Tematínska-parkovacia politika v Zóne

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

V riešení

Parkovanie v Zóne platí pondelok až piatok len pre rezidentov? Cez víkend pre návštevy Zóna neplatí? Ako je to teda s parkovacou politikou na Tematínskej?

20. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Ďakujeme za podnet. Po vyznačení nových modrých pozdĺžnych i šikmých miest a osadení dopravných značiek ZÓNA je parkovanie v tejto lokalite možné už len vo vyznačených boxoch.

Na situáciu upozorníme našich kontrolórov.
Kto? Referát statickej dopravy
Kedy? marec-apríl 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
20. marec 2024

C K

Toho sa predsa otázka netýkla, zadávateľ sa pýta na časový režim, čo sa návštev týka. Tie dodatkové tabuľky má totiž MČ Petržalka nie práve najzrozumiteľnejšie. Teda ak to pomôže zadávateľovi, spýtam sa ja inak:

Aké sú podmienky státia v zóne pre nezaregistrované vozidlá, v akých časoch? Dopravné predpisy už si každý naštudovať vie, s obskurnými stále sa meniacimi VZN už je to ťažšie.
20. marec 2024

Tibor

Podnet smeroval k tomu, že počas pracovných dní je parkovanie rezidentov kontrolované a cez víkend sa parkuje aj mimo vyznačených parkovacích miest. S blížiacim sa letom sa siciácia bude opakovať každý víkend. Je na zvážení MČ zriadenie parkovacích miest v miestach, kde sa v minulosti parkovalo, čo by pomohlo k zlepšeniu situácie v tejto zóne.
20. marec 2024

C K

Pán Tibor, ak sa Vaša zóna kontroluje pracovníkmi Petržalky celý týždeň, môžete si gratulovať, ja som na nikoho čokoľvek kontrolujúceho v Petržalke (okrem PAAS zón) nenatrafil už niekoľko mesiacov. A to teda ani v podobe, že by áut zázračne ubúdalo, ako bolo prisľúbené.

Teda argument, že chodia neskoro večer, a že ich nestretneme neobstojí. Od vyznačenia miest v tej-ktorej novej lokalite, kedy kontroly prebiehajú prvé 2-3 týždne, a potom už nikdy, sa nič ďalej nedeje. Je to notorický problém kontrol tejto MČ. Je tu na to nemálo podnetov.

Ak je Vaša zóna výnimkou, tak ste práve odhalili, kde sú všetci kontrolóri cez týždeň. Už len odhaliť, kde cez víkend.
21. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

s mestskou políciou už diskutujeme o pripravovaných opatreniach a zásahu.

Parkovanie v zóne mimo vyznačených PM však môže riešiť MsP iniciatívne a samostatne. Samozrejme, hovoríme o mestskej organizácii, ktorá má svoje kapacity.
Kto? Referát statickej dopravy
Kedy? marec-apríl 2024

Dávid Pavlík, referát komunikácie MiÚ Petržalka
21. marec 2024

C K

Pán Pavlík, neviem, či mi na toto budete chcieť vôbec odpovedať, ale v modrých zónach je všeobecne nasledovný problém:

Kontroly sú nedostatočné, v zóne parkujú aj zjavne autá, čo určite nie sú domáci. Áno, poznám argumenty ohľadom nových EČV, ale naozaj sú to vozidlá, ktoré registrované určite nie sú. Následne nie je dostatok miest pre rezidentov, čo bol primárny problém, čo mal systém vyriešiť.

Potom rezident zaparkuje tak, ako je na fotke z tohto podnetu a z akejkoľvek náhlej iniciatívy, či už MP alebo suseda, alebo vodiča, ktorý už toho má dosť mať obmedzený výjazd z riadneho boxu, sa rozdajú pokuty za parkovanie mimo boxov, samozrejme všetkým. Ak v takom mieste bývate a dostanete pokutu za státie mimo boxu cez objektívnu zodpovednosť, pritom viete, že v riadnom boxe stálo vozidlo, ktoré určite do zóny nepatrí, na koho by ste sa primárne zlostili Vy?
23. marec 2024

C K

Tibor, od príslušníka MP som sa dozvedel, že MČ Petržalka, citujem "nekontroluje cez víkend vôbec" - čo predpokladám vysvetľuje aj tento podnet a absenciu vyjadrenia k môjmu pozorovaniu z 21.3.2024.
17. apríl 2024

C K

V súvislosti aj s týmto podnetom som si dovolil zadať všeobecný podnet ohľadom spôsobu spolupráce MČ s kontrolórmi a vôbec rentabilnosti celého takto nastaveného systému:

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/185319/otazka-kutlikova-spolupraca-mc-s-hlm-v-parkovacej-politike
18. apríl 2024

Tibor

Na fotkách je víkendové parkovanie a cez pracovný týždeň. Takto vyzerá pomoc v praxi. Zriadili nám Zónu aby sa uľavilo cez víkendy doprave, zónou sa zrušilo min 50parkovacích miest. Cez týždeň sú sankcie a nemôžete parkovať, a cez víkend návštevníci Draždiaka majú všetko voľne a v kľude parkujú.
18. apríl 2024

C K

Rád by som reagoval na p. Pavlíka z 21.3.2024, teda čoskoro to bude už mesiac:
"Parkovanie v zóne mimo vyznačených PM však môže riešiť MsP iniciatívne a samostatne."

Vzhľadom na to, že MČ platí za kontrolórov viac ako 60 000 Eur ročne (podnet 185319), pričom v rámci spolupráce s Magistrátom sa tento zaväzuje zabezpečiť "poskytnutie všetkej potrebnej súčinnosti v rámci realizácie kontroly parkovania cez poverené osoby" a ďaľej "vydať pre mestskú políciu odporúčanie na zabezpečenie pridelenia minimálne dvoch príslušníkov mestskej polície na každodenný režim", nerozumiem, akým spôsobom sa dokáže MČ odvolávať na tzv. neiniciatívnosť MP.

Toto je režim, kedy si MČ za niečo zaplatila, outsourcovala to a následne sa odvoláva na nečinnosť MP, ktorá ale má konať na podnet kontrolórov, ktorých si MČ platí, ktorí cez víkend však vôbec nepracujú.

Je to úplne zlyhanie MČ nielen si nezabezpečiť kontroly tak, aby PP plnila svoj účel, ale ešte prenášať zodpovednosť na MP, ktorá primárne kontroly na starosti nemá.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania