Šintavská - nevhodne umiestnený kôš

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
J. 22. februára 2023

Dobry den,

Chcem sa opytat preco je tento kos umiestneny na chodniku? V sirsom okoli su vsetky kose na trave. Curaju na nho psi a potom je mokry chodnik.

Dakujem

22. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet, možnosti presunu koša preveríme.
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? február 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Bratislava-Petržalka
24. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mestská časť Bratislava-Petržalka realizovala v rokoch 2022 hromadnú výmenu odpadových košov v rámci katastrálneho územia Petržalka. V súvislosti s výmenou košov boli v rámci sídliska postupne odstránené aj všetky pôvodné typovo nejednotné odpadové koše, takže aj koše na psie exkrementy. Exkrementy sa zbierajú spoločne s uličnými smeťami do nových betónových košov, ktoré sú vybavené aj zásobníkom s vreckami na exkrementy. Vykonanou kontrolnou obhliadkou zameranou na umiestnené odpadkové koše vo vnútrobloku Šintavská 6-14 konštatujeme, že nie je dôvod koše premiestňovať. Sú umiestnené na pozemkoch, ktoré má v správe mestská časť Bratislava-Petržalka. Manuál verejných priestorov „Princípy a štandardy smetných košov“ je dokumentom ako smetné koše systematicky umiestňovať, aby sa maximalizovalo ich využitie a zároveň dotvárali ucelenosť celkovej atmosféry verejných priestranstiev. Koše by nikdy nemali byť dominantným či rušivým aspektom verejného priestoru. Práve naopak, mali by zapadať do celkového kontextu svojho prostredia, mali by byť osadené v páse mobiliáru a zelene. Taktiež je dôležité brať na zreteľ manipulačný priestor nevyhnutný pre pohodlné využívanie košov pre všetkých obyvateľov, vrátane ľudí s obmedzenou mobilitou. V zmysle STN 73 6110 je nutné zachovať min. priechodnú šírku chodníka, t. j.:
– 1,75 m – ak hranicu tvorí pevná súvislá prekážka (objekt, oplotenie, múr...),
- 1,50 m – ak hranicu tvorí voľné priestranstvo, ktoré nie je ohraničené pevnou vertikálnou prekážkou (zeleň, zelený pás, nespevnená alebo spevnená neoplotená plocha...) a pod.

Smetné koše v uvedenej lokalite sú aktuálne správne umiestené a nie je dôvod ich premiestňovať.
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
24. február 2023

J.

Dobry den, kose ktorych foto ste prilozili su taktiez umiestnene mimo chodnika. Ja som vam posielala kos umiestneny na chodniku. Pred vchodom Sintavska 12.
24. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zdieľam odpoveď z referátu čistoty a poriadku:

Opakovaným prešetrením priamo vo vnútrobloku Šintavská 6-22, konkrétne Šintavská 12, sa nachádza kôš na chodníku v tesnom blízkosti detského ihriska. Kôš spĺňa normu STN a nebude sa premiestňovať.

Podotýkame, že v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava-Petržalka č. 10/2019, ktorým sa bližšie upravujú niektoré podmienky držania psov na území mestskej časti Bratislava-Petržalka podľa § 4 ods. 1) je vstup so psom zakázaný na detské ihriská, pieskoviska, do areálov školských a predškolských zariadení, do športovísk a štadiónov prístupných verejnosti a pod.
Z tohto dôvodu „psíčari“ by sa tu so psom nemali vôbec pohybovať. Upozorňujú na túto skutočnosť nástreky na chodníkoch pred vstupom do DI. Takže či kôš bude na chodníku, alebo v zeleni, majiteľ psa, ktorý porušuje všeobecné právne predpisy, umožní vstupu so psom do tohto územia, vykoná potrebu či je kôš na chodníku, alebo v zeleni. Prikladám fotodokumentáciu z dnešnej kontroly.

Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Referát čistoty a poriadku
Kedy? 2023

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
24. február 2023

Zlatica

Dobry den, dakujem, ze sa tymto podnetom zaoberate. Chcela vy som vas poprosit, aby ste svoje stanovisko prehodnotili, nakolko stary kos a aj novy kos boli umiestnene na inom mieste. Prikladam fotky. Prosim Vas, aby ste kos vratili na povodne miesto, nakolko ho na chodnik premiestnili vandali. Dakujem velmi pekne, Zlatica
24. február 2023

Zlatica

A este druha fotka povodneho umiestnenia stareho kosa. :)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania