Rozpadávajúci sa most

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení

Most cez Chorvátske rameno sa rozpadá. Prosím o rekonštrukciu. Vypl6va Vám to zo zákona o ochrane majetku obcí.

11. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Hlavné mesto veľmi dobre vie, čo sú jeho povinnosti pri správe majetku. Pri sebelepšej snahe je však táto povinnosť v konflikte s inými predpismi - a to najmä zákonom o rozpočtových pravidlách a samotným rozpočtom hlavného mesta. Samosprávy, na rozdiel napríklad od vlády, musia mať vyrovnaný rozpočet, čo sa pri klesajúcich príjmoch z daní a narastajúcich požiadavkách na výdavky dosahuje veľmi ťažko, obzvlášť, pokiaľ je samospráva tak zadĺžená z minulosti, ako je to v prípade hlavného mesta. Pracovníci magistrátu a ani primátor nemajú právo presúvať položky v rozpočte, naviac zamestnanci sú zaviazaní neprekročiť stanovené limity rozpočtu. Nie je to teda o ich nevôli či nechcení, ale o prísnych finančných pravidlách daných zákonmi a predpismi. Toľko na vysvetlenie k povinnostiam mesta. Ešte dodávam na dokreslenie, že Hlavné mesto má v správe celkovo takmer 400 km ciest, ktoré spolu tvoria 4 milióny m2.

Ale konkrétne k mostu:
V roku 2014 bola vykonaná Hlavná prehliadka mostu M-059 na Romanovej ulici spracovaná odbornou inžinierskou kanceláriou. V prehliadke sa posudzovala nosná konštrukcia, spodná stavba, vozovka a chodník a hydroizolácie. Taktiež vykonali statické posúdenie mosta. Stavebný stav je uspokojivý podľa normy ON 73 6221 a jeho únosnosť nie je znížená. V norme sa uspokojivý stav definuje ako poškodenia, ktoré ešte nepredstavujú bezprostredné statické resp. dynamické ohrozenie objektu. Zistené bolo zatekanie podpier, ktoré je spôsobené netesnosťou podpovrchovej dilatácie a ostatné závady sú takisto zapríčinené predovšetkým zatekajúcou vodou. Všetky závady, ktoré vyplynuli z hlavnej prehliadky, budú postupne odstránené.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
24. december 2022

Peter Czirak

Medzitym sa stav zmenil. Bolo by vhodne spravit novu obhliadku.
24. december 2022

Peter Czirak

Postupne sa rozpada.
25. december 2022

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

Michal Haman
Administrátor pre Petržalku
05. apríl 2024

Rafael Korbaš

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený. cez most aj pri suchom pocasi kvapka voda do chorvátskeho ramena.
10. apríl 2024

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.


Administrátor Bratislava-Petržalka
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania