Saratovská-zviera-deratizácia

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Vyriešený
meno
Barbora Kundeková 04. septembra 2023

Dobrý deň,
dňa 10.8. v doobedňajších hodinách som počas kočíkovania stretla na Saratovskej ulici potkana. Najprv cupkal v tráve popri kočíku a potom mi prebehol cez cestu do schátranej budovy starej pošty. Poprosila by som o deratizáciu oblasti. Ďakujem.

06. september 2023

Odpoveď samosprávy

Na zvýšený výskyt potkanov v objekte starej pošty a jej okolí sme už upozornili majiteľa objektu a vyzvali sme ho k vykonaniu represívnej deratizácie. Tá bola aj za našej prítomnosti vykonaná špecializovanou spoločnosťou dňa 8.8.2023 a približne po 10-ich dňoch prebehla kontrola aj doplnenie nástrah.

Práve tie prípady, keď je vidieť cez deň jedinca prebehnúť cez cestu, chodník, tak je vysoko pravdepodobné a zvykne to znamenať, že sa jedná o potkana, ktorý už zožral otravu, uteká od svojej rodinky „hniezda“ a za deň-dva uhynie. V každom prípade, už je v danej lokalite populácia značne eliminovaná. Úplné vyhubenie potkanov je prakticky nemožné, nakoľko sa nachádzajú v norách v zemi, migrujú v kanalizácií. Ak sa potkania populácia po vykonaní profesionálneho zásahu otrávi, tak ostávajúce jedince opúšťajú takúto lokalitu.

Na jeseň 2023 opäť prebehne pravidelná jesenná celoplošná deratizácia, ktorú sú povinní vykonať všetci majitelia nehnuteľností. Tiež sa s majiteľom objektu starej pošty budeme vzájomne informovať, presne v ktorých termínoch deratizácia prebehne.

Za zvýšeným výskytom potkanov v tomto roku môžu faktory ako napríklad, že bolo veľa vody v kanalizácií, vtedy sa vyhrabujú von, keď je zase sucho, potkany potrebujú vodu, idú za vodou, nachádzajú sa v kanalizačných prípojkách a podobne.

Preto aj v našej mestskej časti sa s tým stretávame a upozorňujeme občanov, že ak niekto prikrmuje mačky, vtákov, keď okrem jedla necháva aj misky s vodou veľmi tým zároveň uľahčuje potkanom prístup k potrave a vode.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Ing. Rastislav Bagar
prednosta MÚ mestskej časti Bratislava-Dúbravka
24. október 2023

Odpoveď samosprávy

V týchto dňoch prebieha plošná deratizácia mestskej časti, tak verejných priestorov ako i budov v zmysle nariadenia hlavného hygienika.

S pozdravom

Ing. Smiešková Mária

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.