Olbrachtova-strom-neorezaný

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

V riešení
meno
Vladimir Chmelan 04. marca 2024

Dobrý deň, upozornite vlastníka pozemkov 13637/68 a13637/67 - ten istý vlastník, aby odstránil spadnutú časť stromu, ktorý je naklonený do pozemku 13671/1 a odstránil burinu a náletové dreviny s týchto pozemkov. Burina a náletová drevina dorastá do značných výšok, semenia sa na nej rastliny, ktorých výtrusy a semená sa šíria do okolia a znehodnocujú priľahlé pozemky.
Vyzvite majiteľa pozemkov na odstránenie nežiaduceho stavu. Veľkým rizikom zaburinenia je aj šírenie semien alergénov, často inváznych rastlín, ktoré najmä našim najmenším a starším občanom spôsobujú veľké zdravotné riziká. Okrem toho na takýchto pozemkoch je zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov.

Ďakujem.

11. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujem za Váš podnet. Podnet som postúpila na riešenie referátu životného prostredia.

Za porozumenie ďakujem.

S pozdravom
Mgr. Zuzana Kriglerová
Odkaz pre starostu BANM
15. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
na základe informácie z referátu životného prostredia by som Vás chcela informovať, že :
"Na základe podnetu a ohliadky dňa 13.2.2024 oslovíme vlastníka pozemkov reg.“C“ par.č. 13637/68 a 13637/67 k.ú. Nové Mesto na zabezpečenie starostlivosti o dreviny na jeho pozemkoch. Nakoľko tieto pozemky sú od ostatných plôch oddelené vysokým betónovým plotom , nepredpokladáme masívne rozšírenie výtrusov a semien burín do okolia. Semená inváznych rastlín v tomto období nie je možné posúdiť . Taktiež susediaci pozemok reg.“C“ 13671/1 k.ú. Nové Mesto, ktorý je uvádzaný v podnete ako dotknutý a ohrozovaný spadnutými konármi, je oplotený. Na pozemku sa nachádzajú obrábané záhradnícke hriadky. V tomto prípade sa nejedná o verejnú zeleň, skôr ide o susedský spor, ktorý je potrebné riešiť v rámci Občianskeho zákonníka. Pokiaľ by zadávateľ podnetu chcel celú záležitosť urýchliť, môže sa skúsiť obrátiť na správcu pozemku č.13 671/1 t.j. Slovenský pozemkový fond, nakoľko vlastníkom tohto pozemku podľa LV je Slovenská republika.

Samozrejme Referát ŽP vyzve listom vlastníka pozemku na nápravu, ale sú tam určité lehoty na vykonanie prác. Prosíme o trpezlivosť."

Za porozumenie ďakujem.

S pozdravom
Mgr. Zuzana Kriglerová
Odkaz pre starostu BANM
16. marec 2024

Vladimir Chmelan

Dobrý deň, Vašu odpoveď akceptujem a ďakujem za riešenie daného podnetu. Zaujalo ma Vaše stanovisko ,ktorým sa snažíte zľahčovať situáciu s rozširovaním alergénov a výtrusov do okolia. Na základe čoho nepredpokladáte masívne rozširovanie výtrusov , alergénov a semien burín . Oni sa zastavia pred oplotenim a ďalej sa nebudú rozširovať ? Vlastníka treba upozorniť na možný vznik požiaru . Prajem príjemný deň .
24. marec 2024

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na komentar.

S pozdravom,
Vladimír Šarčevič
Administrátor Bratislava-Nové Mesto
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania