Križovatka Bajkalská-Vajnorská-Jarošova - zmena semaforu

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Tomáš 13. mája 2015

Dobrý deň! Nedávno bol na spomínanej križovatke zamenený semafor, ktorý povoľoval otáčanie do protismeru za taký, ktorý už umožňuje len odbočenie doľava na Vajnorskú smerom k Trnavskému mýtu. Aký bol dôvod tejto zmeny a ide už o trvalé riešenie? Pripomínam aj fakt, že zvislé dopravné značenie zamenené nebolo a to stále otáčanie na križovatke dovoľuje (ale vzhľadom na vymenený semafor to už možné nie je).

13. máj 2015

nezávislý_pozorovateľ

Treba menej filozofovať a viac študovať, právne predpisy sú voľne prístupné pre každého.
Vyhláška MV SR č. 9/2009 Z. z. v znení neskorších predpisov.
Ustanovenie § 9 ods. 3 písm. c)
Citujem:
signál s plným zeleným svetlom "Voľno" znamená pre vodiča možnosť pokračovať v jazde, a ak dodrží ustanovenia o odbočovaní a také odbočovanie nie je zakázané dopravnou značkou, možnosť odbočiť vpravo alebo vľavo a ak dodrží ustanovenia o otáčaní a otočenie dovoľuje dopravná značka, možnosť otočiť sa; vodič je pritom povinný dať prednosť chodcom prechádzajúcim vo voľnom smere po priechode pre chodcov a cyklistom prechádzajúcim vo voľnom smere po priechode pre cyklistov, pritom ich nesmie ohroziť ani obmedziť; ak svieti signál pre opustenie križovatky (č. S 4) umiestnený v protiľahlom rohu križovatky, neplatí pre odbočovanie vľavo alebo vpravo § 19 ods. 4 zákona,



Označiť ako vyriešené.
13. máj 2015

Tomáš

Až na to, že semafor nebol nahradený "plným", ale šípkou vľavo a to nie je to isté. Takže ja zase odporúčam lepšie čítať príspevky a pozrieť si fotografie. Podnet teda rozhodne nie je vyriešený.
13. máj 2015

nezávislý_pozorovateľ

Z tých úžasných fotiek nie je vidno, že je zelený signál plný a nič to nemení na tom, čo som napísal, zvislá značka to umožňuje, preto sa to zmenilo na takýto tvar.
Som zvedavý, čo napíše Magistrát, vážený pán filozof...
13. máj 2015

Tomáš

Smerový signál so zeleným svetlom (zelená šípka) znamená pre vodiča možnosť pokračovať v jazde len v smere, ktorým uvedená šípka ukazuje a ak smerový signál so zeleným svetlom (zelená šípka) nezobrazuje otáčanie na križovatke a také otáčanie dovoľuje dopravná značka, možnosť otočiť sa, ak dodrží ustanovenia o otáčaní; ak zelená šípka smeruje vľavo alebo vpravo a ak dodrží ustanovenia o odbočovaní a také odbočovanie nie je zakázané dopravnou značkou, možnosť odbočiť vpravo alebo vľavo.

Takže teoreticky by sa to dalo, hoci pred touto novelou to možné nebolo. Ale aký bol vlastne dôvod výmeny semafora?
14. máj 2015

Jaroslav

Nezavisly pozorovatel, jediny filozof si tu ty.
14. máj 2015

Tomáš

Nechcem tu už filozofovať, ale je dosť možné, že to spravili tak práve preto, lebo prestavili svetelnú signalizáciu a teraz zároveň s týmto semaforom majú zelenú aj chodci, ktorým otáčajúce sa autá križovali trasu, teda autá už nemali absolútnu prednosť a otáčacia zelená šípka tam nemohla ostať. Ale počkáme si na oficiálne vysvetlenie.
18. máj 2015

Michal J

Nie som si uplne isty ale mne sa zda, ze cervena a oranzova je skutocne len sipka, ale zeleny signal je sipka aj s otacanim tak ako to je aj na fotke z google maps.
18. máj 2015

Tomáš

Nie, všetky sú len šípky vľavo.
15. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

podnet preverili príslušné oddelenia a konštatujeme, že je neopodstatnený. Svetelná signalizácia umožňuje odbočenie, tak ako je spomínané aj nižšie v komentári.

Žiadna zmena organizácie dopravy sa nedá robiť svojvoľne. Akákoľvek úprava svetelnej signalizácie či riadenia križovatky, ani vodorovného a zvislého dopravného značenia nie je možná bez predchádzajúceho prerokovania projektu organizácie dopravy v príslušnej komisii a musí byť so súhlasom Krajského dopravného inšpektorátu (KDI) Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Rovnako tomu bolo aj v tomto prípade, kedy bola organizácia dopravy tejto križovatky riadne schválená.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
16. jún 2015

nezávislý_pozorovateľ

To: Tomáš, tak a teraz čo mi na to napíšeš?
Inak ten zelený signál je plný, takže keď pridávaš podnet, viac sa mu venuj.
Pekný deň.
16. jún 2015

Tomáš

Zelený signál nie je plný. Mám Ti ho ísť dnes odfotiť? A ja to už neriešim. Myslím, že kompetentní sa vyjadrili.
16. jún 2015

Michal J

Tomas nemusis to fotit. Potvrdzujem, ze skutocne tam je sipka a nie plne zelene svetlo. Plne zelene svetlo tam byt ani nemoze, pretoze auda iduce rovno/doprava/dolava maju rozdielne casovanie semaforu!

Bolo by super ak by sa tam vratil povodny stav. Takto je to vyslovene matuce. Podnet neni vyrieseny podla mojho nazoru. Citacia zo zakona, ktory poslal pozorovatel v tomto pripade neplati.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania