Račianska-riešenie dopravnej situácie-nedodržiavanie dopravných predpisov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

V riešení
meno
Anonymný užívateľ 17. decembra 2023

Absolútna ignorácia zo strany prevádzok a pritom majú zásobovanie z opačnej strany domu. Neustala každodenná premávka kuriérov a aut po chodníku a po tráve. Bolo by dobre osadiť zábrany pri vstupoch, pridať dopravne značky a aj kontrolovať mestskou políciou.

18. december 2023

Lubos

Zasobovanie chodi cez zadny vchod. Po chodniku jazdia kurieri, EKO VPS, sanitka, susedia ktori parkuju pri parochnovom studiu na chodniku a toto pravdepodobne urobilo velke auto ktore par dni dozadu do toho chodu priviezlo nabytok. Zatarasy tam uz boli, boli odstranene kvoli sanitke. Takze podakujte novym susedom ktorych zaujima len svoj byt ale nie okolie.
20. december 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujem za Váš podnet. Podnet postupujem na riešenie referátu dopravy.

Za porozumenie ďakujem.

S pozdravom
Mgr. Zuzana Kriglerová
Odkaz pre starostu BANM
23. december 2023

CG

Dat na OPS podnet, ze v (doplnte cast Bratislavy) sa nedodrziavaju dopravne predpisy je ako upozornit na to, ze v Dunaji tecie voda.

Zabrany su neprakticke, hnusne, casto zivot ohrozujuce, nemaju co vo verejnom priestore robit. Policiu alebo iny utvar toto kontrolujuci mesto nema ani neuvazuje o zriadeni. Obyvatelom samotnym je to lahostajne, nevadi im to.

Situacia zostane nezmenena.
23. december 2023

CG

Este tak vediet, s ktorou castou so mnou nesuhlasite. Mesto ma nariadenia na vsetko mozne a i tak sa bezne napr. fajci na zastavkach. Stat ma zakony, vyhlasky, vsetky tieto problemy, ze zostala brazda v trave boli porusenim nejakych statutov.

A teraz si pozrite reakciu od Lubosa, vie presne, kto tam jazdi, ale nic s tym neurobi, dokonca asi videl nakladne auto, ktore tade konkretne jazdilo (teraz je to uz jedno). A spravil co? Ma aspon fotku? Policiu nezavolal. Preco nie? No pretoze ti susedia by sa mu asi odmenili, nehovoriac o tom, ze na toto ani policia "nema cas", toto sa vo vyspelej spolocnosti riesi tak, ze napr. pochodzkar si okamzite vsimne, hned riesi. Bratislava ani taku poriadkovu zlozku nema.

A teraz, Peter, sa pozrite, Lubosovi ste dali +1 a mne -1. On tiez napisal, ze je to o "susedoch", ale je tiez sused a nikoho nezavolal, ja som tam napriklad ani nebol a napisal som, ze ludia toto robia, susedia na to neupozornia policiu a mesto ani riadnu zlozku nema, co by mala zaujem to riesit. V com sa mylim?
23. december 2023

Peter Oravec

Dobrý deň, CG,
prepáčte, ale ste tu na OPS veľmi krátko, cca 2 dni, a hneď začínate s ráznymi vyjadreniami typu "Dat na OPS podnet, ze v (doplnte cast Bratislavy) sa nedodrziavaju dopravne predpisy je ako upozornit na to, ze v Dunaji tecie voda."
Fakt, v dobrom, nechcem sa hádať, ale ja som tu viac ako desať rokov, viem, ako to tu chodí. Naozaj nie je niekedy (skoro nikdy) ľahké formulovať podnet tak, aby bol zruzumiteľný, aby bol k veci, aby sa človek nedočkal odsúdenia, výsmechu a podobne.
Ak mám reagovať konkrétne, s čím nesúhlasím vo vašom príspevku, tak s tým, že "Zabrany su neprakticke, hnusne, casto zivot ohrozujuce, nemaju co vo verejnom priestore robit.". Vypisujem to tu na OPS dokola, ale teda zopakujem. Polícia nemá dostatčné kapacity, aby bola schopná riešiť protizákonné parkovanie a jazdenie po chodníkoch v celom meste. Kedysi som sa pokúšal volať políciu, ale je to taký depresvny zážitok, že si ho neprajem zopakovať. Musíte policajtov zavolať, potom viac ako hodinu čakať na mieste, potom znovu zavolať, urgovať. Potom možno, po skoro dvoch hodinách príde hliadka a policajti sa Vás s arogantným pohľadom spýtajú, že čo sa Vám nepáči. Medzitým tam už dávno nemusí byť ten, kto pravidlá porušil. Následne musíte policajtom presne vysvetliť, čo ten dotyčný porušil, najlepšie citovaním zákonov. Následne policajti zalezú do svoho auta, začnú desiatovať a tvária sa, že sa rozhliadajú. Keď sa dožadujete ich zásahu, tak Vám povedia: "Občan, svoju povinnosť ste si splnili, odíďte!" A trvajú na tom. Nehnevajte sa, ale na toto ja nemám ani čas, a hlavne ani nervy.
Stĺpiky sú bežným riešením tohto problému. Celý Paríž je plný stĺpikov a nikomu to neprekáža. Myslím, že rovnako je to napríklad aj v Madride a v Ríme. Stačí si otvoriť mapu Paríža na googli, zapichnúť panáčika kdekoľvek na mape a uvidíte stĺpiky po ocboch stranách akejkoľvek ulice.
S pozdravom.
23. december 2023

Peter Oravec

https://www.google.com/maps/@48.8654258,2.342632,3a,75y,34.9h,93.93t/data=!3m6!1e1!3m4!1sKklRqM4Y99xV8t9pbsBHXA!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu
23. december 2023

CG

Peter, dakujem sa za reakciu, som tu premenlivo, vzdy ked som na navsteve v BA, tak sa pozriem, prihlasim, niekedy zadam aj svoj prispevok, ucet si nedrzim, ale to je jedno, iba pre vysvetlenie, prispevky na OPS som videl aj v minulosti, aj ohladom dopravy, este cca 5 rokov dozadu odpovede boli typu "ale oni nemaju chudaci kde parkovat" a "nikomu to nevadi".

Dost sa obavam, ze to "nikomu to nevadi" je pravda, vadi to sice aj mne, aj Vam, aj Lubosovi sa zda, ale sme "nikto". Co som sa snazil zdoraznit je, ze:

1. Pretoze mestu nefunguje policia (budem to tak volat, ale vysvetlim neskor), tak je dost zvlastne snazit sa to nejako obist, napriklad minanim penazi na zabrany, ich udrzbu, znemoznovat napriklad rychly prijazd HaZZ - predstavte si, ze na tento chodnik potrebujete umiestnit hasicsky rebrik, ale je tam zabrana.

2. Vasu prihodu Vam verim, ani neobhajujem neschopnost policie v BA, ale nejako ma ich desiata nezaujima v suvislosti s dopravnymi priestupkami - je to preto, ze takto to nikde nefunguje, nikde sa nevozi dvojica ludi po mestskej casti aby hladal zle zaparkovane auto. Mesta mavaju traffic wardenov, pochodkovyvch poriadkovych, atd. Nic z toho Bratislava nema, nikto na to neapeluje. Na rozdiel od poriadkovej zlozky by si napr traffic warden na svoj plat zarobil pravdepodobne za prvy den.

3. Lubos policiu nevolal, Vy rozumiete preco, tiez ju uz nevolate, rozumiem, kto chce bojovat s veternymi mlynmi, ale zaujimalo by ma - natocit si vami spominanu interakciu na video a dat podnet naozaj STAROSTOVI ste skusili. Uz len preto vyjadrenie. Ja si sice nemyslim, ze poriadkova policia sa nejako zreformuje, kvoli dovodu (2) vyssie, ale mozno by bol nuteny aspon sa vyjdarit, preco nemame ine zlozky.

4. A nie, ani PAAS to neriesi. Tento konkretny prispevok, kde pride auto rozjazdi verejnu zelen a odjazdi a este o nom v okoli aj vsetci asi vedia kto to bol, to je o ludoch. Ak im tam date stlpiky, tak tam niekto uhori, tak neviem ci to ma byt pomsta za ich lahostajnost alebo bezmocnost. Je to zle riesenie.

5. Pariz, Madrid ani Rim by som si ako priklad vyspelej spolocnosti nebral. Nepatri to do tohto prispevku, tak to nebude rozvadzat, ale skor by som si bral priklad z miest, kde je uz na prvy pohlad poriadok na ulici.

Mne zabrany vadia naozaj preto, ze je obchadzanie problemu. Napriklad ked sa pozriete na uplnu ubohost ako je retarder, ako to nici zivotne prostredie, hlucnost v ulici, nezdrave navyky soferov to obchadzat, obcasne havarovaneho cyklistu na rozbitom retarderi, atd. Stlpiky uz je taka vec, niekomu moze ist o zivot. Je to akoby ste kazdemu odporucili od malicka nosit nepriestrelnu vestu, namiesto toho, aby spolocnost vedela, ze vrazdit sa kvoli nezhodam nema.
23. december 2023

CG

Peter, este k Vasmu odkazu, ano, toto sa takto riesi v ulickach starych centier miest, je to v podstate aby sa tam neparkovalo, v tomto pouziti to vnimam nevinne, vsimnite si, ako je to nariedko. Su mesta, ktore toto nepotrebuju, ale podstate je, ze toto je velmi ine pouzitie stlpikov, nez zabrana prijazdu napriklad na chodnik pod dom, kde treba rozlozit hasicsku techniku (od hlavnej je to tu uz daleko).
23. december 2023

Peter Oravec

Už by som to nerád rozmazával, ale asi nie celkom chápem, prečo Paríž nie je dobrý príklad. Jasne, asi chápem, kam smerujete, ale stále (napriek tomu, o čom "sa nehovorí") je to pomerne fungujúce mesto, najmä v centre. A stĺpiky sú tam, skoro na každej ulici a na oboh stranách cesty.
Potom už len poznámku k tým záchranným zložkám. Myslím, že na to boli vymyslené napríklad sklápacie stĺpiky. Alebo vsúvacie stĺpiky ako na Laurinskej alebo na Židovskej alebo na Hviezdoslavovom námestí. Alebo, v krajnom prípade, sa to rieši proste tak, že hasičské auto v prípade nutnosti ten stĺpik proste odignoruje. Zlomí. A okrem toho, v Bratislave je množstvo ulíc uzavretých za zamknutou bránou, ktorá je osadená v betónových pilieroch. A predpokladám, že aj tam občas musia prísť záchranné zložky. A nejako sa aj tam dostanú.
A posledná poznámka: Vypisovať starostom a primátorovi nebudem. To je úplne zbytočné. To pôjdem radšej hádzať niekam hrach o stenu. Tí ľudia nevnímajú a problémy tohto typu sú vysoko nad hranicou akejkoľvek ich citlivosti.
S pozdravom.
23. december 2023

CG

Tak nechcem zasa plapolat cervenym praporom, ak verite, ze to vyriesi stlpik z jednej strany, ktory sa da v najhorsom odlomit a rad si ho zaplatite (a jeho udrzbu) z dani, ozelieme vizualny smog a vobec take neprijemnosti ako ze na jednej strane ideme debarierovat chodinky a na druhej to vyzera ako parkour draha ... a to vsetko preto, ze v spolocnosti nefunguje ohladuplnost, mesto nema zlozky na dohlad nad dodrziavanim vlastnych nariadeni a starostov, obyvatelmi volenych zastupcov, to nezaujima ... to je potom podla popisu anarchia, kde si ten stlpik odlomi hocikto s pevnejsim naraznikom, potom sa tam bude povalovat, zostanu trcat roxory, atd.

Neviem, co na to odpisat, je to Vas nazor, su mesta, kde sa da fungovat bez stlpikov, je to tam kulturnejsie a celkovo sa tam prijemnejsie ludom zije. Napriklad aj tento podnet z brazdnou v travniku, ked uz sa to udialo, dalo sa to ist dat do poriadku podla moznosti zahradnym nacinim,apod.

Ked som si pre istotu teraz pozrel Streetview pozdlz toho celeho bytoveho celku, aj dalsiu a dalsiu bytovku, nasiel som tam v tej statickej snimke stat 3 auta, z toho jednu dodavku. Tiez som nasiel viacero miest, kade mohli vojst. Predpokladam, ze kedze spravanie je zauzivane, jazdilo by sa, kym by nebolo ostlpikovane uplne vsetko, 3 bloky. Pri priechode je tam dokonca uplne nezmyselne cele zabradlie (uprostred akoby regulovalo miesanie chodcov v protismernej chodzi), tiez asi aby sa tam nejazdilo. Pre mna je to cele zle, regresivne riesenie problemu, ktory sa bude akumulovat.
23. december 2023

Peter Oravec

Už sme asi vyčerpali tému. Ja osobne už nemám čo dodať, navrhujem nechať ďalší vývoj tohto podnetu predbežne na samosprávu a na administráciu OPS.
Musím však ešte napísať poznámku k Vášmi prvému odseku:
Myslím, že osadenie jedného či dvoch stĺpikov je reálnejšie ako bojovať s tým, že "v spolocnosti nefunguje ohladuplnost, mesto nema zlozky na dohlad nad dodrziavanim vlastnych nariadeni a starostov, obyvatelmi volenych zastupcov, to nezaujima..". Stĺpik je jednoduché technické riešenie, ale snažiť sa vyriešiť ľudskú ľahostajnosť a nevšímavosť... asi už nestihnem a ani nemám také ambície.
S pozdravom.
23. december 2023

CG

Ja som len predpokladal, ze Lubos poznajuc detailnejsie pomery uz zhodnotil, preco "zabrany odstranili", s cim som suhlasil. V realistickom ponati, mesto by sa mohlo vyjdarit, kto to tam bude kontrolovat, ako celkovo sa tento problem (nie parkovania ale nedodrziavania zakladnych dopravnych predpisov) bude riesit. Ak nie, no tak naco sa tvarit, ze bude.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania