Jazda v protismere

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rusovce

Neriešený
meno
Elena Súkeníková 09. júla 2012

Dobrý deň,
rada by som poukázala na problém na Kovácsovej ul.. Smer od cintorínu ku škole. Je to jednosmerná cesta, no vodiči to nerešpektujú. Chodia oboma smermi a dosť veľkou rýchlosťou. Neprekáža im ani rozkopávka na Kovácsovej ul. Neviem či to niekto nevidí alebo sa to začne riešiť až keď sa stane nešťastie. Chodia tade mamičky s kočíkmi aj deti na bicykloch. Prosím, dalo by sa s tým niečo robiť? Len nech nieje neskoro a nestane sa nešťastie. Veľmi pekne ďakujem.

S pozdravom Súkeníková

01. august 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

dodržiavanie predpisov cestnej premávky patrí výlučne do kompetencie Policajného zboru SR. Váš dotaz spolu so žiadosťou o častejšie a preventívne kontroly na tomto úseku sme zaslali vedeniu PZ v Rusovciach.

Ďakujeme za podnet.

Dušan Antoš
starosta MC Bratislava - Rusovce
07. august 2012

meno

Takze to, ze sa rodicia z Kovacsovej nevedia dostat rano do skoly/skoly cez plnu Balkansku a nebezpecnu krizovatku a preto prejdu kusok v protismere (pomaly a opatrne) a bude opat riesit pokutovanim tych, ktori za to nemozu...
Zobojsmernenie by sa zislo minimalne rodicom. Nebezecnu a rychlu jazdu treba trestat - netyka sa len jednosmernej casti Kovacsovej.
08. august 2012

lolo

Ved uz podnet bol nesoravny. Co s tym moze MC, okrem buzerovania policajtov?
Toto je slabost tejto strankyze sa sem mozu pridavat podnrty, kt sa nettkaju samosoravy a este sa o nich hkasuje :(
09. august 2012

Odkazprestarostu.sk

@lolo: ak by sme mohli uviesť trochu na pravú mieru fungovanie tohto portálu - prirodzene nie je v našich možnostiach pri prijímaní podnetu overovať, do akej miery je naozaj relevantný pre samosprávu, nakoľko z objektívnych dôvodov nemôžeme poznať situáciu v každom "kúte" mesta. Sú však aj podnety, ktoré vyhodnotíme ako neopodstatnené a neprijímame ich. Na druhej strane, je aj vizitkou samosprávy, ako si dokáže s daným podnetom poradiť, aj keď nepatrí jeho riešenie do jej kompetencie, ako napríklad v tomto prípade.
11. august 2012

meno

@lolo: Podnet bol nespravny ? Co s tym moze MC ?........ A na co tu MC (=uradnikov + starostu) mame ? Tragedia je uz to, ze taketo podnety musime zadavat cez tuto stranku. Oni preferuju osobny kontakt s obcianskym preukazom a fotografiou tvare a profilu. To je podmienka, aby sa niecomu zacali venovat, co aj tak vacsinou vedie k nulovemu vysledku.
Minimalne vyjadrenie + posunutie na zodpovedne organy by sa patrilo. Zrusme MC Rusovce(=uradnikov a starostu s platom na urovni krajskeho mesta) a prostriedky presunme na tuto stranku. Vyriesila uz viac ako MC Rusovce,a zadarmo.
14. august 2012

ozaj

Ved odoovedali a posunuli dalej, citajte, netreba mat len hnev v ociach.
A tato stranka vyriesila veci? Kto konkretne? Ujo internet? :)
Tato stranka sluzi na anonymne ci podpisane podavanie staznosti a podnetov. Co je fajn. Za riesenim su konkretni ludia
22. august 2012

on

A hlasovanie je dokedy? 14 dni uz bolo
03. október 2012

Vlado Mokráň

Rád by som vec objasnil o kúsok ďalej. Som členom Stavebno-bytovej komisie pri MZ v Rusovciach a tomuto problému sa venujeme už druhý rok. Hneď na začiatku fungovania komisie sme konštatovali, že súčasný stav je zlý: rodičia, ktorí ráno vozia deti do školy/škôlky, musia naozaj na hlavnú, ktorá je úplne preplnená, a to kvôli 30 m dlhej jednosmerke. Budúci poslanci pred voľbami sa unisono vyjadrovali za to, aby bola jednosmerka zrušená.

Odborník na dopravu v rámci komisie prešiel všetky podklady a normy a zistil, že cesta môže byť aj obojsmerná, spĺňa na to kritériá. Nie je potrebné rušiť ostrovčeky, ktoré na nej sú. Posunuli sme vec na MÚ so žiadosťou, aby to ďalej riešil, pretože komisia v tom nemá ďalej žiadnu právomoc. Vec musí riešiť MÚ - vypracovať projekt a ten dať schváliť príslušnému referátu na meste, ktorý rozhodne, či bude jednosmerka zrušená.

Bohužiaľ, už asi rok je stav taký, že MÚ nám odkázal, že na to nemá vyčleneného žiadneho pracovníka. Najnovšie sme to ale otvorili znovu a starosta predsedovi našej komisie sľúbil, že tým niekoho poverí. Dúfajme teda, že nezostane len pri sľube.
15. október 2012

matej

Staznost znela na nerespektovanie jednosmerky a vysoku rychlost vodicoc na tejto ceste, aj ked je tu rano velka premavka mamiciek s kocikmi a malych det.
Vy si tu prihrievate polievocku so svojou pracou v nejakej komisii, ktora je za zdvojsmernenie tejto ulice.
Nie som si isty, ci s tym vsetci obcania a rodicia suhlasia a ci by to nejako prospelo k obmedzeniu vysokej rychlosti aut na tejto ulici.
15. október 2012

Vlado Mokráň

Dobrý deň.

Máte pravdu: môj príspevok nereagoval priamo na podnet. Objasňuje ale realitu spomínaného miesta z druhej strany. Odpoveď na to, prečo mnohí nerešpektujú jednosmerku (čo aj mne vadí), nie je len o tom, že sú to ignoranti, ktorí porušujú predpisy. Porušujú ich aj preto, že jednosmerka je na tomto mieste naozaj nelogická. Pokiaľ viem, policajti tam aj pokutovali. Jednu mamičku, ktorá viezla deti do školy, vraj úplne zdeptali. Netvrdím, že konala správne. Problém je proste v tom, že tá jednosmerka je hlúpa; alternatívou je preplnená hlavná cesta, ktorá je omnoho nebezpečnejšia. Práve pri rozvoze detí do školy je pre rodičov bezpečnosť dôležitá okolnosť. (Mimochodom, nesmie sa tam prejsť ani bicyklom.)

Dodržiavanie rýchlosti na tejto ceste je problém iný, ktorý určite treba riešiť. Aj keď musím povedať, že tadiaľ chodím denne (iba jedným smerom :-)) a rýchle autá som nezaznamenal ani raz.
17. október 2012

meno

@matej's "Vy si tu prihrievate polievocku so svojou pracou v nejakej komisii, ktora je za zdvojsmernenie tejto ulice."
No trochu mi to pripomina nedavnu peticiu(o ktorej som ani netusil) a udalosti okolo nej. Tam to skoncilo konstatovanim, ze ten kto sa o nieco snazi(urobit pre obyvatelov) to robi len kvoli svojej reklame, PR. A vitazom je miestny pstros, ktory nerobi nic a posiela na ludi policajtov (vid Odpoved samospravy). Vsetko je tu ok a kazdy kto sa stazuje, pripadne sa snazi nieco vyriesit je cudny, zly, nie je Rusovcan, atd...
Ak by s vysvetlenim p.Mokrana (ktore vysvetluje vela) prisiel p.starosta tak drzim hubu a poviem si, ze mozno sa fakt snazi a mozno je hodny toho platu primatora krajskeho mesta. Ale tu sa opat znevazuje takmer dobrovolnicka praca, ktora ma nahradzat platene sluzby samospravy.
Na zaver, vsimili ste si ze by policajti niekedy merali rychlost na Kovacsovej ulici ? Jednoduchsie je postavit sa na krizovatku Kovacsovej a Vyvojovej a rano pokutovat vystresovanych rodicov...najma ked je tam este aj podpora samospravy. Tam je prijem isty, kedze vacsinou su to slusni ludia.
23. október 2012

pet

vaz pan Turk
rieste si vase osobne problemy so starostom inde.
keby ste citali a nemali v ociach len zlobu, vsimli by ste si ze ide o dve rozne veci.
podnet bol na nerespektovanie rychlosti a jednosmerky. a to maju riesit policajti. na ludi ich neposiela starosta,ale chcu to aj niektori obyvatelia ako ste sa mohli docitat... a prave vycitaju ze tu policajti nerobia poriadok.
iny pohlad na vec ma p. Mokran, ktory nepostrehol nebezpecnu rychlost a mysli si , ze by sa ulica mala zobojsmernit. ja si napriklad niesom isty spravnostou tohto riesenia, ale nech sa rozhodnu rodicia. mozno si nebudu vsetci tiez isti ci to nepovedie rano k vacsiemu chaosu. ale ak sa preukaze , ze by to mohlo fungovat, vitam toto riesenie.
26. október 2012

meno

@pet : Je to sice nepodstatne, ale ja nie som p.Turk a nemam ani osobne problemy so starostom.
Mam len problem so sluzbami, ktore poskytuje samosprava pod jeho vedenim, najma (ne)riesenim problemov a podnetov od obcanov, dokazom coho je aj tato diskusia. A presne na to tato stranka je.
Ako pisete, nech rozhodnu rodicia. Ale kde maju rozhodnut, v tejto diskusii ? Alebo snad samosprava pripravi nejaky prieskum ? Spozorovali ste niekde aspon naznak takeho riesenia od samospravy ? Ja nie.
Opat sme v slepej ulicke. Pokecali sme si a to je tak vsetko. Psy stekaju a karavana tiahne dalej...od ludi a ich problemov.
29. október 2012

pet

Ak tomu spravne rozumiem, vy ste za zobojsmernenie ulice , cim by sa podla vas vyriesil problem pani, ktora pisala tento podnet? (rychlost a nedodrziavanie jednosmerky )
Lebo ak nie, ako som pisal, ja s tym nemam problem, ale asi to je na novy podnet.
Ja niesom o tom presvedceny, len preto, ze su tam ostrovceky, ktore komplikuju obojstranny prejazd. Ale ak je to podla noriem a pomoze to,rodicom a detom, som za. A aj tie zaverecne slova svedcia o tom, ze vam neslo celkom o riesenie tohto podnetu, ale o postazovanie sa na samospravu.
Ak tam chodite s dietatom, zatlacte aj na riaditelku aj na vedenie obce s viacerymi rodicmi.
Ja zasa poznam ludi, ktori nie su za zobosjsmernenie, ale skor za dodrziavanie jednosmerky a dodrziavanie rychlosti. Ako pani, ktora pisala tento prispevok.
31. október 2012

meno

Ano, som za zobosmernenie ulice, minimalne kvoli rodicom voziacim svoje deti rano do a vecer zo skolky/skoly. Aj preto, ze mam pocit ze vecna podstata podnetu pani, ktora ho pisala, mieri skor k rychlosti ako k obojsmernosti.
Rieseni je asi viac, ja si viem predstavit riesenie, ze sa dopravnou znackou umozni prejazd jednosmerkou v pracovnych dnoch v case napr. 6:00 - 9:00 a 16:00 - 18:00, co by riesilo problemy rodicov. Ale nechce sa mi teraz studovat moznosti dopravneho znacenia a zakona.
Ak by bol aj s tymto problem, tak by sa to mohlo obmedzit na rodicov z okolia Kovacsovej ulice (napr. zapadne od Balkanskej). Naozaj nevidim zmysel v tom ak rodic chce svoje dieta dopravit nacas do skolky/skoly a kvoli velmi zlej dopravnej situacii na Balkanskej bude pokutovany.
A rychlost kludne obmedzte aj na 10 km/h a merajte a pokutujte pozdlz celej Kovacsovej.
31. október 2012

Vlado Mokráň

S posledne uvedeným sa plne stotožňujem.
Faktom je, že na tom mieste máme situáciu, kde si treba vybrať najlepšie zo zlých riešení. Obojsmerka bude znamenať, že si tam budú autá zavadzať - ostrovčeky urobia svoje a parkovacích miest sa už ľudia len tak nevzdajú. Takže vždy sa nájde niekto, kto s tým nebude spokojný.
Ale táto debata má zmysel. Vďaka nej budem na komisii presadzovať, aby súčasťou riešenia bola ešte znížená rýchlosť na tom inkriminovanom úseku. To by mohlo pomôcť.
02. november 2012

pet

Suhlas. Taketo riesenie sa mi zda rozumnejsie ako zobojsmernenie celej ulice a mohlo by fungovat.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.