Bárdošova-semafor-zle nastavený

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Juraj Földes 28. februára 2024

Už to dlhšie funguje na križovatke s Bárdošovou riadenie križovatky so senzormi celkom v poriadku až na jeden problém: keď majú autá odbočujúce zo Stromovej idúce od nemocnice doľava na Bárdošovu zelenú svieti zároveň zelená šípka z Bárdošovej pre autá odbočujúce doprava. Pre chodcov čakajúcich naprieč Stromovej na ľavej-západnej strane križovatky svieti červená (to je OK). V nasledujúcej fáze majú zelenú autá z Bárdošovej, aj chodci na uvedenej zebre. Vodiči ktorí chceli odbočovať z Bárdošovej doprava ešte na zelenú šípku si často nevšimnú zmenu signálu pre chodcov z červenej na zelenú a obmedzujú ich, v horšom prípade ich aj ohrozujú. Chce to buď úpravu programu, alebo inštaláciu varovnej, blikajúcej žltej pre tento smer.

28. február 2024

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Hlavné mesto SR Bratislava
28. február 2024

Juraj

Ale to nie je chyba semaforu, to je chyba vodičov, že nepoznajú predpisy.
1. Zelená "prepúšťacia" šípka umožňuje odbočiť IBA v prípade, že dá vodič prednosť VŠETKÝM, t.j. aj chodcom, pokiaľ majú zelenú. Nesmie nikoho ohroziť ani obmedziť. Ale rozumiem, chodci majú v tomto prípade červenú, nie je dôvod im dávať prednosť.
2. Po vypnutí šípky a zapnutí plnej zelenej je odbočujúci vodič povinný dať prednosť chodcom idúcim v tom istom smere.

Suma sumárum - pri odbočovaní doprava musí vodič dávať pozor - kým mu svieti iba šípka, musí ísť tak opatrne, že ten moment prehodenia svetelných signálov musí byť schopný zastaviť bez ohrozenia chodca, ktorý dostal zelenú. Lebo je to jeho povinnosť pri odbočovaní počas zelenej šípky. Rovnako je povinný dať prednosť pri plnej zelenej. Takže teória aj so semaforom je nastavená dobre.
Ale žiaľ, vodiči si mylne myslia že keď oni majú zelenú šípku, môžu smelo ísť a často si ešte voľnú jazdu aj vynucujú trúbením. Choré, mali by sa vrátiť do autoškoly...
Dopravné pravidlá sú ale nastavené správne, treba ich iba vedieť a dodržiavať.

Čo si viem predstaviť, pre zvýšenie bezpečnosti, šípku na tri sekundy pred zapnutím plnej zelenej vypnúť. Žiaľ, tí ktorí tade jazdia denne (a to je zrovna tento prípad, výjazd zo sídliska), si aj na 3s červenej zvyknú a budú počas nej jazdiť ďalej so slovami že im sa už nepodarilo bezpečne zastaviť pred semaforom po vypnutí šípky.
Začarovaný kruh. A vravím, jediné čo pomôže, je dodržiavať predpisy.
28. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme, že ste nám tento podnet nahlásili. O postupe kolegýň a kolegov v jeho riešení Vás budeme informovať. Prosíme Vás o trpezlivosť.

S pozdravom,
Kto? Oddelenie dopravného inžinierstva
Kedy? 2024

Oddelenie služieb občanom
Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy
29. február 2024

Juraj Földes

Akceptujem tvrdenia oddelenia dopravného inžinierstva, namietam iba vo veci možného riešenia (šípku o 3 sekundy skrátiť pred zapnutím plnej zelenej). Nazdávam sa, že existuje aj iné riešenie, totiž zmena poradia jednotlivých fáz:
1. fáza: zelená pre priamy smer na Stromovej aj pre chodcov pozdĺž Stromovej,
2. fáza: zelená pre všetky smery z Jelšovej (všetci chodci pritom majú červenú),
3. fáza: plná zelená z Bárdošovej a zároveň zelená pre chodcov na západnej strane križovatky cez Stromovú. Tu by sa hodilo doprava pridať aj blikajúcu žltú, aj keď pravidlá to nevyžadujú.
4. fáza: zelená pre ľavé odbočenie zo Stromovej na Bárdošovu, zelená šípka pre pravé odbočenie z Bárdošovej. Ak nie je dopyt chodcov na východnom prechode cez Stromovú potom aj zelená na Stromovej pre priamy smer do centra.
A samozrejme dodržiavajme predpisy :-)
Tak ako sa našlo riešenie pre pravé odbočenie zo Žabotovej, tak riešenie sa dá nájsť aj tu.
s pozdravom
Juraj Földes
29. február 2024

Juraj

Ja nie som z oddelenia dopravného inžinierstva. :)
Iba som napísal môj postreh, že v podstate je semafor nastavený správne, chyba je vo vodičoch.
A áno, vždy sa dá nastaviť semafor inak.
02. apríl 2024

Filip

semafor je presne tak nastavený, po zelenej šípke na chvíľu zhasne, potom sa spustí plná oranžová a následne plná zelená pre všetky smery, takže ako píše p. Juraj, je to o nechopností vodičov (rovnaký prípad je pri odbočovaní zo Stromovej na Bárdošovu (z mesta), keď majú chodci idúci cez priechod na Bárdošovej zelenú súčasne s odbočujúcimi vodičmi)
02. apríl 2024

Juraj Földes

Nebol by som vôbec napísal, keď by ma opakovane neboli na tomto priechode ohrozili neschopní, resp. nepozorní vodiči. Ten spomínaný priechod v smere Stromovej má zelenú, ktorá naskakuje po červenej pre autá a zelená šípka od mesta tam nie je. Preto tam problém ani nebýva. Riešením by pre smer z Bárdošovej bola zmena poradia cyklu, ako som to už vyššie popísal, t.j. prv plná zelená a zelená pre chodcov, až potom zelená šípka pre tie autá, čo dovtedy neodbočili.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania