Žehrianska-riešenie dopravnej situácie-nedodržiavanie dopravných predpisov


V riešení

opakované na tomto prechode stoja auta ..je tu škôlka a veľké detské ihrisko... je to vážny problem ktorý ohrozuje deti ..

24. august 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet.

Na takéto parkovanie upozorníme aj kolegov z Mestskej polície, rovnako tak ich neváhajte kontaktovať priamo vy na telefónnom čísle 159.
Kto? Mestská polícia Bratislava
Kedy? 2023

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
24. august 2023

Mugu

Každý, kto už niekedy v Bratislave volal 159 vie, že ste dostali tzv. konzervovú odpoveď.

Píšete, že stoja na priechode a dávate foto s SUV Mercedes, ako tam stojí. Ale viete, čo sa stane, keď zavoláte 159? Nič. A viete prečo? Pretože takýchto prípadov majú ohlásených milión a keď už na to miesto prídu, tak ide o minimalizáciu času a úsilia. Viete, čo je úlohou Mestskej polície? No predsa nájsť dôvod, prečo priestupok nie je priestupkom.

Najprv budete mať akože popisovať presne akéže vozidlo tam je, keď to budete pozerať zhora, tak oni si tam akože chvíľu posedia a odídu. Keď sa budete pýtať, že čo sa udialo, povedia Vám, že si máte poslať písomnú žiadosť, ale tú Vám nevybavia, kým neudáte komplet svoje inciály. A keď už Vám ju vybavia, tak Vám po značnej dobe príde odpoveď, že uvedené vozidlo stálo nie na priechode, ale vedľa priechodu, a že na to nie je paragraf, lebo na chodníku sa stáť takto smie, že je tam jeden a pól metra pre chodcov.

No ešte teda pre Vaše info, samozrejme, že takto sa stáť nesmie, je to jednak miesto priechodu, ale tiež príslušníci v slušnom svete toto odťahujú okamžite, pretože je to miesto, kde nielenže obmedzujete ale až ohrozujete cestnú premávku, v tomto prípade chodcov.

No ale Miestny úrad len potrebuje uzavrieť Váš podnet, tak Vám akože odpísal, že to poslal na Políciu. Jaj a ešte sem prípadne uvedú, že tam boli námatkovo 3 razy, a že nič nenašli, aby ste si pripadali, že si to namýšľate. Najlepšie bude, ak sa podnet akože priradí na odpoveď priamo pani od stažností na Mestskej, ktorá Vám ešte copy pastne, že prislušníci boli náležite poučený a pokračujte volať 159.

Úplne zbytočne to písať sem.
25. august 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy
25. august 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
príslušníci MsP sú o tomto probléme vyrozumení a inštruovaní, aby počas výkonu služby riešili túto situáciu a zabezpečili zákonný stav.
V prípade, že občania majú podozrenie z páchania protiprávneho činu, môžu kontaktovať MsP na skrátenom telefónnom čísle 159. Na miesto oznamu bude vyslaná hliadka MsP, ktorá preverí oznámenie zo spáchania priestupku a v prípade jeho potvrdenia ho neodkladne vyrieši v zmysle platných právnych predpisov. Ak sa príslušníci MsP dozvedia o priestupku prostredníctvom webovej stránky, spravidla už uplynie veľký časový úsek a vodiči z miesta odídu, takže priestupok už nemôžu riešiť.
Ďakujeme za podnet.

Dominika Bodláková
referent vybavovania sťažností a podnetov
Mestská polícia hl. m. SR Bratislavy
25. august 2023

Marián Jakubjak

presne to som urobil a mam rovnaku skusenost ako piste p.MUGU ,, na tri krat som v ten den volal policiu a bol som tam na tom ihrisku s detmi cely den .. nikto neprisiel a vystriedali sa na tom mieste 4 auta.. povedzte mi ako mam veriť v tento stat a mesto a plateniu dani ked ani .. zakladne pravidla nefunguju.. vedla cca 350 m je velke parkovisko ktore je pocas dna volne skoro na 70 % .. dalsie nove je cca 450 m, ..... ked na mna sused zavola policajtom ze mu stojim na vyhradenom mieste / mimochodom omylom/ tak mi dali 50 e a tymto darebakom nikto neda pokutu .. to je uz naozaj trapne ..
25. august 2023

Mugu

To je taká známa hra, že keď voláte 159, budú Vám chcieť nanútiť, aby ste dali popis dokonca EČV vozidla, aby ho akože našli. Keď to spravíte, tak ak sa medzitým vozidlá vymenia, tak je to dôvod do úradného záznamu, prečo ho nenašli - lebo už tam stálo iné vozidlo.

Inak môžte požiadať, aby Vás kontaktovali, keď na miesto hliadka príde, čo spravidla aj spravia, ale obráti sa to proti Vám, budú sa s Vami baviť, akoby ste boli Vy ten, čo vytvára problém, najlepšie keď začnú zvyšovať hlas, ako keby boli na výjazde PMJ, čo je hlavne na to, aby ste sa akože hanbili, že sa začnú susedia z okna pozerať, že Vy to voláte na nich alebo ich návštevu.

Ešte teda naozaj je to zbytočné s nimi riešiť cez OPS, to snáď jedine priamo starostovi na Facebook aj s fotkami. Ak máte na to chuť, môžete zavolať 159, nepopisujte konkrétne vozidlo, ale popíšte napr. vľavo na chodníku bezprostredne v ceste do priechodu, priechod je medzi Ž2 a 8. Priechod je veľmi presne určené miesto. Ďalej to neoznamujte ako státie na priechode, ale oznámte to ako:

https://www.zakonypreludi.sk/zz/2009-8

§ 25
(1) Vodič nesmie zastaviť a
u) na iných miestach, kde zastavenie alebo státie môže ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky ...

Ak natrafíte na veľkých odborníkov, ešte budete musieť pripomenúť, že:

§ 2
Vymedzenie základných pojmov
(1) Cestnou premávkou na účely tohto zákona sa rozumie užívanie diaľnic, ciest, miestnych komunikácií a účelových komunikácií1) (ďalej len „cesta“) vodičmi vozidiel a chodcami.

(2) Na účely tohto zákona sa ďalej rozumie
g) chodníkom komunikácia alebo časť cesty určená pre chodcov

No a vôbec im nehovorte, že máte deti. Ja keď som sa jedného z nich spýtal, či - nech sa neurazí - má tiež deti, že by sa na to vedel dívať viac z hľadiska rodiča, čo už sa 159 obťazuje volať, bolo mi povedané, že on si na svoje deti dáva pozor, že ich má vychované.
25. august 2023

Mugu

Ešte teda odporúčam s hliadkami sa na mieste nevybavovať, ale ak je možnosť, odfoďte si ich, že sa na mieste nachádzajú - najlepšie keď tam viditeľne zastavili a pozerajú on inkriminovanú situáciu. Ak by Vás aj videli, že ste si ich fotili, samozrejme na verejnosti si verejných činiteľov môže fotiť každý. Vy podozriví z priestupku nie ste, takže sa nemusíte s nikým o ničom baviť.

Ak natrafíte aspoň na trochu normálnu hliadku, tak síce neradi, ale aspoň to doriešia. Alebo potom už len ten Facebook. Inak zopár normálnych hliadok máme, pre zaujímavosť sú to väčšinou ženy, čo majú záujem pracovať. Ak je v hliadke starší policajt, väčšinou je to problém, učí ich, ako to zdôvodňovať, že to nie je priestupok.
27. august 2023

Marián Jakubjak

presne opisujete situáciu do ktorej som sa dostal... pýtali odomna EČV a ešte sa má pýtajú či to chcem nahlásiť ako anonym alebo chcem povedať svoje. meno ... proste ja tu u fakt nikomu neverím.... načo máme toľko možností ako nahlásiť problém keď ho ak tak nikto nechce vyriešiť
27. august 2023

Jano - Star9H6j

pan Jakubiak, jedine riešenie je nahrávať si každú komunikáciu s MSP (aj telefonickú), namiesto fotiek - video + podávať sťažnosti aj na mesto... pripadne podat podnet na prokuratúru ale v tom prípade sa riesi mesto/obec ako zriaďovateľ MSP ktorý je zodpovedný za to ze fungujú podľa zákona (ich povinnosti atď..) stojí to cas a peniaze (právne sluzby/podnety/prípravy oznámení atď) ale je to jedine riešenie MSP je uz roky v BA zbytočný útvar, plný ľudí ktorý sa tvária ze nepoznaju zákony (česť výnimkám, sú aj taki ktorí ich tam naozaj nepoznaju... ) a slúžia prioritne na plnenie úloh MAGISTRATU. (nielen pri podnetoch ku statickej doprave) zistíte si napr. koľko pokut/správ. podaní v ramci PAAS riešili a pokutovali, vs mimo PAAS (aj pri rovnakých priestupkoch... , mimo paas tvrdia ze sa "to nedá riešiť resp. nemajú kapacity", atd)... ten nepomer je enormný a úmysel nespochybniteľny. 😊 veľa zdaru
27. august 2023

Mugu

No a ešte ako píše Jano zo Starého Hája, tak neviem, či má rovnaký pocit aj on, ale ak si všimnete, nepíše, že podávať sťažnosti na MsP, ale na Mesto. Dôvod je ten, že keď sa sťažujete na MsP, tak sťažnosť vybavuje na hranici konca zákonnej lehoty len iný kolega toho, na koho sa sťažujete, čiže Vám po cca 2 mesiacoch príde odpoveď v zmysle, že skutok sa nestal. Príklad: sťažnosť bude, že hliadka prišla a odišla, odpoveď bude, že áno, správne, ale Vami uvedené vozidlo nenašli. Následne podáte napríklad sťažnosť, že aha foto ako na to zízajú a príde odpoveď, že áno, ale vozidlo bolo hlásené ako na priechode a stálo vedľa priechodu, proste niečo, čo ani žiak ZŠ by si nemyslel, že mu prejde. Takto ubehnú mesiace a nič z toho. Ak budete volať opakovane, tak občas ich to omrzí a začnú to pokutovať, alebo proste natrafíte konečne na slušnú hliadku. Inak nevolajte ani tak, že 3x za deň, ale skôr deň čo deň. Ak Vám to pripadá celé na hlavu, áno je to tak, toto má riešiť mesto a nieže niekto vôbec musí volať. Ak by ste to skúšali dookola, natrafíte na najrôznejšie stupídne prvky chovania ako napríklad, že po sťažnosti si hliadky začnú v uvedenom miesta dávať na Vás pozor a vyhotovia si foto akože dôkaz, že tam nič nestálo, ale z opačnej strany priechodu. Preto Jano píše, že video.
27. august 2023

Mugu

Jaj a ešte niečo, od októbra končí prechodné obdobie, kedy sa na Slovensku aj v poslednej EU krajine mohlo parkovať bezbreho na chodníku. Keďže už zostáva len mesiac a tie sťažnosti by sa ťahali aj tak na dlhšie, môžete si radšej počkať a oznámiť toto ako státie na chodníku, čo je už menej na subjektívnom posúdení člena hliadky. Ale ak si myslíte, že je to nepriestrelné, tak upozorňujem, že vždy sa nájde v MsP kreatívec, čo Vám povie, že nie je jasné, že je to chodník, lebo jemu bezbariérové miesto pripadá, že nie je oddelené obrubníkom a že je tam vodiaci pás pre nevidiaceho nevie čo značí, a že proste je to nábeh pre autá, že je to pokračovanie vozovky. Toto sa tiež stáva, či naspäť na políčko jedna, ako píše Jano.
27. august 2023

Mugu

Na margo Jana ešte a nepomeru riešených priestupkov, všimli ste si, že Mesto a Mestská časť si v tomto začali viesť boj v Petržalke? Istý pán kúzelník akože odišiel z oddelenia mobili... pardón statickej dopravy a teraz kydá na mesto, ako je PAAS zlý. Mesto zasa vidí, ako v Petržalke nejde nič, proste sa maľujú a premaľovávajú čiary, chodia nejakí študáci vo vestách po nociach, rozdávajú včeličky, ale parkuje sa veselo ďalej hlava nehlava, sem-tam príde hliadka po nich dá 3 papuče z 30. Ale keď je to v PAAS, zrazu všetko ide. Zriaďovateľom MsP je Mesto, nie Mestská časť. Skoro by si jeden myslel, že celý PAAS vznikol, aby mali svojich ľudí na to, že budú dýchať na krk príslušníkom MsP, ktorým sa inak nechce nič robiť. Toto Petržalka nezvládla, nič nevyriešila, minula peniaze na maľovanie a nič sa nestalo ani po tom veľkolepom zazónovaní. Lokalita Jasovská bude snáď posledná, čo pod to spadne, tam bude masaker kto pozná Krásnohorská Turnianska a podobné nádvoríčka. Nikto sa toho nemá odvahu chytiť. A Mestu sa páči, že môže prezentovať, ze aha 3 roky Petržalka riešila svoje a výsledok nikde, pritom pozrite Dvory 4, ako nám to pekne odsýpa. Čiže Hrčka varený pečený, že on chcel rezident nech všade všetko zdarma jedna veľká zóna ale nevydalo, lebo zlé Mesto a PAAS. Lenže v tom PAAS jedinom niekto niečo reálne vynucuje. Nikde inde v EU som toto nevidel, skúste si tak ako na foto zaparkovať vo Viedni, do 30min odťah, pokuta bude v pohode, cena odťahu už menej. A nie je na to treba žiadneho motorizovaného policajta, na to sú pochôdzkoví, čo sa prechádzaju 3x za hodinu ulicou a len to odsýpa. Keby to robili tak u nás, hneď je aj na celé nové MHD a tiež je kde parkovať, len to bude drahšie. No a zrazu by si ľudia nepodávali petície proti parkovacím domom, že nebude tam parkovanie zdarma a uberie z verejného, lebo by sa to oplatilo. Intelektuálne a inak slabší so zhrdzavenou dedinskou Feliciou by si to nemohli dovoliť a neboli by vôbec videní v uliciach mesta, čo by pomohlo aj s dodržovaním predpisov pri jazde vodičov. Len teda toto je výhľadovo tak proces na 30 rokov aspoň asi.

Pardón za výlev teda, inak pánovi odporúčam zmeniť si meno a foto na portáli. Ak to bola prezývka, tak aj tak odporúčam zmeniť, lebo sa tak niekto môže v okolí fakt volať.
27. august 2023

Mugu

Ešte také pozorovovanie, ak by sa to aj podarilo, že jejde Mercedes dostane papučku, tak sa nečudujte, ak by tam bol o pár dní znova. Bude to totiž za 20 a môže si tak stáť koľko chce, to je menej než parkovné za obdobie jedného dňa v mnohých mestách EU. Mesto proste nič s parkovaním nevyriešilo a nie, nie je to o budovaní kapacít navyše, kým tu stoja rozpadnuté a týždeň a viac odstavené autá vo verejnom priestore a nikomu to nevadí a pokutu dostanete iba ak na Vás niekto zavolá, ešte aj to sa musí hádať s policajtom, akoby to bolo z osobného prospechu, tak to bude takto stále. Petržalka normálne priznala, že v zóne kontrola snáď raz-dva razy za týždeň sa iba dá, že za smenu max 6 ľudí v teréne, a že im ani nejde o to pokutovať niekoho ak je na tejto foto, ale že ide o to v noci aby ľudia parkovali normálne. Stavil by som sa, že na Humenského námesti je celú dobu poloprázdno, ako sa takto parkuje. Potom raz zrazí dieťa a bude to v novinách, že dieťa bez reflexných prvkov sa nerozhliadli a vstúpilo náhle úbohému vodičovu Mercedes ML do vozovky...
04. september 2023

Marián Jakubjak

Humenské námestie je voľne stále... parkujem tam stále a je to pohoda.. trošku ďalej ale kľudne a pokojne parkovanie bez stresu .. horšie je keď má človek deti... ideálny stav by bolo keby pri každej bytovke ktorá nemá dostatok parkovacích miest boli vytvorené PM na 15minut aby si mohol vyložiť naložiť dieťa/kočíky/človeka na vozíku a podobne a potom odparkujes aj ďalej ... no toto bohužiaľ nemáme a tak všetci parkujú čo najbližšie aj napriek tomu že budú zavádzať... a tak stále dookola
07. september 2023

OZ Člen

Pán Jakubjak, bola Vami oznamovaná situácia na 159 nakoniec doriešená v zmysle odpovede MsP z 25.8. 2023?
08. september 2023

Marián Jakubjak

myslim že nie to auto nakoniec odišlo..či dostal pokutu alebo niečo ine netusim ...pravdou je že od vtedy tam auta nestoja- aspoň keď tade chodím .. a az na ten deň kedy tam stáli čo ja viem 3 auta

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania