Orez stromov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Lamač

Vyriešený
meno
Jozef 19. mája 2015

Chcel by som sa opýtať veľaváženého pána starostu, kto mal ten "vynikajúci nápad" robiť výruby a orezy stromov na Studenohorskej ulici. V období mimo vegetačného kľudu je to čisté barbarstvo. Ak je to nutné, nebolo na to dosť času od októbra do konca marca? Myslel som si, že bývalú starostku p. Keltošovú nejde prekonať, ale hlboko som sa mýlil. Som zvedavý, aké ďalšie kúsky budú nasledovať.

19. máj 2015

Jozef

Mám na mysli výrub stromov na Studenohorskej ulici a je tu aj podnet týkajúci sa výrubu stromov na Heyrovského ulici, mimo obdobia vegetačného kľudu, čo je v rozpore so Zákonom o ochrane prírody a krajiny - Zákon č. 543/2002 Z. z. a jeho vykonávacou vyhláškou č. 24.
20. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň
MČ Lamač v tejto veci postupuje v súlade s platnými predpismi a normami. V zmysle § 17 ods. 5 vyhlášky MŽP č. 24/2003 Z.z. (ďalej len "vyhláška") sa rez živých konárov s priemerom viac ako 5 cm vykonáva vo vegetačnom období od 1.4 do 30.9. Slovenská technická norma č. 83 7010 priamo určuje spôsob a čas kedy sa môžu vykonávať orezy stromov. Bod č. 3.2.1. "Pri rezaní živých konárov sa uprednostňuje rez v období plnej vegetácie, keď je schopnosť tvorby kalusu najväčšia." Nehovoriac o tom, že v tomto období sa dá najlepšie posúdiť, ktoré konáre je potrebné odstrániť tak aby ostala stromu zachovaná dostatočne veľká asimilačná plocha. Na Studenohorskej ulici popri komunikácii rastú stromy druhu Javorovec jaseňolistý, ktroý je uvedený vo vyhláške ako invázna drevina a na výrub samičích jedincov tohto druhu sa nevyžaduje súhlas na výrub v zmysle § 47 ods. 3 zákona 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny (ďalej len "zákon") a vlastník resp. nájomca pozemku na ktorom takéto dreviny rastú je povinný ich odstrániť. (§ 7b ods.3 zákona).
Na záver by som len uviedol, že MČ Lamač vykonáva úpravu drevín na základe požiadaviek občanov a to až po dôkladnom posúdení opodstatnenosti týchto žiadostí.

S pozdravom


Ing. Marek Poláš, Odborný referent ŽP, MÚ MČ Bratislava - Lamač
05. júl 2015

David

Jozef pridavam sa k Vam. Neviem aky blb mohol navrhnut takyto predpis, v kazdom pripade tusim ako vyzera odborny orez stromov. Zajtra nas caka dolna cast studenohorskej, tak som zvedavi co nasi odborni pracovnici predvedu, teda ak nebudu uplne naliati. Inak co sa tyka samotneho vyrubu stromov- myslim, ze takto podobne sa rodia parkovacie miesta. Spravil som dnes niekolko fotografii na studenohorskej na neparnej strane ulice, kde sa robil Vami zdokumentovany vyrub. Skoro mam chut sa stavit, ze buduci rok uz tam budu namiesto pnov prenajate parkovacie miesta.
Pekny den

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania