Landauova-parkovanie-problémové


Uzavretý
meno
Lucia 27. januára 2023

Dobrý deň Dúbravčania,
v nedeľu 22.1.2023 som sa vrátila z dovolenky a na mojom parkovacom mieste, ktoré si platím, mi stálo auto (červené auto na fotke). Keď prišli mestský policajti, tak mi povedali, že v práve je ten, kto zaparkoval na mojom mieste, pretože vraj nemám odhrnutý box a je to vraj môj problém. Nezaujímalo ich, že je tam zvislé značenie a ani moja parkovacia kartička. Nasadli do auta a odišli preč. Takže som si musela nájsť parkovisko a čakať keď sa dotyčnému uráči odísť. Pýtam sa, toto je riešenie mestskej polície? Takže ak začne snežiť, tak tí čo si platíte parkovisko, stojte s lopatami a odhŕňajte, alebo si budete musieť zaparkovať niekde inde.

27. január 2023

E.B.

nehnevajte sa pani Lucia, ale tiež by som nevedela, že práve TENTO box je rezervovaný pre vaše auto
27. január 2023

Jan B

dotycny co tam zaparkoval nemal ako vediet ze je to vase miesto, zial....
28. január 2023

Peter Ondavsky

kedy konecne zmizne tento balkan vyhradenych miest? ze toto vobec mestska policia riesi, nonsens, potom su po meste stovky nelegalne zaparkovanych aut ktore ohrozuju premavku
30. január 2023

Peter

Rozum sa mi zastavuje nad odpoveďami k tomuto príspevku. Ako je možné, že by ste nevedeli, že tu nesmiete zaparkovať? Odjakživa platí, že zvislé dopravné značky sú nadradené vodorovným a je jedno či je miesto zapadané snehom, alebo nie. Je to váš problém a vaša nepozornosť ak na takomto mieste zaparkujete a nevšímate si tabule. Pri vstupe na toto konkrétne parkovisko vás značka informuje, že na tomto malom parkovisku je 22 boxov len na povolenie m. č. Dúbravka. Na spodku tabule je uvedené, že parkovacích miest je 22. Tak z toho logicky vyplýva, že asi žiaden box tu nie je len tak voľný. Mestský sa zachovali úplne zle a mali by si doštudovať vyhlášku.
30. január 2023

Peter Oravec

Peter,
súhlasím s Vami, až na jeden detail:
Zo zákona č. 8/2009 vypadol § 60 ods. 3, ktorý ustanovoval: "Ak je nesúlad medzi zvislými dopravnými značkami a vodorovnými dopravnými značkami, zvislé dopravné značky sú nadradené vodorovným dopravným značkám."
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-8
V súčasnosti žiaden predpis neustanovuje nadradenosť zvislých dopravných značiek nad vodorovnými dopravnými značkami.
Inak, samozrejme, súhlasím s Vami, policajti urobili chybu a mali by za to niesť zodpovednosť.
S pozdravom.
30. január 2023

Peter

Pán Peter Oravec, ďakujem za info, no o tomto som netušil. Každopádne to podľa článku je skôr vnímané za chybu, pretože teraz vďaka tomu vzniká nesúlad a nie je tak jasné podľa čoho sa riadiť. Každopádne v tomto prípade to aj tak neospravedlňuje dotyčného, ktorý tu zaparkoval napriek informácii uvedenej na tabule pri vstupe na parkovisko (poslednú vetu nepíšem pre vás, ale pre prípad keby vašu odpoveď niekto nepochopil správne).
30. január 2023

Odpoveď samosprávy

Podnet preposielame na vyjadrenie na mestskú políciu. Aj my máme od nich informáciu, že musí byť v poriadku vodorovné dopravné značenie, zvislé dopravné značenie a "kartička" s povolením MČ.

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka
30. január 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy
13. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
vzhľadom na skutočnosť, že celé parkovisko bolo pokryté súvislou vrstvou snehu, nebolo možné identifikovať vodorovné dopravné značenie, nakoľko nebolo viditeľné. S odkazom na túto skutočnosť, priestupok nebol spoľahlivo zistený a teda nemohol byť zo strany príslušníkov MsP riešený.
Na základe uvedeného platí, že spoľahlivé zistenie dopravného priestupku v cestnej premávke t. j. konkrétne porušenie povinnosti vodiča podľa § 25 ods. 1 písm. N) zákona č. 8/2009 Z. z. podľa ktorého vodič nesmie zastaviť a stáť na vyhradenom parkovisku, ak nejde o vozidlo, pre ktoré je parkovisko vyhradené, nie je možné vykonať, keď parkovacie miesta s vyhradeným státím sú pod súvislou snehovou vrstvou tak, že použité vodorovné značky označujúce konkrétnu polohu vyhradeného parkovacieho miesta nie sú dostatočne viditeľné a príslušné zvislé dopravné značky, ktoré označujú tieto státia, neposkytujú úplný a jednoznačný výklad, o ktoré vyhradené státia sa jedná.
Otázku, kto má zabezpečiť včasnú a riadnu viditeľnosť vodorovných dopravných značiek označujúcich vyhradené parkovacie miesta, Mestská polícia nie je oprávnená posudzovať. Táto otázka je predmetom dohody medzi poskytovateľom vyhradeného parkovacieho miesta (obec alebo mestská časť) a jeho užívateľom (fyzickou alebo právnickou osobou). Podľa väčšiny uzatvorených zmlúv sa o viditeľnosť týchto miest má starať užívateľ.

Bc. Marcela Ťarcha

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania