Zabratie verejného priestranstva

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

V riešení
meno
Anonymný užívateľ 30. augusta 2019

Pán starosta Mrva by už mohol konečne vyriešiť zaberanie verejného priestoru na vajnorskom jazere "Bager". Majitelia priľahlých záhrad zaberajú verejné priestranstvo - ohradili si pred pozemkami "ďalšie predzáhradky" čo neumožňuje ostatným návštevníkom jazier užívať tento priestor. Arogantne majú vysadené živé ploty ...... , ohradili si domnievam sa nelegálne predzáhradky reťazami a dokonca sú tam i umiestnené parkovacie stojany. Čo v tomto robí obecný úrad? V jednosmerných uliciach sa nedá prejsť autom a autá ahrozujú ľudí. Čo robí mestský policajt - ešte som ho tam nevidel. Ale vídavam ho ako pravideľne kontroluje odbočku na ďialnicu. Na jazerách vládne neporiadok a chaos. Stačilo by len vytrhať všetky koly a zrezať všetky živé ploty a rastliny, ktoré sú z vonkajšej strany pozemkov - veď je to priestor nás všetkých. Ak to radnica zabezpečí som ochotný prispieť 1000,-Eur na upratovanie pri jazere. Čo s tým spravíte pán starosta???

13. júl 2012

Stanislav Sapák

Tieto pozemky zahradkari udržiavajú v čistote a poriadku, pravidelne ich kosia a polievaju, čo tiež stojí peniaze. Ak sa o to prestanu starať, kto to bude udržiavať v čistote, anonymný pisateľ, ktorý sa bojí podpísať za podnet ?
14. júl 2012

Roman Grňo

Časti pozemkov sú ohradené kolmy, lebo bol zasiaty novy travnik. Uživať plochy však môžu všetci kúpajúci i na´dalej, stači prekročiť. Koly sú tam preto, aby to nerozjazdili znova auta, ktoré tu vôbec nemajú čo robiť. Súhlasim s jedným názorom, mestská polícia by mala kontrolovať viac, ale vjazd vozidiel do zákazu vjazdu, Je to výsmech pre ludi s povolením a ešte volný pohyb psov bez vôdzky. Ak by sa dodržiaval vjazd, nebol by problém s parkovaním domácich a nemuseli by byť parkovacie zábrany. Takže, nepoctivý anonym, dodržuj v prvom rade zákon, potom sa ozývaj. Si posero, ked sa nevieš ani za svoj názor podpísať. s pozdravom Grňo .
18. júl 2012

Stanislav Sapák

Je smutné, že pán starosta Mrva ani po dvoch týždňoch nezaujal stanovisko k danému problému. Zaujal polohu mrtvého chrobáka. Prosím o vyjadrenie jeho kompetentných pracovníkov z MÚ Vajnory, kt. sa k tomu môžu tiež vyjadriť. Alebo to len tak necháme zájsť do stratena ? Som jeden z tých "záhradkárov", kt. tam majú vysadený tiež trávnik a trochu tej zelene, aj pre všetkých kúpajúcich sa, ale ktorí sa o o to aj pravidelne stará, zbiera odpadky po ľudoch, a ho i občas za vlastné Eurá prihnojuje a polieva. Myslím si že je krajší pohľad na udržiavanu zeleň ako na vyjazdené kolajnice po autách plné smetí a zničenej zelene.
19. júl 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

MČ Vajnory má len minimum pozemkov na Vajnorských jazerách, spravuje účelovú komunikáciu popri jazerách. Je pravdou, že viacerí záhradkári si neoprávnene robia predzáhradky mimo svojho pozemku, avšak v zmysle VZN sa má vlastník o priľahlí pozemok starať, ale nemôže zabrániť vstup iným návštevníkom (pokiaľ tento pozemok nemá na LV). Ak chce vlastník niečo oplotiť trvalým plotom a nie živým plotom, či špagátom, tak je povinný podať ohlášku a aj vytyčovací výkres od geodeta na stavebný úrad. Mestská časť nevlastní pozemky takto neprávom živými plotmi, či iným spôsobom ohradené. Tie pozemky musia vlastniť konkrétni ľudia - zväčša Vajnoráci - a tí sa musia vysporiadavať s užívateľmi, či už cez záhradkársky, reštitučný alebo občiansky zákon.

Na Vajnorské jazerá majú povolený vjazd len autá s povolením. Dňa 10.7. sme zaslali žiadosť na mestskú a štátnu políciu, v ktorej ich žiadame o častejšie kontroly Vajnorských jazier a o pokutovanie tých, ktorí nemajú povolený vjazd na jazerá.

Na budúci rok plánujeme dať do rozpočtu, ktorý budú schvalovať poslanci MZ vybudovanie štrkodrvou spevneného parkoviska zo strany od železničného priecestia na prenajatom pozemku v cene cca 50 000 €. Pri vstupe by sa osadila rampa a tým by sa zamedzil vstup autám, ktoré nemajú povolený vjazd na jazerá.

S pozdravom

Ing. Ján Mrva
starosta
20. júl 2012

sekretariát starostu

Dobrý deň pán Sapák,

ospravedlňujeme sa, že sme sa 2 týždne nevyjadrili k podnetu, ale vzhľadom k dovolenkovému obdobiu nebolo možné pripraviť odpoveď skôr.
Ale samozrejme nemožno inak, ako súhlasiť s Vaším názorom, že je krajší pohľad na udržiavanú zeleň, ako na vyjazdené koľajnice po autách.

S pozdravom
sekretariát starostu
23. júl 2012

Martin Slimák

Anonym je príkladom typickej Slovače, len závidieť druhým a sami nič nespraviť, len nadávať a sťažovať sa... Koly a zábrany si v lokalite Vajnorských jazier záhradkári nenainštalovali preto, aby znemožnili prístup kúpajúcim sa, ale práve preto, aby im zaparkované autá neznemožňovali vstup na vlastné pozemky a neničili okolie. Do uvedenej lokality je totiž vstup v prázdninovom období povolený len pre vozidlá s povolením a na anonymom vyfotografovanej cestnej komunikácii je dokonca zákaz státia, takže nechápem, čo tu anonymný pisateľ rieši. Takisto ani vyfotografované "predzáhradky" nie sú verejným priestranstvom", ale majú svojho majiteľa. Tak ako aj iní záhradkári a ja za svoj pozemok a nehnuteľnosť odvádzam dane, starám sa o priľahlé okolie a zveľaďujem ho, kosím, hnojím, zbieram odpadky po kúpajúcich, vysadil som nový trávnik, pretože ten pôvodný autá rozjazdili... Keďže som teda vlastníkom pozemku na Vajnorských jazerách, má mi byť jedno, ako to tam vyzerá každé leto, ako je to každým rokom horšie, že môj pozemok stráca hodnotu ? Voda v jazere už dávno nie je čo bola, brehy erodujú, prístupová komunikácia je samý výmoľ, bufety nemajú zabezpečený vlastný odvoz odpadu, mestskou časťou zabezpečené kontajnery teda pretekajú udpadkami. A o tom, kde vykonávajú telesné potreby všetci tí kúpajúci sa, keďže na jazerách nie sú žiadne verejné záchody, o tom radšej ani nepremýšľam...

Vajnorské jazerá nie sú oficiálnym verejným kúpaliskom, neplatí sa tam žiaden vstup, kúpajúci tam teda nemôžu očakávať žiadne služby, parkoviská a iné výhody... ak to očakávajú, môžu ísť napríklad na neďaleké Zlaté piesky, či iné PLATENÉ kúpalisko...
Takto na Vajnorské jazero len stovky anonymov prídu, využijú ho, nechajú tu odpad, exkrementy, autami zničia trávne porasty... Ako by to vyzeralo, keby tam nebolo tých pár „záhradkárov“, ktorí sa o okolie starajú a revitalizujú ho, isto netreba triezvo premýšľajúcemu človeku popisovať...

Naopak veľmi ma potešil príspevok pána starostu o plánovanej výstavbe odstavného parkoviska a rampy. Ešte tak odhaliť "neznámeho" páchateľa, ktorý neustále ničí dopravné značky v tejto lokalite a opraviť výtlky na ceste a máme problém s dopravou vyriešený.
29. august 2019

Viktor Jánoš

Voľakto si pri cestičke zo stanice ku jazeru urobil skládku sena.
30. august 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň, pán Jánoš,
podnet otváram a preposielam samospráve.

S pozdravom
Jana Žabka
Odkaz pre starostu
04. august 2020

Vajnorák z BA

Dobrý deň, ubehlo 8 rokov od uverejnenia príspevku ex starostu Mrvu, a kde máme parkovisko a rampu :)? Jediná rampa, ktorá neplní svoju funkciu je na smiech. Je krásne vidieť, ako MČ Vajnory nemá záujem o Vajnorské jazero. Budeme čakať ďalší rok dva možno 10 rokov, keď zistíme, že voda bude nepoužiteľná. S pozdravom Vajnorak

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania