Aktualizovať podnet
Parkovanie na cyklotrase

Nahrajte obrázok aktualizácie podnetu:

Vaše meno:

Váš e-mail:

Koľko je jedna plus jedna? (zadajte číslo):


   alebo   ísť späť


Pomoc

Pomocou nasledovného dialógu nás môžete upozorniť na akúkoľvek zmenu príslušného podnetu, či už sa jedná o jeho nápravu, alebo naopak zhoršenie daného stavu.

Parkovanie na cyklotrase


Vyriešený

Vo Vajnoroch sa parkuje na cyklotrase a opakovane.

08. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet.
Váš podnet postupujeme na riešenie príslušnému odbornému referátu úradu a o výsledku Vás budeme informovať.
Aj keď sa budeme snažiť Váš podnet vybaviť čo najskôr, chceme poprosiť o trpezlivosť a ohľaduplnosť vzhľadom k tomu, že každý referát úradu rieši nemalé množstvo už došlých úloh.
Ďakujeme za pochopenie.

S pozdravom


Mária Horváthová
Sekretariát starostu
MČ Bratislava – Vajnory
09. jún 2015

nezávislý_pozorovateľ

Toto sa môže stať jedine na SVK...
Ľudia nemajú v sebe hanbu, dobrý podnet.
11. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Váš podnet sme postúpili na riešenie miestnej mestskej polícii. Ich vyjadrenie Vám dávame k dispozícii:

Dobrý deň p. starosta,

podnet parkovania vozidiel na cyklistických chodníkoch vo Vajnoroch, ako to vyplýva z podnetu budeme vo zvýšenej forme kontrolovať, nakoľko je cyklistická sezóna v plnom prúde. Z fotky je zrejme, že sa jedná o jedno vozidlo občana, ktorý na Roľníckej býva. Bude upovedomený, aby pri parkovaní nezasahoval do cyklistického chodníka. Počas hliadkovej činnosti sa aj na tieto dopravné priestupky miestni okrskári zameriavajú. V takýchto prípadoch je MsP oprávnená uložiť blokovú pokutu na mieste do výšky 50 €, keď je vodič pri vozidle prítomný. V opačnom prípade hliadka vozidlo na mieste priestupku zadokumentuje, vyhotoví dôkaz (fotku) s dátumom a časom a vec postúpi na správne konanie.
Je potrebné, aby sa občan, ktorý spozoruje takýto priestupok obrátil na linku 158 alebo 159, uvedený priestupok nahlásil,oznam bude čo najskôr preverený a zároveň vyriešený.

S pozdravom
Dušan Giertli
19. jún 2015

Veve

Aj mestskí policajti nemajú čisté svedomie. Niekedy sú rovnako arogantní k občanom ktorí tieto autá nahlásia
01. jún 2019

Martin Bak

Dnes auto parkovalo rovnako. Auto je veľké a ak tam chce jeho majiteľ stáť, musí si vybrať či bude zasahovať do chodníka alebo do cyklochodníku. Je to o uvedomelosti človeka, môže sa rozhodnúť parkovať vo dvore alebo oproti na parkovacom mieste, to by ale musel chcieť.
01. jún 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobry den, pan Bak,
podnet bol poslany na policiu SR. V takomto pripade je vsak lepsie volat priamo na policiu, tak ako je to odporucene aj vo vyjadreni policie z juna 2015, najma pokial ide stale o jedneho a toho isteho vodica.
Dakujem za pochopenie
Jana Zabka
Odkaz pre starostu
06. jún 2019

Odpoveď samosprávy



Jedna zo základných úloh obecnej polície, na úseku dopravy, je taxatívne vymedzená v ustanovení § 3 zákona č. 564/1991 Zb. o obecnej polícii v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 564/1991 Zb.“) v ods. 1 písm. f) a to:

„Obecná polícia objasňuje priestupky, ak tak ustanovuje osobitný predpis, prejednáva v blokovom konaní priestupky ustanovené osobitným predpisom a priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky spáchané neuposlúchnutím pokynu vyplývajúceho
1.z dopravnej značky zákaz zastavenia, zákaz státia, zákaz vjazdu, zákaz odbočovania, zákaz otáčania, nízkoemisná zóna, prikázaný smer jazdy, prikázaný smer obchádzania, vyhradené parkovisko, obytná zóny, pešia zóny, školská zóna, zóna s dopravným obmedzením a parkovisko,
2.zo všeobecnej úpravy cestnej premávky, ktorou sa zakazuje zastavenie, státie a vjazd vozidiel.“
Riešenie parkovania vozidiel na mieste, ktoré je označené dopravnou značkou C9 - Cestička pre chodcov, je z pohľadu výkladu zákona veľmi nejednoznačné preto, že ide o príkazovú dopravnú značku a nie o zákazovú tak ako to vyžaduje zákon.

Dňa 03.05.2016 vydalo Prezídium PZ pod číslom PPZ-OPP2-424-003/2016 stanovisko, podľa ktorého obecná polícia nemá zákonnú kompetenciu pri riešení priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky spáchaných neuposlúchnutím pokynu vyplývajúceho zo zvislých dopravných značiek B37 – Prejazd zakázaný, C8 – Cestička pre cyklistov, C9 – Cestička pre chodcov, C10 – Cestička pre korčuliarov, C11 – Cestička pre jazdcov na koňoch, C12 – Cestička pre vymedzených užívateľov, C25 – Radenie jazdných pruhov pred križovatkou, V9a – Smerové šípky.
Výklad zákona v tomto prípadne považujeme za nejednoznačný ale gramatickým a logickým výkladom v súvislosti s ustanovením § 3 ods. 2 písm. b) Zák. č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, môžeme dospieť k záveru, že MsP nemá oprávnenie riešiť porušenie tejto príkazovej dopravnej značky. Z toho vyplýva, že aj pri riešení priestupkov spáchaných neuposlúchnutím pokynu vyplývajúceho z citovaných dopravných značiek dochádza k rozdielnym postojom zo strany orgánov, ktoré právo aplikujú priamo na mieste. Ani ich bezprostredný nadriadený im nemôže prikázať, aby vec vyriešili určitým spôsobom.
Zjednoznačnenie kompetencií obecných polícií v oblasti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky tvorí súčasť návrhov na zmenu a doplnenie zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke.
Z uvedeného dôvodu odporúčame volať linku PZ - 158.
Ďakujeme za podnet.

ml. kom. Bc. Marcela Sabinová
07. jún 2019

Jozef H

Z uvedeneho komentaru a vysvetlenia kompetencii MsP je jasne, ze taketo obmedzenia arogantnych vodicov voci cyklistom budu pribudat, lebo sa spoliehaju, ze cyklisti nemaju cas ani nervy cakat na policiu a robit svedka, potom chodit na predvolania a vypovedat. atd.

Ale keby cyklista v nechtiac nabural do takto parkujuceho auta, bol by vinny, ze poskodil cudzi majetok-auto? Policia mu da pokutu za zavinenie nehody a potom poistovne na zaklade PZP i havarijneho poistenia to budu vymahat cez podanie na súde od tohto cyklistu ???

Je to cele teda o ludoch a o tolerancii.
Vodici, co takto parkuju na cyklo chodnikoch asi nemaju deti co bicykluju a tiez ani nie su samy cyklistami.

Ked bude v Bratislave jazdit viac cyklistov, vodici budu musiet byt tolerantnejsi - asi.
Dakujem
............

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania