Janka Alexyho-Zeleň a životné prostredie - iné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Uzavretý
meno
Miro 31. októbra 2023

Prečo na trávniku ulica Bilikova pri ceste Alexyho tento rok vypílili cca 20 -30 zdravých listnatých stromov ? Pred týždňom ešte asi 4 mladé zdravé asi 25 ročné lipy ? A hrubé drevo si hneď v ten deň odviezli preč . Z akého dôvodu si to niekto vôbec dovolí ? Takýmto tempom nebudeme mat v Dúbravke zachvíľku žiadne stromy !!!!

02. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Ďakujeme za zaslaný dotaz, a že Vám dianie okolo nie je ľahostajné. V budúcnosti sa môžete v otázkach zelene a verejných priestorov na nás obracať priamo na mail [email protected]

Plocha, na ktorú sa vo svojom podnete dotazujete je už isté obdobie postupne pripravovaná na nové výsadby. Pri inventarizácii drevín v uplynulých rokoch bolo zistené, že na pozemku sa nachádzajú invázne dreviny – javorovec jaseňolistý (Negundo aceroides), ktoré je vlastník/správca pozemku povinný zo zákona č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny odstraňovať. Preto boli tieto stromy nainjektované a po vyschnutí vyrúbané a pne boli odfrézované. Tento postup bol urobený v súlade s platnými predpismi.
Pri inventarizácii drevín bolo taktiež zistené, že sa na pozemku nachádzajú stromy, ktorých poškodenie je v takom rozsahu, že ani ozdravnými opatreniami nie je možné zlepšiť ich zdravotný stav a v blízkej budúcnosti budú predstavovať vážne bezpečnostné riziko. Tieto stromy taktiež posúdil určený správny orgán a vydal na stromy rozhodnutie – súhlas s výrubom. Príprava na nové výsadby je ukončená a už na jeseň tohto roku bude mestská časť Bratislava-Dúbravka na pozemku vysádzať 62 ks nových mladých stromov. Dodávateľ na výsadby je na základe úspešného verejného obstarávania už známy a výsadba prebehne predpokladom v tomto mesiaci. Výsadba stromov bude druhovo pestrá a vysadené budú dlhoveké stromy a tiež okrasné kvitnúce ale aj ihličnaté stromy.

S pozdravom

Ing. Smiešková Mária

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.