Zanedbaná údržba v centre mesta

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Staromestský Občan 17. júna 2015

Dobrý deň,

Žiadam o vyčistenie kamenného obkladu, ktorý tvorí súčasť podchodu popod Kapucínsku ulicu. Na začiatok poprosím uviesť aspoň správcu alebo správcov, ak má samotný podchod v správe niekto iný.

Posprejovaný múrik sa nachádza na exponovanom mieste, ktorým denne prechádza aj množstvo turistov smerom na Bratislavský hrad. Priľahlé historické objekty ako Mestská knižnica a Kapucínsky kláštor už majú konečne dôstojnú vynovenú fasádu s anti-graffiti náterom. Tento užitočný náter je potrebné po vyčistení/opieskovaní bezodkladne aplikovať aj na posprejované kamenné zábradlie, inak by bolo čistenie zbytočné.

Dúfam, že sa financie nájdu, Magistrát predsa ponúka príspevok na vyčistenie posprejovaných plôch. Samozrejme, ideálna by bola aj pravidelná údržba. Ďakujem,

občan Peter

17. jún 2015

Karlovešťan

Keby bolo takéto miesto iba jedno, avšak graffity sú problém úplne v celom meste... Toto by som nenazval ani tak údržbou, skôr sa naši "milí" spoluobčania nevedia vpratať do kože...
17. jún 2015

Staromestský Občan

Karlovešťan: Graffity sú problémom aj vyspelejších miest, aj keď teda inde mám pocit, že aspoň majú rešpekt pred historickými pamiatkami. V každom prípade, tento múrik na Kapucínskej nebol posprejovaný zo dňa na deň, ale komplexne sú to čmáranice staré v časovom rozmedzí 1-8? rokov.

Ak sa budeme ďalej nečinne prizerať, budú sa tieto časové horizonty viac a viac prekrývať, teda bude tam toho pribúdať, čo potom vedie ku kriminalite. Nechcem sa tu teraz nejak o tom rozpisovať, ale koho zaujíma tento problém, odporúčam naštudovať Teóriu rozbitých okien. Sprejeri a writeri fungujú podobne ako psy - kde si jeden cvrkol, cvrknú si aj ďalší. Preto je dôležitý boj a prevencia. Preto aj nežiadam len vyčistenie, ale aj aplikáciu náteru s nano technológiou, ktorá výrazne zníži náklady na priebežné čistenia v budúcnosti.

Ja viem, u nás je toto zatiaľ boj s veternými mlynmi a samozrejme, že existuje plno podobných príkladov v meste, no niekde hádam začať treba. :)
25. november 2015

občan Peter

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou, múrik aj podchod vyčistili. Krásny kamenný obklad po dlhých rokoch opäť zažiaril.
Podnet je teda vyriešený! Ďakujem. :)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania