Nebezpečný priechod Jantárova cesta / Topoľčianska

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
Anonymný užívateľ 30. marca 2015

Dobrý deň,

chcem upozorniť na rizikový priechod pre chodcov v Petržalke na križovatke Jantárovej cesty a Topoľčianskej ulice.

Počas dňa je priechod bezpečný, ale po zotmení a počas dažďa sa zvyšuje jeho rizikovosť. Priechod je veľmi frekventovaný a je tam hustá doprava. Pri tomto priechode občas horia sviečky kvôli smrteľnej nehode, ktorá sa tam kedysi stala.

Problémy sú nasledovné:

1. Nad priechodom ani v jeho blízkosti nie je lampa verejného osvetlenia, ktorá by dostatočne osvetlila priechod
2. Priechod sa nachádza tesne za križovatkou v blízkosti autobusových zastávok, takže vodiči nemajú kvôli stojacim autobusom dostatočný rozhľad do priechodu
3. Zebra je zošúchaná a na mokrej ceste ju vôbec nie je vidieť
4. Zvislá značka v smere od Pajštúnskej je umiestnená netypicky ďaleko od vozovky a úplne mimo úrovne priechodu, takže vodič ju môže ľahko prehliadnuť. Ak na zastávke stojí autobus, tak značku vôbec nie je vidieť.
5. Cesta je celkovo úzka a bez vodorovného dopravného značenia

Pre zvýšenie bezpečnosti chodcov navrhujem nasledovné:
1. Obnoviť zebru a podfarbiť ju načerveno
2. Pred zebru z oboch strán umiestniť na vozovku retroreflexné gombíky
3. Zvislú značku Priechod pre chodcov umiestniť k bezprostrednej blízkosti priechodu, aby vodič vedel lokalizovať priechod aj v noci a za dažďa
4. Na úseku znížiť maximálnu povolenú rýchlosť na 30 alebo 40 km/h. (Obmedzenie stačí umiestniť pred obe zastávky a križovatka s Topoľčianskou bude slúžiť na zrušenie ich platnosti.)
5. Na vozovke obnoviť vodorovné značenie (plná čiara na krajniciach, prerušovaná stredová čiara, označenie zastávky), aby sa zvýšila celková prehľadnosť na križovatke
6. Nad priechod nainštalovať osvetlenie (buď obyčajnú lampu verejného osvetlenia alebo svetelnú rampu so silným svetlom)

Ak nenájdete peniaze na bod 6, tak by ste mohli zrealizovať aspoň body 1-5, pretože križovatka je frekventovaná a ľudia cez ten priechod chodia po práci z autobusov domov.

Ďakujem

31. marec 2015

Jozef

Palec hore za rozumny navrh.
01. apríl 2015

Peter

Priechod bol obnovený (namaľované pruhy) naposledy v júli 2013.
01. apríl 2015

Jozef

K bodu cislo 3 by som este doplnil, ze znacku Prechod pre chodcov osadit na obidve strany cesty. Lebo ked na zastavke zastane autobus, tak ju vobec nie je vidno.
01. apríl 2015

Netro

velmi pekne spracovany navrh! takychto ludi potrebujeme do frakcie Pesokoalicia v ramci Cyklokoalicie :)
02. apríl 2015

Ján

Cyklokoalícia je teroristická organizácia, ktorá šikanuje miestnu samosprávu a štátnu správu, ako aj slušných občanov svojimi návrhmi, ktoré sú úplne zbytočné a prelievajú obrovské peniaze do nezmyselných projektov.
13. apríl 2015

Peter

Zbytočný podnet.
15. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
ďakujeme za podnet. Dopravné oddelenie je so situáciou oboznámené a v krátkom čase sa prijme rozhodnutie ako danú situáciu vyriešiť.

Oddelenie komunikácie a marketingu
24. apríl 2015

Odpoveď samosprávy


Dobrý deň,

ďakujeme za Vaše upozornenie. Váš podnet preverilo oddelenie dopravného inžinierstva Mahistrátu hl. mesta. Pripravili sme projekt dopravného značenia, s ktorým ale Krajský dopravný inšpektorát (KDI) nesúhlasil. KDI tvrdí, že priechod pre chodcov na Jantárovej ceste je dostatočne viditeľný a dôvod na zmenu vidí len vo výmene jestvujúcich zvislých dopravných značiek (ZDZ) IP 6 za ZDZ IP 6 v retroreflexnom rámiku. S týmto návrhom naše oddelenie nesúhlasí, pretože značku IP 6 nie je vidieť v prípade, keď autobus zastaví na zastávke (zastávka MHD - smer od Pajštúnskej ulice).

Pokiaľ na náš projekt dopravného značenia (PDZ) nedostaneme súhlas od KDI, nie je možné vydať určenie na PDZ.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania