Preplnené električky

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Richard Čataj 25. júna 2015

Ráno aj poobede cestujeme v preplnených električkách, je to veľmi nedôstojné a nepríjemné. Do Rače chodia len dva spoje. Nedá sa ešte jeden pridať?
Ďakujem za mnohých obyvateľov

26. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Dopravný podnik Bratislava, a.s. môže zabezpečiť len toľko výkonov, koľko si u neho objedná Magistrát hlavného mesta SR. Prosím, keby ste sa s touto požiadavkou obrátili na Magistrát. V minulosti sme sa túto situáciu snažili riešiť s mestskou časťou, ktorá spolufinancovala linku, avšak táto spolupráca bola dočasná. ďakujeme za podnet, ale DPB, a.s. nemôže svojvoľne zhustiť intervali električiek, len v prípade, ak Magistrát navýši vozokilometre a služby vo verejnom záujme uhradí. Ešte raz ďakujeme za pochopenie.

odbor marketingu a kominukácie DPB, a.s.
26. jún 2015

Jozef

Možno by pomohlo nasadenie nových električiek
26. jún 2015

Karlovešťan

re: Jozef Varga
A ako by to akože pomohlo situácii ? (bez ohľadu na to, že nové električky sú do Rače vypravované -na linku 3 a cez víkend aj na linku 5)
28. jún 2015

jajbolina

Odkedy sa v meste celoplošne zaviedol na električky 8-minútový interval, situácia s cestovaním v električkách je oveľa lepšia ako bola kedysi. Cestujem takmer denne do Rače, takže situáciu poznám, časy sú nastavené vhodne.

Skôr by sa mal DPB urýchlene zaoberať situáciou na Račianskom Mýte, tie nástupištia električiek sú časovanou bombou, je len otázkou času až tam niekto príde o život, nástupištia sú úzke a dokonca v rovine v koľajami, takže cestujúci často zasahujú do jazdnej dráhy električiek. Hoci aj na úkor chodníka (teda tých stromov a zaparkovaných áut), je potrebné rozšíriť nástupištia električiek a vyvýšiť ich.
08. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

k všeobecnému konštatovaniu o cestovaní v preplnených električkách počas ranných a poobedňajších hodín uvádzame, že v tomto období je to jav vyskytujúci sa na takmer všetkých mestských, ale aj prímestských linkách verejnej osobnej dopravy. To znamená, že podobné konštatovania cestujúcich nám a dopravcovi z času na čas zasielajú zo všetkých oblastí mesta. Súvisí to s kumuláciou ciest do práce, škôl a opačne v tzv. super špičkových hodinách blížiacich sa k začiatkom, resp.koncom pracovnej času a školského vyučovania.

V električkách na Račianskej radiále nebolo zatiaľ preukázané objektívne prekračovanie ponúkanej kapacity vo vzťahu k tzv. normálnej obsaditeľnosti 5 stojacich osôb/m2 využiteľnej plochy okrem sedadiel. Dokonca výsledky dopravných prieskumov vyťaženosti spojov MHD realizovaných v rámci v tomto čase spracovávaného Územného generelu dopravy vo vzťahu k uvedenej obsaditeľnosti vykazujú hodnoty využitia ponúkanej kapacity spojov do 90%. To znamená, že ak by sme mali odôvodnene zvýšiť počet spojov na danej trase napríklad aj zavedením ďalšej linky, museli by sme najskôr zvýšiť štandard-komfort obsadenia vozidiel znížením prípustného počtu stojacich osôb/m2.

Na takýto krok sú potrebné ďalšie financie, pretože pri celoplošnom uplatnení by došlo k podstatnému zvýšeniu odjazdených kilometrov, potrebného vozidiel a vodičov. Žiaľ, hlavné mesto nie je už dlhodobo finančne v dobrej kondícii a nemôže si dovoliť uvolniť ďalšie finančné prostriedky na zvýšené dotovanie prevádzky MHD. Z tohto dôvodu zatiaľ nie je možné do Rače uvažovať o pridaní akékoľvek spoja bez toho, aby to nebolo na úkor obmedzenia prevádzky MHD v iných oblastiach mesta.

Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
08. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

MČ Rača sa po rokovaní s DPB, a.s. a magistrátom Hlavného mesta Bratislavy dohodla, že električka číslo 6 bude znova premávať od septembra 2015 v rannej a poobedňajšej špičke, čím sa výrazne uľaví cestujúcim. Návrh grafikonu je už zo strany DPB, a.s. vytvorený a tiež máme predbežný súhlas VÚC. Na ďalšom rokovaní bude otázkou financovanie tejto električky, na ktoré sme ako mestská časť pripravení.

Ďakujeme za dotaz

Eva Miklánková, hovorkyňa MČ BA - Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania