Orchideová-MHD-zlé nastavenie cestovného poriadku

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Martin Vyparina 02. mája 2023

Pred časom bolo mestskou časťou Vrakuňa (starostom) prisľúbené/komunikované pridanie MHD linky smer Ružinov (k električke) obsluhovanej malým autobusom, ktorá by išla po Priehradnej odbočila na Orchideovu, Platanovu a Čakankovu. Takéto spojenie by aspoň trošku prispelo k skvalitneniu života v tejto oblasti mestskou časťou, keďže tu nie je žiadna infraštruktura, cesty su v kritickom stave a najbližšia MHD zastávka je vzdialená skoro 1,5km. Podobné mikrobusy premávaju bežne v iných mestských častiach s oveľa nižšou hustotou obyvateľstva, prečo nie u nás?
Je táto téma stále aktuálna? Ak nie, prečo? Prípadne, čo možeme ako obyvatelia urobiť, aby sa táto téma aktuálnou opäť stala?

03. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme Vám za podnet. Preveríme ho na príslušnom referáte, o nasledovnom postupe Vás budeme informovať.

S prianím pekného dňa
Kto? Referát dopravy a pozemných komunikácií
Kedy? v priebehu najbližších dní

Mgr. Rastislava Mihóková
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Vrakuňa
15. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

poskytovateľom mestskej hromadnej dopravy  (MHD) na území mesta Bratislava je Dopravný podnik Bratislava a. s. (DPB), vlastníkom je Hlavné mesto SR Bratislava, ktoré financuje MHD zo svojho rozpočtu. Starosta požiadal Hlavné mesto SR Bratislava o obsluhu predmetného územia. V čase uzávierky na Hradskej ul. prechádzala MHD po Priehradnej ul., na čo sa obyvatelia sťažovali a nesúhlasili s prevádzkou MHD v predmetnej lokalite. Z dôvodu zlej finančnej situácie prišlo od 13. februára 2023 k obmedzeniu prevádzky viacerých menej vyťažených liniek, k zrušeniu minimálne využívaných liniek a k čiastočnej úprave intervalov na vybraných linkách. Na základe uvedeného postupujeme podnet na vyjadrenie kolegom na magistráte.

S prianím pekného dňa
Kto? Magistrát hl. m. SR BA

Mgr. Rastislava Mihóková
Miestny úrad mestskej časti Bratislava-Vrakuňa
15. máj 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
22. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš podnet, za ktorého nahlásenie ďakujeme, sme v tejto chvíli pridelili kolegyniam a kolegom, ktorí majú oblasť, ktorej sa podnet týka, v kompetencii. Obdržané stanoviská ohľadom jeho riešenia Vám sprostredkujeme.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie hromadnej dopravy

Oddelenie služieb občanom
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
13. jún 2023

Martin Vyparina

Dobry den,

Od pridelenia podnetu na Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy presiel skoro mesiac a nemame ziadnu reakciu.
Mohli by sme dostat informaciu, ci sa podnetom niekto zaobera?

dakujem
27. jún 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

stanoviská/reakcie niekedy istý čas zaberú, preto ďakujeme za trpezlivosť - hoc v tomto prípade sme reakciu kolegov len neskôr zverejnili, za čo sa ospravedlňujeme.

Uvedomujeme si absenciu priamej obsluhy uvedenej lokality v okolí ulíc Orchideová, Platanová a Čakanková prostredníctvom MHD. V súčasnosti je obsluha tejto lokality zabezpečená prostredníctvom liniek MHD vedených po Hradskej ulici, avšak vzhľadom na absentujúce priame pešie trasy je z tejto lokality predĺžená pešia dostupnosť na existujúce zastávky MHD.

K uvedenej požiadavke môžeme povedať, že ešte v roku 2022 sme sa v tejto veci stretli aj so zástupcami MČ Ružinov a Vrakuňa (ktoré prišli s požiadavkou riešenia obsluhy danej lokality prostredníctvom linky MHD) , pričom na danom stretnutí sme zástupcom mestských častí tlmočili naše minimálne požiadavky na úpravy komunikácií Priehradná a Na piesku pre zabezpečenie bezpečného prejazdu vozidiel (+ potreba riešenia zastávok), nakoľko predmetné komunikácie nie sú v súčasných parametroch vhodné na pravidelnú a bezproblémovú prevádzku MHD a súčasne na nich absentujú plochy, ktoré by mohli byť využité ako nástupne plochy pre zastávky.

Nateraz nemáme vedomosť o tom, že by niektoré z uvedených podmienok boli vyriešené, avšak v prípade, ak budú uvedené veci zrealizované, tak sme ochotní opätovne o tejto možnosti diskutovať so zástupcami MČ.
Hlavné mesto eviduje veľké množstvo podnetov na zlepšenie intervalu, predĺženie trasy, zvýšenie kapacity a iné, ktoré vzhľadom na disponibilné finančné prostriedky nedokáže realizovať naraz, ale postupne musí pre realizáciu najopodstatnenejších z nich pripraviť technické a personálne podmienky na strane dopravcu a finančné na strane hlavného mesta. Každé zriadenie novej linky predstavuje výrazné náklady, ktoré by bolo potrebné uhradiť zo strany hlavného mesta, pričom aj s ohľadom na dostatočnú kapacitu existujúcich liniek v tomto úseku by vytvorenie novej linky, ktorá by vo väčšine trasy išla v súbehu s týmito linkami nebol efektívny krok aj s ohľadom na hustotu zaľudnenia predmetnej lokality.

Preto aj v prípade, ak by prišlo k technickým úpravám, ktoré by umožnili prevádzku vozidiel MHD po predmetných komunikáciách sa v súčasnosti neuvažuje s vytvorením novej midibusovej linky, ktorá by danú oblasť obsluhovala a skôr by sa išlo cestou presmerovania niektorej z existujúcich liniek vedených po Hradskej ulici, pričom na týchto linkách sú nasadzované iné typy vozidiel ako MIDI.

Mrzí nás to, ale vzhľadom na uvedené nateraz neplánujeme realizovať presmerovanie niektorej z existujúcich liniek na Hradskej ulici, prípadne zriadiť novú linku, ktorá by predmetnú oblasť obsluhovala. Ako jedno z riešení, ktoré podporujeme, by bolo dobudovanie nových priamych peších trás na existujúce zastávky, vďaka čomu by sa skrátila pešia dochádzková vzdialenosť. Súčasne si dovoľujeme spomenúť aj to, že dočasná prevádzka MHD, ktorá bola v danej oblasti realizovaná počas opravy Hradskej vyvolala aj negatívne ohlasy od obyvateľov danej oblasti, čo môže ovplyvniť prípadné riešenie trvalého riešenia vedenia linky MHD danou oblasťou.

Z uvedeného prosíme administrátora o uzavretie podnetu.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie hromadnej dopravy
Kedy? 05.06.2023

Oddelenie služieb občanom
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.