Ľubovnianska-parkovanie-nevyznačené miesta

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Uzavretý
meno
Martin Lauko 18. marca 2024

Prosím o posúdenie, či je možné parkovanie na plochách, ktoré sú mimo chodník a trávnik (viď obr. )? Ak nie je možné, čo sa porušuje (vyhláška) a aká je vysoká pokuta za priestupok (€)? Rieši Ms polícia takéto prípady na sídlisku pokutou alebo napomenutím?
Ďakujem za vysvetlenie a odpoveď.
S pozdravom Lauko, obyvateľ sídliska :-)

19. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet.
O preverenie sme požiadali kolegov.
Kto? Referát statickej dopravy
Kedy? marec 2024

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
20. marec 2024

C K

Predovšetkým sa na Vami znázornenú plochu nedá dostať inak, než jazdou po chodníku, čo je samo osebe priestupok. Pri úniku prevádzkových kvapalín táto plocha neposkytuje to, čo má poskytovať parkovisko. Dažďové povrchové vody neprechádzajú odlučovačom ropných látok pred vyústením do dažďovej kanalizácie, prípadne horšie, do pôdy.
20. marec 2024

Martin Lauko

Ďakujem za odpoveď. Nejedná sa o jazdu po chodníku, je to len prejdenie cca 3 m. Odvodnenie predmetnej plochy je cez chodník na cestu, kde bežne parkujú autá a takéto parkovanie nie je to rozpore s vyhláškou.
Ne druhej strane som sa pýtal na veľkosť pokuty. Je na adekvátna pokuta 78,00€ za parkovanie na tomto mieste? Mne sa to zdá neprimerane a ani žiadne upozornenie od MsP-Petržalka nebolo.
Na takýchto plochách sa parkuje permanentne celé roky! Podnet: Nech sa osadia takéto miesta so značkou "zákaz parkovania".
S pozdravom, Lauko
20. marec 2024

C K

Pán Martin, ak Vám bola udelená pokuta 78 € a dokážete to znížiť na 52 € ak s ňou súhlasíte bez správneho konania. Je to paušálne zo zákona: https://www.minv.sk/?objektivna-zodpovednost

Výšku už neurčuje príslušník, ani to nie je možné nijako meniť, iba ak si na správne konanie pripraviť dôkazy vo Váš prospech s tým, že sa o priestupok nejednalo. Takúto pokutu ste nedostali ako vodič - oni v dobe udelenia pokuty ani nemohli vedieť, kto šoféroval, ale ako držiteľ vozidla. Je to nový systém, kedy je to prakticky bez kontaktu s príslušníkmi.

Ako dôkazy vo Váš prospech Vám neviem doporučiť asi nič. Je tam jasný obrubník, cez ktorý sa nesmie vozidlom jazdiť od jesene 2023. Je to miesto v úrovni s chodníkom. Čo sa adekvátnosti týka, presne rovnakú pokuty by Vám udelili aj ak by ste boli jedným kolesom na obrubníku.

Značky zákazu státia sa už teraz na takéto miesta neumiestňujú, naopak budete časom v zóne parkovania, kde je zákaz stáť všade a každému s výnimkou vo vyznačených boxoch a za stanovených podmienok (registrácia, platba, atď.). Ale aj to sa týka iba ciest v zóne, na chodníkoch nesmiete stáť ani jazdiť nikdy, ibaže to dopravné značenie povoľuje - už teraz je to tak. Viac o tejto zmene si môžete prečítať:

https://www.vssr.sk/clanok-z-titulky/zakaz-parkovania-na-chodnikoch-od-1-10-2023-2.htm
11. apríl 2024

M S

aj prejdenie 3m je jazda po chodniku. za parkovanie na chodniku je blokova pokuta od 50€ a v spravnom konani 72 - 150€. pri zaplateni do 14 dni 52€. pokuta moze byt udelovana opakovane. v prispevku od ck je to vysvetlene, ide o novelu zákona č.8/2009 o cestnej premávke platnu od 1.10.2023
12. apríl 2024

C K

M S, máte tam preklep, blokové pokuty, teda prejednané na mieste - kedy sa rozdávajú tzv. papuče sú nie od, ale do 50 €, aspoň pri týchto bežných nezávažných priestupkoch. V správnom konaní to býval dvojnásobok, teda do 100 €, teda ak nesúhlasíte s priestupkom.

Práve to je celé zvláštne, že objektívna zodpovednosť udeľuje štandardne pokuty vyššie, aj v nižšej zo sadzieb, než má polícia v blokovom konaní maximá, pritom je to prakticky bez práce na mieste. Nikdy som nepochopil túto "cenotvorbu".

Ale k podnetu by sa mohla vyjdariť hlavne aj oficiálne samospráva.
15. apríl 2024

C K

Tu je tiež dávno po termíne, ktorý si stanovila samospráva samotná na odpoveď.
15. apríl 2024

Odkaz pre starostu

Podnet bol opätovne preposlaný samospráve.


Administrátor Bratislava-Petržalka
Odkaz pre starostu
[email protected]
15. apríl 2024

Martin Lauko

Dobrý deň,
po krátkom osobnom rozhovore s príslušníkom MP Petržalka bolo mi navrhnuté, aby som na tento problém preniesol na poslanca MČ Petržalka a hľadalo sa riešenie. Teda dávam podnet na starostu MČ Petržalka, aby sa riešila možnosť parkovania na takýchto plochách, ako napr. Ľubovianska. Sú to nevyužité plochy a zrejme ani v budúcnosti nebudú mať žiadne využitie, je to luxus pri nedostatku parkovacích miest pre rezidentov sídliska. Teda obraciam sa na starostu s touto požiadavkou, aby ju zaradil do jednania na zasadnutí poslancov a hľadalo sa uspokojivé riešenie. Ďakujem. S pozdravom Lauko.
16. apríl 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

zdieľame odpoveď odborného referátu:

- na základe katastrálneho záznamu je nám známe, že pozemok v podnete nie je v správe MČ. Avšak, ak by sa aj jednalo o pozemok patriaci pod správu MČ, nevedeli by sme takéto parkovacie miesta vytvoriť. Dôvodom je, ak aby sa vodič dostal na takéto miesto, musel by prejsť po chodníku, čo je v súlade so zákonom zakázané.

V prípade porušenia tohto zákona je uložená pokuta na základe objektívnej zodpovednosti vo výške 78 EUR. Tieto kontroly vykonáva Mestská polícia, nie mestská časť.
Je dôležité poznamenať, že v prípade súkromného pozemku nie je v právomoci MČ vykonávať kontroly. Nevieme Vám potvrdiť, či Mestská polícia kontroluje aj tieto súkromné pozemky.

Ďakujeme za porozumenie.
Kto? Referát statickej dopravy
Kedy? 2024

Jana Ryzá, referát komunikácie MČ Petržalka
16. apríl 2024

C K

Pán zadávateľ mal zrejme na mysli celkovo stavebnú zmenu takéhoto miesta, teda tak, aby sa po tzv. chodníku jazdiť nemuselo. Keďže to nie je majetkom mesta, je to asi bezpredmetné, ale - mesto odpredalo (už aj) chodníky pred bytovkami do súkromného vlastníctva?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania