Bajkalská-schody-poškodené

Zodpovednosť za riešenie: Iné

Uzavretý
meno
Peter Oravec 11. októbra 2023

Poškodené schody na Bajkalskej pred gymnáziom. Prosím o opravu a o údržbu.

19. október 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
02. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš podnet, za ktorého nahlásenie ďakujeme, sme v tejto chvíli pridelili kolegyniam a kolegom, ktorí majú oblasť, ktorej sa podnet týka, v kompetencii. Obdržané stanoviská ohľadom jeho riešenia Vám sprostredkujeme.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie správy komunikácií

Oddelenie služieb občanom
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
06. december 2023

Peter Oravec

Neriešený podnet.
Prosím o preposlanie.
27. december 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Hlavné mesto SR Bratislavy – Sekcia správy a údržby ciest (SSÚC) – Oddelenie správy a údržby technických objektov zabezpečuje výkon správy len na cestách, ktoré sú ako stavby v majetku Hlavného mesta SR Bratislavy, a sú zaradené do siete miestnych ciest na území hlavného mesta SR Bratislavy ako cesty I. a II. triedy a na prejazdných úsekoch ciest I., II. a III. triedy.

Schody vedúce od Gymnázia k chodníku na Bajkalskej ulici nie sú samostatne evidované v majetku stavieb SSÚC a nie sú ani súčasťou chodníka, ktorý patrí k miestnej ceste II. triedy, a ktorý spravuje Hl. mesto SR Bratislava. Na SSÚC sa k predmetnej stavbe (schodov) nenachádzajú žiadne relevantné právne listiny (ako stavebné povolenie, kolaudačná zápisnica, preberacia zápisnica, PD...). Predmetné schody boli pravdepodobne vybudované účelovo pre potreby Gymnázia ako prístup ku chodníku. Prikladáme výrez z pasportu ciest v správe SSÚC, kde je viditeľný rozsah vykonávanej správy - po hranicu chodníka (mimo schodov).

Uvedené schody sa okrem iného nachádzajú na parcele reg. „C“ č. 15277/124 v k.ú. Nivy, Bratislava-Ružinov, ktorá nie je vo vlastníctve Hl. mesta SR Bratislavy, ale vo vlastníctve súkromnej osoby.

Na základe uvedených skutočností SSÚC nemôže zabezpečiť opravu predmetných schodov, a ani ju zahrnúť do plánu opráv na nasledujúce roky. Prosíme preto administrátora o zmenu zodpovednosti.

S pozdravom,
Kto? Sekcia správy a údržby ciest

Oddelenie služieb občanom
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
27. december 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: MÚ Ružinov
10. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, situáciu preveríme a budeme Vás informovať.

Komunikačné oddelenie

Miestny úrad Ružinov

V prípade ďalších podnetov alebo otázok nás môžete kontaktovať na [email protected].
Ďakujeme
16. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

neevidujeme v majetku mestskej časti schody na pozemku parc.č.15277/124, k. ú. Nivy, ktoré predstavujú prístup ku chodníku pri gymnáziu,

Tiež neevidujeme v majetku pozemok reg.“C“ parc.č.15277/124, k. ú. Nivy, ktorý je vo vlastníctve fyzickej osoby.

Schody sú na pozemku v podielovom spoluvlastníctve súkromných osôb, stavba školy, ku ktorej tieto schodíky predstavujú prístup, je vo vlastníctve SR - MV SR.

Na základe uvedených skutočností MČ nemôže zabezpečiť opravu predmetných schodov. Prosíme preto administrátora o zmenu zodpovednosti.

Komunikačné oddelenie

Miestny úrad Ružinov

V prípade ďalších podnetov alebo otázok nás môžete kontaktovať na [email protected].
Ďakujeme
16. január 2024

Peter Oravec

To, čo píše samospráva, nie je pravda.
V zmysle platných zákonov Slovenskej republiky nič nebráni samospráve vynaložiť prostriedky aj na majetok, ktorý nemá vo vlastníctve alebo v správe.
Samospráva je dokonca v zmysle zákona aj v tomto prípade povinná konať, pretože ju k tomu zaväzuje zákon o obecnom zriadení. Podľa tohto zákona je obec povinná zabezpečovať výstavbu a údržbu a vykonávať správu verejných priestranstiev. (§4 odsek 3 písmeno f).
Zákon definuje aj verejné priestranstvo, ktorým je ulica, námestie, park, trhovisko a iný priestor prístupný verejnosti bez obmedzenia, ktorý bez ohľadu na vlastnícke vzťahy slúži na všeobecné užívanie.
Prosím, aby samospráva konečne pochopila zákon a hlavne začala konať v prospech občanov Bratislavy.
S pozdravom.
19. január 2024

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iné
25. január 2024

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

mrzí nás to, no v riešení tohto podnetu nevieme pokračovať, nakoľko samospráva (po preverení aj MV) uviedla, že zodpovedným subjektom sú súkromné osoby.

S pozdravom,
Admin.
25. január 2024

Peter Oravec

Dobrý deň,
ako som vyššie 16.1.2024 uviedol, samospráva je oprávnená aj povinná konať priamo zo zákona.
To, prečo administrácia portálu Odkaz pre starostu (OPS) podporuje samosprávu v porušovaní zákona a v samosprávnej letargii, to vie iba administrácia portálu OPS.
Takéto konanie administrácie portálu OPS však vyvoláva neodbytný dojem, že administrácia nemá vlastný názor ani postoj, a iba vykonáva pokyny samosprávy.
Predpokladám, že pod skratou "MV" myslela administrácia OPS Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. Ak sa teda administrácia OPS odvoláva na "preverenie" Ministerstvom vnútra SR, prosil by som, aby toto "preverenie" administrácia OPS zverejnila.
Ďakujem vopred.
S pozdravom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.