Nezáujem o kultúrne dedičstvo- schodisko Dóm sv. Martina

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Staré Mesto

Vyriešený
meno
Peter Vavro 21. mája 2015

Významná historická stavba Dóm sv. Martina aj s okolím by mala byť v čo najlepšom stave. Niekoľko rokov zvalená guľa bola pred časom neodborne vrátená na svoje pôvodné miesto, bez použitia stavebného lepidla a napravenia škáry (trhliny) v múre. Vydržala cca jeden rok. Dnes je opäť zvalená a tento stav trvá cca 3 mesiace.

25. máj 2015

Rado

A cudujeme sa? Daval ju naspat Bratislavsky "okraslovaci" spolok. Saso Macuha povolal deti a in si uzival 5 minut slavy pred novinarmi.

Takto konci vsetka ich praca....
29. máj 2015

Martin Nýdr

Tak isto veľká škoda tých vzácnych historických svietidiel (pôvodne boli na svietiplyn, neskôr elektrifikované, no nikdy nepripojené) ešte z výroby fy. Marhón a syn.... 15 rokov dozadu som ponúkol zreštaurovanie týchto svietidiel a napojenie na VO s osadením moderného sv. zdroja, ale nikto nemal záujem.... hanba tým čo za toto zodpovedajú! Celé toto schodisko má veľkú historickú hodnotu. To ako vyzerá je výsledok práce zlodejov a diletantov čo nám tu roky vládnu a robia na vedení mesta!
04. jún 2015

Martin Nýdr

Na základe toho že sem dal niekto tento podnet si myslím, že sme aspoň dvaja Bratislavčania, ktorým na tomto schodisku záleží, pohrabal som sa v histórii.
Tu nájdete článok o histórii schodiska a o tom ako k nemu pristupovala samospráva v roku 2000. Prešlo 15 rokov a jediné čo sa zmenilo, je že toto významné miesto poznamenal zub času.
http://www.bratislavskenoviny.sk/najnovsie-spravy-z-bratislavy/pamatnici-historie/schodisko-spaja-terasy-namestia.html?page_id=7505
Pripájam aj fotky z roku 2012 kedy som si z nostalgie odfotil historické lampáše, pretože ktovie dokedy budú odolávať a ostanú len na tých fotkách.
08. jún 2015

Martin Nýdr

V súčasnosti sa cez magistrát rieši repasácia týchto historických svietidiel a umiestnenie repliky sedemlucernového stožiara, ktorý bol od roku 1995 do roku 2005 pýchou hlavného námestia (potom ho nahradili nezmyselné zemné svietidlá a je tam aj nová dlažba s názvom china yellow) Vráťme sa ale k tomuto stožiaru, uvažuje sa o variantoch riešenia 1. na terase Rudnayovho námestia pod dómom, 2. v dolnej časti námestia pri Panskej 3. v priestore bývalého Dobšinského námestia oproti Bibiane. Práve toto umiestnenie na väčšom viditeľnom priestranstve si myslím, že je vzhľadom na monumentálnosť stožiara najvhodnejšie. Držím teda palce kompetentnej osobe, čo bude o tom rozhodovať, aby rozhodla správne v prospech Bratislavy a tento cenný kus mestského mobiliáru dostal dôstojné miesto. Tak isto dúfam, že historické lucerny budú odborne zreštaurované vrátane kvalitnej povrchovej úpravy žiarovým zinkovaním a následne farebnou úpravou aby prežili ešte niekoľko generácií a neskončia len natretím, zasklením, osadením výbojky a prehnanou faktúrou.
22. august 2017

Peter Vavro

Poškodené schodisko,kamenná guľa-Dóm sv. Martina

Za posledné 4 roky (je možné dohľadať na portále Odkaz pre starostu) bolo schodisko z Rybného námestia k Dómu niekoľkokrát poškodené; kamenná guľa s podstavcom zvalená a po opakovaných podnetoch od občanov opäť vrátená na pôvodné miesto. Nenašla sa však už vôľa podstavec s guľou na múr prilepiť stavebným lepidlom a aj prasklinu v múre odborne opraviť. Občania sa podnetmi dožadovali aj vrátenia zábradlia na schodisko - bezvýsledne. O tom všetkom sa na portále opakovane a niekoľkokrát hovorilo. Bez odozvy. Turistická sezóna je v plnom prúde. Bolo by dobré pán starosta - konať.
18. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
mestská časť aktuálne preveruje, v koho vlastníctve vlastne je toto schodisko. Zároveň rozbiehame rokovania so správcom Dómu sv. Martina, výsledkom by mala byť komplexnejšia revitalizácia lokality. Poprosíme o trpezlivosť, za ktorú vopred ďakujeme.

Oddelenie komunikácie s verejnosťou, Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
02. december 2022

Peter Oravec

Dobrý deň,
tieto schody boli kompletne opravené ešte v roku 2021:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/91430/rudnayovo-namestie-socha-pamatnik-poskodena
S pozdravom.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania