Prekážková dráha pre chodcov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Uzavretý

nielen ze terasy vyrazne zasahuju do pesej zony ale ich posuvne reklamy stavaju ako prekazkovu drahu. co je si myslim vrchol. denne tade prejdu tisice ludi. to je podnet na magistrat

08. máj 2015

Engerau

Najlepsie je, ze tie terasy krasne obsadili rekonstruovanu cast pesej zony...
09. máj 2015

Jakub

Týmto by som chcel poprosiť mestskú časť, aby s terasami nič nerobila. V letnom období sa sedí lepšie vonku ako vnútri. Prečo by som mal sedieť vnútri len preto, že niekto nie je ochotný obísť terasu a tým spraviť o pár krokov navyše?
09. máj 2015

Staromestský Občan

Staré mesto už schválilo nové pravidlá pre tieto letné terasy v centre. Nové podmienky sú platné od 20. apríla, tak tieto existujúce terasy už majú dúfam nejaké ultimátum na prerobenie. Som rád, že to konečne riešia.
Pravidlá sú zverejnené tu: http://zastupitelstvo.egov.sk/samosprava/getItemFile/id:780/iframe

to Jakub: Samozrejme, že sa v lete lepšie sedí vonku, ale jednoducho nejaký koncept je potrebné dodržiavať. Takéto monštrózne konštrukcie nemajú čo na historickej Michalskej robiť, nehovoriac o bezpečnosti v prípade požiaru.
10. máj 2015

Jakub

Favorit: takéto konštrukcie sú bežné vo všetkých veľkomestách a dokonca aj v malých mestách. V prípade požiaru? Zas toľko miesta tam podla môjho názoru je, aby hasiči prešli a keby bolo veľmi zle tak tie reklamy aj zvalcujú čo zavadzajú v ceste. Čo je ale podstatné. Kto zaplatí výpadok do mestskej pokladnice? To sú nemalé peniaze ktoré z týchto terás mesto dostáva. Predpokladám že ty to nebudeš. Aký úradník a podľa akého princípu bude stavbu terasy jednému povoľovať a druhému nie? No samozrejme podľa typického slovenského, kto dá úplatok ten môže postaviť kto nie ten nie, už aj teraz to tak funguje. Kto vynahradí podnikateľom straty v dôsledku toho, že budú mať pre zrušenie terasy menej zákazníkov ako doteraz? A kto vynahradí straty na DPH ktoré títo podnikatelia platili do štátneho rozpočtu a v dôsledku zrušenia terasy objem tržieb klesol? Zase predpokladám, že ty to nebudeš. Reštaurácie sú významné pre turistický ruch. Ak zrušíme terasy, časť z nich zanikne na úkor tých vyvolených ktoré terasy mať budú. To znamená menej služieb pre turistov a v budúcnosti menej turistov v dôsledku nedostatku služieb - čiže menej peňazí z turistického ruchu.
10. máj 2015

Staromestský Občan

Jakub: Pozrel si si vôbec tie nové pravidlá, na ktoré som dal link? (treba skopírovať celý riadok, aj s príponou). Nemáš pravdu že by takéto mohutné konštrukcie boli bežné vo veľkomestách, dokonca už ani pre menšie slovenské mestá to príliš neplatí. Nikto nechce rušiť vonkajšie sedenie, len si treba určiť jasné pravidlá. Príde ti normálne, že na Hviezdoslavovom námestí sú veľké zasklené sedenia, ktoré úplne obstavali stromy? Veď je to choré a nedá sa to už ani nazvať vonkajším sedením, ale skôr nevkusnou prístavbou.
Pokojne ma pouč koľko prevádzky na Michalskej platia za zabratie ulice. Asi ich mesto tak strašne nežmýka, keď im na jeseň aj mesiac po zrušení terás trvá, kým odpracú konštrukcie. Opakujem ale, nejde o žiadne rušenie terás, len úpravu ich pravidiel. Mimo pešej zóny, na uliciach kde parkujú autá, pochopím oplotenia a veľké kvetináče, ale v historickom jadre by to malo byť o atmosfére pešej zóny a nie o tom kto ponúkne honosnú terasu (často bohužiaľ s priemernou gastronómiou, ktorá by mala byť na prvom mieste). Tu máš hneď článok ako to funguje v Prahe, Trnave či Bardejove:
http://www.aktuality.sk/clanok/274675/bratislavu-zaplnili-nevkusne-terasy-ako-je-to-inde/

Jedené čo možno staromestskému úradu vytknúť, že prečo s tým prišiel až v polovici apríla, keď už viaceré prevádzky mali postavené terasy podľa starých pravidiel.
10. máj 2015

Jakub

Pozri sa, mne je absolútne jedno či to bude z masívnej konštrukcie alebo nie. Ak by tam tá masívna konštrukcia nebola, určite by to mohlo byť vkusnejšie. Čo je pre mňa podstatné je, aby tie terasy nezrušili a aby malo mesto, štát a podnikatelia z toho príjem. Neviem koľko sa platí za terasu v meste, reštauráciu tam nemám, ale určite sú to nemalé peniaze ktoré pre mesto znamenajú dosť peňazí - možno jedna terasa neznamená pre mesto významný zdroj príjmov ale keď sa to všetko zráta tak určite áno. To že im trvá dlho terasu na jeseň odpratať môže byť. Ale ani ty ani ja nepoznáš detaily nájomnej zmluvy. Platí sa na deň alebo na sezónu? Ja som reagoval na občana ktorý napísal tento podnet: "nielen ze terasy vyrazne zasahuju do pesej zony ale ich posuvne reklamy stavaju ako prekazkovu drahu. co je si myslim vrchol. denne tade prejdu tisice ludi. to je podnet na magistrat". Z napísaného my vyplíva, že danému občanovy nie len že terasy zavadzajú v ceste a nie že sa mu nepáči ich architektonický vzhľad. Ak sa zmení architektonický vzhľad nech sa páči, ale urćite nie som za to, aby boli odstránené len kôli tomu, že niektorí jednotlivci nevedia prejsť o pár krokov navyše pri obchádzaní terasy. No a zmena architektonického vzhľadu terasy mu tento problém nevyrieši.
10. máj 2015

Staromestský Občan

To je len tvoja paranoja, že chcú tie terasy úplne zrušiť. Ak ti je vzhľad terás ukradnutý, tak to je už tvoj problém. Podľa mňa masívne pivné lavice na Michalskú nepatria, to nech je niekde v pivnej záhrade Umelky. A k tým reklamným pútačom. Pozri si tú tretiu fotku. Je naozaj potrebné mať dva metre vysoký pútač s pár vyzobrazenými produktami, kde je ešte kopa úplne zbytočného priestoru? Veď to mohlo byť o polovicu užšie.
V Brne na Masarykovej ulici je zakázaný hoci aký pútač vyložený vonku. Preto pár špekulantov zamestnáva chudákov, ktorý to celý deň musia držať v ruke. Čo sa týka ostatných vývesných štítkov, odporúčam pre zaujímavosť si pozrieť Getreidegasse v Salzburgu, kde ešte aj McDonalds má na fasáde historizujúcu kovanú vývesku. :)
11. máj 2015

Jakub

Ja váźne neviem o čom ti tu rozprávaš. Zatiaľ čo ty tu píšeš o tom čo chce spraviť mesto tak ja tu píšem o obsahu tohto podnetu - o tom čo napísal občan Jozo. Mne je jasné, že mesto nejde rušiť terasy! On vo svojom podnete nehovorí o žiadnom architektonickom vzhľade ale sťažuje sa na to, že terasy zaberajú pešiu zónu K reklamným pútačom som sa ani nevyjadroval. Ale zase ti poviem, že mi neprekáža ak ich zrušia. Prekáža mi, že niekomu vadí, že terasy zasahujú do pešej zóny. Nič iné som nespravil, len vyjadril svoj názor, že mne neprekáźa že zasahujú terasy do pešej zóny.
04. január 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet.

Pri spätnej kontrole neriešených podnetov sme Vašu správu preverili. Chceli sme Vás informovať, že sme sa pre časový rámec podania podnetu rozhodli podnet klasifikovať ako “Vyriešený”. Za neskoré spracovanie sa ospravedlňujeme. Podnety a pripomienky obyvateľov mestskej časti pre nás tvoria hodnotnú spätnú väzbu. Na komunikácii a transparentnosti v tejto oblasti budeme aktívne pracovať.

V prípade ďalších podnetov sa na nás môžete opäť kedykoľvek obrátiť.
Ďakujeme veľmi pekne za Váš čas a pochopenie.

S pozdravom

Samuel Zahradník, Oddelenie komunikácie, Miestny úrad Staré Mesto

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania