Vošky na stromoch na Rontgenovej ulici.

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Marek Baláž 05. júna 2015

Rok čo rok rovnaký problém v lete. Na stromoch konkrétne lipách na parkovisku ulíc Rontgenova / Garcenova je invázia vošiek, ktoré produkujú lepkavé exkrementy, ktoré kvapkajú zo stromov na autá na parkovisku, čo má za následok, že vodiči na parkovisku nechcú parkovať. Po dni pod takýmto stromom môže ísť auto do umývarky. Autá sú roztrúsené po chodníkoch, aby sa tomuto problému vyhli. Poprosil by som vás, tento problém vyriešiť postrekom stromov. Ďakujem

17. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Na základe podnetu v súvislosti so stromami, napadnutými voškami pri parkovisku na Röntgenovej ulici Vám oznamujeme, že sme vykonali terénnu obhliadku, na ktorej bolo zistené, že lipy na parkovisku majú lepkavé listy. K premnoženiu vošiek dochádza najmä v obdobiach suchého, horúceho počasia, ale po dlhšom období dažďov a v chladnejšom počasí sa napadnutie stromov výrazne znižuje.
Nepohlavný spôsob rozmnožovania, vysoký počet generácií a nerozumné využívanie insekticídov môžu viesť ku vzniku indukovanej rezistencie vošiek k často používaným účinným látkam v prípravkoch. Aj po likvidácii aktuálneho napadnutia sa môžu vošky po krátkej dobe objaviť znovu, lebo postrekom drevina nezískava rezistenciu.
Nakoľko v súčasnosti na trhu nie je k dispozícii žiadny biopreparát proti voškám, ako aj vzhľadom na veľkú listovú plochu sa postrek líp proti voškám vo verejnej zeleni nevykonáva.
Situáciu budeme riešiť orezaním spodných konárov stromov, zasahujúcich do parkovacích miest. Požiadavka na orez bola zaslaná na Miestny podnik verejnoprospešných služieb, ktorý koordinuje a vykonáva údržbu verejnej zelene v mestskej časti Bratislava-Petržalka.

mestská časť BA-Petržalka
18. jún 2015

Marek Baláž

Dobrý deň, ďakujem za odpoveď. Osobne si myslím, že orezanie stromov nepomôže. Vošky sa presunú do vyššie položených častí a svoju paseku budú vykonávať nadalej. Keďže sa jedná o každoročný problém, vošky prezimovávajú na lipách. Ak je nemožné postrek vykonať pre veľkú listovú plochu, navrhujem vykonať opakované postreky na báze olejových prípravkov v jarných mesiacoch pred zalistnením. Vajíčka sa tak zadusia. Následne vykonať jeden postrek insekticídom po dvoch týždňoch pre zneškodnenie vyliahnutých jedincov. Taktiež si nemyslím, že voška dokáže získať rezistenciu na insekticídy, ked nimi nikdy nebola vystavená.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania