Odfláknutá práca na električkovej zastávke Námestie Biely kríž

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Matúš Čupka 11. mája 2015

Na Račianskej radiále boli nedávno realizované drobné stavebné úprav y električkových zastávok. V rámci nich bol posunutý obrubník a umiestnená bola tiež nová betonáž.

Tá bola žiaľ realizovaná nielen nevhodným materiálom, ale aj nevhodnou technológiou. Výsledkom je, že sa betón pod vplyvom vibrácií z prejazdov električiek rozpadáva. A to 2 týždne po dokončení betonáže.

Žiadam tieto práce reklamovať a spraviť ich poriadne.

27. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

o stanovisko sme požiadali Dopravný podnik Bratislava, a.s.:

Najskôr je potrebne napísať pár viet z teórie : koľajový zvršok slúži na prvotne zachytávanie dynamických (ale i statických) účinkov prevádzky električkových vlakov. Je zrejme, že koľajový zvršok nemôže byt 100%tne tuhý - vtedy by netlmil účinky prevádzky dopravy, ale priamo by ich prenášal na koľajový spodok a plán koľajového telesa. Čiže koľajový zvršok tvorí nosnú a tlmiacu časť a preto dochádza počas prejazdu električkových vlakov k miernym vertikálnym pohybom koľajníc a podvalov.

Vertikálny pohyb koľajníc a podvalov spôsobil, že betónová mazanina spevňujúca nástupištnú hranu sa v miestach, kde sú čelá podvalov, začala drobiť. Tuto situáciu sme predpokladali a uvedený súčasný stav pravidelne monitorujeme. O situácii sme informovali aj zhotoviteľa s tým, že ak príde k tomu, že vzniknú praskliny a drolenie betónovej mazaniny aj v miestach mimo čiel podvalov, potom bude zhotoviteľ povinný zriadiť nápravu.

V každom prípade Vás uisťujeme, že súčasný stav nie je stavom nebezpečným pre prevádzku električkovej dopravy, ani pre bezpečnosť cestujúcej verejnosti.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
27. marec 2022

Martin Uváček

Navrhujem uzavrieť. Po rokoch sa stav ustálil a obrubníky nástupištia stále držia.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania