Venčenie psov bez vôdzky

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Andrej 29. mája 2015

Často sa stretávam s majiteľmi psov, najmä veľkých plemien, ktorí venčia svojich psov na trávnikoch medzi panelákmi či na chodníkoch bez použitia vôdzky. Tým jednak porušujú nariadenia a zároveň ohrozujú bezpečnosť okoloidúcich (stáva sa dokonca že svojim psom hádžu loptičky či konáre v smere okoloidúcich). Polícia sa v oblasti na pochôdzkach pohybuje len veľmi málo a nikto týchto majiteľov nekontroluje.

Foto ilustračné.

31. máj 2015

Stefan

Ja tam tiez chodim s mojimi dvoma dobermanmi, hadzem im lopticky a konare, su vzdy bez vodzky a nevidim v tom vobec ziadny problem. Pokial je pes neagresivny a vycviceny nie je dovod trapit ho voditkom.
31. máj 2015

Andrej

V tom prípade by som Vás rád upozornil na to, že týmto porušujete zákon. Všeobecne záväzné nariadenie hlavného mesta SR Bratislavy č. 6/2003, § 3 hovorí: "(3) Psa možno vodiť na verejné priestranstvo a na miesta, kde je voľný pohyb psa zakázaný, len na vôdzke, uviazanej na obojku alebo na prsnom postroji. Pevnosť vôdzky a jej dĺžka musia byť primerané psovi a situácii tak, aby bolo možné psa ovládať v každej situácii."
17. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Vaše námietky, ako aj ďalšie námietky, či návrhy od obyvateľov mestskej časti Bratislava-Petržalka budeme riešiť v spolupráci s náčelníkom okrskovej stanice Mestskej polície Bratislava-Petržalka. V prípade, že ste sám svedkom porušovania platných predpisov, je potrebné kontaktovať Mestskú políciu hlavného mesta SR a to aj v prípade, že nie je pravdepodobné, že do príchodu hliadky sa páchateľ priestupku ešte bude nachádzať na mieste. Pomôžete tak identifikovať Mestskej polícii problémové miesta, na ktoré sa môžu zamerať pri ďalšej hliadkovacej činnosti.

mestská časť BA-Petržalka
31. júl 2015

Minotaur

Nic horsie nie je ako samo vyklad zakonov u arogantnych vodicov a psickarov!
31. júl 2015

Jakub

Psíčkari nenechajte sa šikanovať. V prípade ak sa jedná o bojové plemeno, pes musí mať náhubok a teda nemôže nikomu ublížiť - s tým aj ja súhlasím. Ďalej tu máme plemená nebojové, síce veľké, ale tieto vám jednoducho ublížiť nemôžu - to asi niektorí ľudia nechápu, že nezáleží od veľkosti psa ale od rasy Čo sa týka ale voľného pohybu psov zákon dáva jasné kompetencie akým spôsobom môže obec vymedziť voľný pohyb psov. A zákon je nadradený akémukoľvek VZN:
(1) Obec môže všeobecne záväzným nariadením vymedziť miesta, kde je
a) voľný pohyb psa zakázaný,
b) vstup so psom zakázaný.
(2) Miesta vymedzené podľa odseku 1 musia byť viditeľne označené.
Takže tak ako je napísané. V prípade ak miesto nie je viditeľne označené, nikto vám nič nemôže a pokutu v žiadnom prípade neplaťte nech sa policajti ohradzujú neviem akým VZN Zákon hovorí jasne, čo obec môže VZN určiť. To by sme teda dospeli v tejto republike, aby som si študoval VZN každej obce do ktorej vstúpim. Ak chce petržalka zakázať voľný pohyb psov na verejnom priestranstve, tak to musí všetko označiť. To hlavne pre pána Andreja, ktorý sa tu rád ohradzuje zákonmi - ZÁKON JE VIAC AKO VZN.
31. júl 2015

Jakub

A tu je to pán Andrej potvrdené prokurátorom keby ste mi neverili. Prečítajte si hlavne koniec strany 3 a začiatok strany 4. Čiže nejde o žiadny samo výklad zákona:
http://www.namestovo.sk/uploads/fck/file/MsZ/msz%2001okt%C3%B3ber%202012/Protest%20prokur%C3%A1tora%20VZN%20od%20dr%C5%BEan%C3%AD%20psov.pdf
31. júl 2015

Jana

Ahojte,
nebudem sa odvolávať na zákony a paragrafy, rada by som pripomenula slušné a tolerantné správanie voči okoliu.
Sama som psíčkarka a nesúhlasím s tým, aby psy a hlavne tie veľké behali bez vôdzky ďaleko od majiteľa a pomedzi ľudí. Milujem svojho psa, ale vždy to bude len zviera. Zviera, ktoré má pudy a môže zareagovať podľa nich. Môže zaútočiť nielen na človeka, ale aj na druhého psa a ublížiť mu.
Moja fenka je vychovaná a miluje deti. Tie sa s ňou hrajú a naťahujú ju, ale vždy ich sledujem. Vždy. Nikto nikdy nevie, či psíkovi neprepne...
A prisahám, nechcela by som stretnúť žiadne dva dobermany na voľno a vôbec nie so svojim malým psom. Ja sa psov nebojím, ale je prirodzené mať rešpekt voči tým neznámym a ešte aj veľkým.
A je množstvo ľudí, ktorí sa psov naozaj boja!!! A toto ich môže obmedzovať a dokonca vyvolávať paniku... Len tak na odľahčenie...ja sa bojím pavúkov a ak by mi niekto vonku behal s tarantulami navoľno :-)))) tak asi okoktaviem a zošediviem :-))))
A psíčkari by sa mali zamyslieť aj nad zbieraním zvyškov po svojich psoch (ale asi nezamyslia, závisí to od človeka..)... Jasné, že tým nas..rame ostatných! A potom niekomu prepne a začne na venčiacich miestach rozhadzovať otravy...
Takže ja budem mať medzi ľuďmi pokojne svojho psa na vôdzke, aby neohrozil a nebol ohrozený a ak s ním budem chcieť ísť aportovať alebo behať na voľno, pôjdem na pole, do lesa alebo na akékoľvek miesto, kde to nebude nikoho obťažovať.
:-) Majte sa fajn
05. august 2015

Jakub

Janka určite tolerantnosť musí byť a ak pes otravuje ostatných a nepočúva ťa tak si ho máš nosiť na vôdzke. Chcel by som však podotknúť, že nezáleží na veľkostí ale na rase psa. Z vlastnej skúsenosti viem, že malý pes môže byť nebezpčnejší ako velký.
06. august 2015

Peter

pan stefan a ten pes to ma napisane na cele ze je neagresivny a vycviceny?, ked mi vyskoci na moje dieta 4 rocne hoci aj zo srandy, dieta sa zlakne. ako nahle uvidim ako nejaky pes zautoci hoci aj zo srandy na moje dieta budem to riesit po svojom, pes ma byt na vodzke a basta, nasledky nech si potom znasa pes alebo majitel.
06. august 2015

Jana

:-))))
Ahojte Jakub, Peter :-))))
Jakub, ak môj komentár vyznel, že môj pes môže byť snáď nevychovaný, nebezpečný voči svojmu okoliu, respektíve, že ho nemám pod kontrolou, rada by som Vás vyviedla z omylu.
Je to vychovaná a mierumilovná fenka, veľmi som si dala záležať na výchove, nemám rada otravných, uštekaných psov u susedov a nemienila som sa zapojiť do komunity ľudí, ktorým je jedno, či ich pes šteká vo dne, v noci, vbehne drzo do bytu a pociká sa... poštriabe auto ... ociká pneumatiky... (týmto všetkým som si prešla osobne).
Máme rezervy, priznávam, ale moja fenka má 1,5 roka a je ešte veľmi hravá. Ale nevyhováram sa, pracujeme na zlepšení...
Na svojom názore trvám napriek tomu, že práve môj pes je ten, ktorý by teoreticky a podľa mienky iných mohol behať bez vodítka a nikomu by neublížil.
Môj malý pes miluje ľudí, hlavne deti a so všetkými by sa rád hral, všetkých chce poolizovať. Je to fenočka Jack Russel-a a keď mala snáď len 20 centimetrov, bežala nadšene za jednou pani, ktorá vyzerala byť tesne pred infarktom a skoro mi do nej kopla, pretože nemá rada psíkov a vyzerá to tak, že sa ich naozaj, naozaj bojí....
Ja to ale dokážem rešpektovať a už nikdy by som nedovolila, aby za ňou bežala.
A ako písal Peter, čo ešte deti!!! Tiež poznám pár takých, ktoré sa schovajú za otcove nohy, keď ideme okolo.....
Stačí len pochopiť, že nie všetci ľudia majú radi psov a nemajú ani poňatia ako sa pri nich chovať... Aj mierumilovný pes môže zareagovať nepríjemne ak cíti zlú energiu alebo podnet od človeka... Je to stále len pes! Zviera... My sme tí, ktorí by mali byť zodpovední. Koľko z tých majiteľov, ktorých psy dokúsali ľudí/deti by Vám netvrdilo, že ich pes je v pohode?
A ak je pes v pohode pre pána, nemusí byť v pohode pre iného človeka alebo psa... Stačilo by byť len ohľaduplný a mať rešpekt a úctu pred inými ľuďmi. Ale nie! Ľudia sa budú hrať na majstrov sveta a prechádzať sa so svojimi pitbulmi navoľno a tváriť sa ako Cesar Millan, pretože ho naučili chodiť pri nohe.... Na to im ja kašlem.
Nezáleží na rase, nezáleží na veľkosti, stále je to len psík.
Každý určite počul, že Jack Russel je bláznivý akčný pes, ktorý všetko rozkúše, zničí, nepozná pauzu. Naozaj??? Mám Jack Russela a v byte mi rozkúsala len rolku toaletného papiera :-)))) Nič viac. Prvý a posledný raz. A je proste hrozne v pohode, má svoj pohyb a zvyšok dńa sa pri vás preváaĺa ako kažá iná rasa....Tak nech nikto netvrdí, že záleží od veľkosti, rasy, a podobné veci. Nezáleží. Záleží to do mnohých faktorov, ktoré my nemusíme poznať, rozpoznať alebo vidieť.
Juj, dnes som akási vytočená, prepáčte mi to :-)))))
Ja len nepochopím, prečo ľudia neviedia rešpektovať ostatných :-)))))
MÁM PSA A AK MÁM LEN MALÉ TUŠENIE, ŽE VONKU SÚ ĽUDIA, KTORÝM MÔJ PES/V PODSTATE ŠTEŇA MÔŽE SPÔSOBOVAŤ NEPRÍJEMNÉ POCITY ALEBO ICH MÔŽE OBMEDZOVAŤ, BUDEM HO MAŤ NA VÔDZKE. A BUDEM PO ŇOM ZBIERAŤ "VIETE ČO" :-)))))
Kto sa pridá? :-)))))) Pekný deň všetkým
08. august 2015

Jakub

Janka, koľko ľudí toľko názorov a v prípade ak sa zákon nezmení tak psíčkarom nemôže nikto nič zazlievať. Dajme tomu, že všetko je možné. Každý aj dobre vychovaný pes môže konať skratovo. V tom prípade musím podotknúť, že je väčšia pravdepodobnosť, že ma zraní iný človek ako napríklad ten tvoj psík :D Ja osobne s mojim zlatým retríverom nikoho neobmedzujem. Ak vidím, že sa ho niekto bojí, nechce sa s ním stretnúť tak ho jednoducho privolám a problém vyriešený. To, že ho mám navoľno, neznamená, že ho nesledujem čo robí a že ho nechám robiť to čo iní nechcú. To, že ale niektorým ľuďom z princípu vadí, že pes nie je na vôdzke a to aj v tom prípade, že si ho pes nevšíma, tak tomu už zabrániť nedokážem. Tolerantnosť musí byť. Ale z oboch strán. Ak pes nič zlé nerobí a nevšíma si ostatných, napr. keď mu hádžeš loptu, tak nevidím dôvod, aby to druhým prekážalo. Vieš, ty by si ho musela mať na vodítku stále, pretože sú ľudia ktorým z princípu vadí, že nie je na vodítku a to aj keď si ich pes nevšíma. Potom sú ľudia, ktorým vadí, ak pes voľne pobehuje po poly, pretože plaší zver. Pes nemôže byť na voľno ani v národných parkoch. Čiže ak chceš uspokojiť všetkých týchto ľudí a v tvojom meste sa nenachádza miesto kde by si mohla psíka pustiť ako by si to spravila? Čiže ak chceš všetkých týchto ľudí uspokojiť, tak ho z vôdzky ani NIKDY nepúšťaj. Nikdy totiž nevieš, komu bude prekážať to, že tvoj psík nie je na vodítku.
21. august 2015

Katarína

Hneď v prvom dvore na Černyševského, neďaleko Billy, je na chodníkoch viditeľný nápis "Zákaz voľného pohybu psov". Napriek tomu sú tam pravidelní ignoranti, ktorí si prídu podebatovať a
z venčenia si robia spoločenské stretnutie, pri ktorom strácajú prehľad o svojich voľne sa pohybujúcich psoch. To, že hlučnými prejavmi pod oknami domu vyrušujú obyvateľov, je len menší problém, väčším je, že počas rozhovoru strácajú prehľad o svojich zverencoch, ktorí pobiehajú všade naokolo a najradšej smerom k chodcom na chodníku. Najčastejším porušovateľom pravidiel je pán s dvoma psami - jeden z nich už stavbou tela vzbudzuje rešpekt - myslím, že je to staford. Nie raz som videla, ako mu zabehol za roh a majiteľ si to ani nevšimol. Obyčajne sa tento psík rozbehne v ústrety príchodziemu a hoci ja sa nebojím, verím, že ten, kto má strach, môže u zvieraťa vyvolať nepredvídateľnú reakciu.
Dotyčného pána som dvakrát s odstupom času slušne oslovila so žiadosťou, aby psov na tomto frekventovanom mieste nepúšťal navoľno, žiaľ, jeho dobrá vôľa mala veľmi krátku platnosť.
Smutné je, že ak sa niekto ozve, je považovaný za odľuda a nechápavca. A ešte smutnejší je laxný postoj mestskej polície k tomuto problému.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania