprava. V najbližších rokoch dostane Slovenská republika najväčšiu porciu fondov z Európskej únie akú kedy dostala a vyzerá to tak, že na Magistráte pripravení nato nie ste.

@Okdaz pre Starostu - Admin: Prosím Vás, ak je to možné, chcem Vás poprosiť preposlať tento dotaz aj na ŽSR, aby sa k mojej otázke vyjadrili.

Ďakujem veľmi pekne.
19. január 2023

Peter Oravec

Dobrý deň,
niečo z dejín železničného prepojenia bratislavského letiska, aj s mapkami plánovaných trás z roku 2007.
https://blog.sme.sk/pedrooravec/nezaradene/ten-t-mhd-a-rakuske-maslo
Je rok 2023 a Vallo by "dobudúcna rád naplnil myšlienku". A takto si tu roky a desaťročia žijeme.
S pozdravom.
19. január 2023

NaTrnavke

v územnom pláne je zakreslené napojenie letiska na TIOP aj električku, len kedy to bude tak to by zaujímalo aj mňa
21. január 2023

Peter Czirak

Preco je to uzavrete?
V Rumunsku pochopili, ze je to dolezite, mozno aj u nas by na to mohli prist.
https://www.msn.com/en-xl/travel/other/romanian-govt-unveils-train-connection-for-timisoara-airport/ar-AA16w4kF?ocid=msedgntp&cvid=79c47d3fd8814030a05f18fa6085acad
Podnet bol poslany na magistrat ktory to riesit nebude, lebo zeleznice pod neho nespadaju, skor to malo ist na ZSR. Hore to uz dakto spominal.
23. január 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

poprosili sme o vyjadrenie aj ŽSR. Prípadnú odpoveď zverejníme.

Barbora Peregrim
Odkaz pre starostu
[email protected]
09. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ŽSR v rámci strategických zámerov pre rozvoj železničnej infraštruktúry v Meste Bratislava sledujú zámer napojenia Letiska M. R. Štefánika na železničnú sieť. Pre tento zámer bola už v roku 2007 spracovaná dopravno - urbanistická štúdia prepojenia železničných koridorov a napojenia letiska na železničnú sieť (tzv. projekt TEN-T 17), kde bolo uvažované a navrhnuté napojenie letiska od ŽST Bratislava – Nové Mesto a zo smeru ÚNS Bratislava (z dvoch smerov). Tento projekt bol na základe rozhodnutia Ministerstva dopravy SR následne pozastavený.

Vzhľadom na šírku mostného otvoru pod diaľničnou estakádou pri železničnej Odbočke Ružinov, kde nebola zachovaná dostatočná územná rezerva pre potreby železničnej dopravy, je vzhľadom na uvažované zdvojkoľajnenie trate do Podunajských Biskupíc napojenie letiska zo smeru od ŽST Bratislava – Nové Mesto technicky nerealizovateľné. Nie je zachovaný priestor pre 3 koľaje. Nakoľko je projekt TEN-T 17 pozastavený a pre zdvojkoľajnenie trate do Podunajských Biskupíc bola spracovaná štúdia uskutočniteľnosti a je plánované spustenie procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (proces EIA), ŽSR uvažujú s napojením letiska zo smeru ÚNS Bratislava, čím je zároveň sledovaný strategický zámer železničného prepojenia letísk Bratislava – Viedeň cez Petržalku.

Pokiaľ ide o rozvoj železničnej dopravy v Bratislave, ŽSR zabezpečili v roku 2019 spracovanie štúdie uskutočniteľnosti modernizácie železničného uzla Bratislava. Aktuálne prebiehajú pre tieto projekty procesy posudzovania vplyvov projektov na životné prostredie (proces EIA).

Prajem pekný deň,

Ing. Ľubomír Mitas

Manažér externej komunikácie
Odbor komunikácie a marketingu
ŽSR - Železnice Slovenskej republiky
02. apríl 2023

Pavol

Mesto Bratislava sa rozhodlo predávať pozemok na Hradskej ulici. Je naňho vypísaná súťaž od 01. 03. 2023 do 05. 05. 2023 do 14,00 h. Vyzerá to tak, že na magistráte si robia vlastný biznis a na prepojenie letiska na vlakovú dopravu kašlú.

Zdroj: https://archivzverejnovanie.bratislava.sk/vismo/dokumenty2.asp?id_org=700026&id=85774

Zámer bol zverejený aj na FB stránke mesta, kde ich diskutujúci upozorňujú, že na spomínanom pozemku je plánovaná preložka trate 131.

Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=510688304584384&set=a.145455971107621
05. júl 2023

NaTrnavke

Ten pozemok je navyse dolezity aj pre odstránenie skladky CHZJD, jednak prelozka zeleznice by trat urychlila, ale je tam aj zeleznicna vlecka, ktora by mohla sluzit doprave na Letisko.. Vallovci proste nepremyslaju, ako nepremyslaju aj pri ustupkoch JaT ohladom Planetaria.. budeme lutovat, ze sme si ich zvolili

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania