Návrh na zákaz kúpania psov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený
meno
Martin 30. júna 2015

Chcel by som predložiť návrh na vydanie zákazu kúpania psov na Vajnorských jazerách (Bager), počas letnej sezóny máj - september. Napriek tomu, že nejde zrejme o oficiálne prírodne kúpalisko. Počas letných dní tam chodí strašne veľa ľudí s malými deťmi a popri nich početné množstvo majiteľov psov, ktorý im hádžu do vody konáre a podobné veci... Každý sa len mlčky prizerá, ako pri jeho decku pláva napr. vlčiak. Občas sa možno niekto nájde, kto upozorní, aby sa zo psom aspoň presunuli o 50m inde. Budem rád, ak tento návrh prerokuje mieste zastupiteľstvo. Na iných bratislavských jazerách je kúpanie psov zakázané.

30. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet.
Váš podnet postupujeme na riešenie príslušnému odbornému referátu úradu a o výsledku Vás budeme informovať.
Aj keď sa budeme snažiť Váš podnet vybaviť čo najskôr, chceme poprosiť o trpezlivosť a ohľaduplnosť vzhľadom k tomu, že každý referát úradu rieši nemalé množstvo už došlých úloh.
Ďakujeme za pochopenie.

S pozdravom


Mária Horváthová
Sekretariát starostu
MČ Bratislava – Vajnory
30. jún 2015

Jakub

Tak choďte na iné bratislavské jazero a niečo nehajte aj psíčkarom. Nehovoriac o tom, že nie všetkým to vadí. Miestny úrad by mal hájiť záujmy všetkých vrátane psíčkarov. Ja chodím napríklad do čuňova a vôbec mi nevadí, že sa tam kúpu aj psy. všetko je to o tolerancii. Samozrejme. je rozdiel ak sa tam kúpe bojové plemeno bez náhupku a mierumilovné plemeno. To je už ale na zodpovednosti majiteľa.
01. júl 2015

Stefan

Treba byt tolerantny, ved aj pes sa niekde potrebuje vykupat pocas tychto letnych horucav. Nechapem co vam na tom prekaza...
01. júl 2015

Mária

Presne všade je zákaz kúpania psov, vlastne sú na tejto planéte úplne diskriminovaní, nemajú ani kúpaliská..a pritom pozrite aké sú deti šťastné, že môžu byť so svojimi miláčikmi, dievčatko s akou láskou na neho pozerá...moje deti sú vždy sklamané, ked vidia, že niekde so psíkom nemôžu a pritom je to malá biela hračka na pohladenie,
02. júl 2015

Martin V

O chvilu sa zacnu stazovat nudist, ze preco by nemohli byt medzi ostatnymi, ze vsak nahota je prirodzena a ci su oni menej ako psy? Potom sa pridaju vodny skutristi, ze aj oni sa citia diskriminovani, pokracovat to bude vodnymi lyziarmi, rybarmi, jachtarmi atd.? Ak je kupalisko legalne a urcene pre ludi - zvieratka nech ostanu bud doma, alebo ich teda vykupkajte spolu s detickami (ak tak strasne chcu) na neoznacenom. Necudujte sa, ak teda tak strasne volate po tolerancii, ze si na vedlajsej deke napr. zapali cigaretu ignorant bez toho, aby sa uistil, ze jeho zlozvyk nebude obtazovat a skodit vam a vasim detom. Ved treba byt tolerantny k fajciarovi? A to predpokladam, ze fajciar je mysliaca bytost. Presuniete sa vy, alebo poziadate dotycneho? Tolerancia urcite ano, ale zdravy rozum tiez. Cize kludne sa kupte so psom kde chcete ale respektujte a tolerujte aj inych ktorym to vadi. O co viac ste v takom pripade toleranti vy? A neskusajte prosim porovnavat cloveka s akymkolvek zvieratom! To by nebolo uplne zdrave. A vedzte, ze mam zvierata rad.
02. júl 2015

Staromestský Občan

Dobre napísané Martin. Mám plno kamarátov, ktorí sú slušní ľudia, ale akonáhle ide o ich psa, tak niekedy žasnem. Nechcem tu ale vytvoriť flame, tak sa radšej nebudem rozpisovať, ale treba sa sem-tam nad tou ohľaduplnosťou naozaj zamyslieť.
02. júl 2015

Jakub

Tu sa nejedná o kúpalisko ale o jazero. Psy nevadia vášmu zdraviu na rozdiel od fajčiarov. Ak máte problém so psami navrhujem navštíviť oficiálne kúpalisku (alebo aj jazero ako napr.zlaté piesky, senecké jazero) a zaplatiť si vstupné,. Tam psa nenájdete. Ak idete na takéto jazero tak nemôžete čakať, že tam psa nenájdete. Nikto si tu nenárokuje na to, aby psy chodili na kúpaliská na ktorých si oficiálne zaplatíte vstupné. Prírodné jazero je preto prírodné, lebo na neho môžu chodiť aj divé zvery čomu nezabránite.
02. júl 2015

Jakub

A len tak mimochodom. Slovo tolerancia ste asi nepochopili. Tolerancia je o kompromise. Čiže OK berem, že niektorým ľuďom to vadí. Vy beriete, že nektorým ľuďom vadí to, že sa nemajú so svojím psom kde vykúpať. Kompromis by mal byť taký, že sa vyčlení časť kde sa dá ísť so psom a vyčlení sa časť kde nie. Tolerancia vôbec nie je to, že všade sa bude dať kúpať so psami alebo, že všade sa kúpať so psami nebude dať O tom tolerancia nie je.
03. júl 2015

Mária

Pre Martina k fajčiarom som tak tolerantná, že ked si zapália na detskom ihrisku tak z neho odídem, ked si zapáli sused na balkone bežím si zavrieť okná a to niekoľko krát denne, žial aj títo majú väčšie práva ako hocikto, tak prečo nie psi...neporovnávam človeka so psom, pozor...fajčiari sú kapitola sama o sebe...ludia bežne kúpu detičky so psami to ste nevedeli??....je sto kúpalísk a sto jazier tak nechajte aspoň jedno psom, alebo aspoň štvrťku...napr. na Kuchajde nenájdete psa ani v areály, je to hneď vedľa týchto jazier, je to zadara a ešte aj s plavčíkom .....len mimochodom ja so psom nechodím nikam, len hovorím, že mi ostatní nevadia, a hlavne vidieť niekoho šťastného ako napr. tieto deti je vždy viac ako predsudky a čo sa týka nudistov sú ich plné sauny, na jazera by sme sa asi pobavili je to na nich....
03. júl 2015

Miriam

Pomenujem problem - VELKY POCET PSOV v BA !! a z tohto problemu vznika dalsi problem - AROGANCIA DODRZIAVANIA NARIADENI A PORUSOVANIE ZAKONOV A ZAKAZOV PSICKARMI !!
vacsia polovica psickarov nic nedodrziava, ani len ten nahubok nenasadia v mhd tim svojim stvornohym priatelom, nechaju nech pes pri dverach brese a skace do nastupujucih ludi, proste psickari su ten najvacsi problem, pokial budu stale sa takto chovat tak ani zakaz kupania psov v tomto jazeru situaciu nevyriesi
03. júl 2015

Jakub

Podla mňa je skôr problém, že na Slovensku je všetko zakázané a preto dochádza k tolerovaniu toho čo je zakázané. Napríklad, skútrovanie na jazerách všade zakázané - a však toleruje sa to iba na jednom jazere a to na gulaśke v Senci. Zákaz kúpania psov na väčšine jazier. A ak sa nájde jazero kde to je náhodou povolené, aj to sa zase len zakáže, pretože sa niekto sťažuje. Potom sa nečudujme, že psíčkari porušujú zákaz ak je všade kúpanie zakázané. Ale vážne nechápem, že ak niekomu vadia psy, prečo nejde na také jazero kde psy jednoducho ísť nemôžu V okolí Bratislavy je takýchto jazier až až. A nemám pocit, že by sa psíčkari sťažovali. Tomu sa hovorí TOLERANCIA. Ak vám ale vadí to, že tolerujeme zákazy kúpania napríklad na kuchajde, zlatých pieskoch, slneckých jazerách a rôznych iných, môžeme sa aj my začať sťažovať :D Tak to určite ďaleko dotiahneme ak sa bude každý na všetko sťažovať.
03. júl 2015

Martin

Ku komentárom sa je zbytočne vyjadrovať. Túto situáciu by mal posúdiť aj hygienik. Môj názor ostáva nezmenený, pes nemá čo robiť vo vode, ak sú tam hlavne deti. A ako už bolo spomenuté je absurdné, aby človek ustupoval zvieratám. Tiež môžem napísať, že choďte si psa kúpať na Vajnorský, alebo Šúrsky rybník. A asi je vhodné poznamenať, že fotka v podnete je ilustračná!
04. júl 2015

Jakub

Kľudne nech to hygienik posúdi a možno budete lepšie spávať. Žiadne hygienické normy nie sú porušované nakoľko sa jedná o PRÍRODNĚ JAZERO ku ktorému majú voľný prístup suchozemské a vodné zvieratá či už domáceho alebo divého pôvodu. Preto, ak nechcete byť ohrozovaný týmito tvormi odporúčam kúpalisko rosnička. A ubezpečujem Vás, že tie domáce sú čistejšie ako divé - minimálne je tam väčšia pravdepodobnosť, že nemajú napr. takú besnotu PS: My si nejdeme kúpať psa, my sa ideme kúpať so psom. Ak sú spomínané rybníky vhodné na kúpanie, môžeme ísť aj tam. Nebuďte s cukru. Zopár baktérií ešte nikoho nezabilo ba naopak posilnilo.
05. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

k Vášmu návrhu na vydanie zákazu psov na Vajnorských jazerách Vám oznamujeme, že v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava- Vajnory č. 1/2015 zo dňa 19.02.2015 je voľný pohyb psov zakázaný na cestné teleso miestnych komunikácii v lokalite Vajnorské jazerá a na teleso (vodnú plochu) malého Vajnorského jazera.
Ako ste uviedli, Vajnorské jazerá nie sú oficiálnym prírodným kúpaliskom, a teda kúpanie v týchto vodách je na vlastné riziko kúpajúcich. Veľké jazero je súkromným vlastníctvom, nie je v správe ani v majetku mestskej časti, ani hlavného mesta, vzhľadom na uvedené nie je v kompetencii mestskej časti veľké jazero regulovať.
Na Vajnorských jazerách vykonáva počas letnej sezóny v zmysle Zákona č. 355/2007 o ochrane, rozvoji a podpore verejného zdravia Regionálny úrad verejného zdravotníctva ďalej len „RÚVZ“ pravidelné odbery vzoriek vody na kontrolu kvality vody, kde sa okrem iného sledujú aj mikrobiologické a biologické ukazovatele.
Na základe daných odberov a ich výsledkov sa prijímajú opatrenia na predchádzanie zhoršenia kvality vody ako aj predchádzanie šíreniu ochorení.
Zo zaslaných výsledkov „RÚVZ“ zo dňa 25.06.2015 voda vo Vajnorských jazerách vyhovela požiadavkám na kvalitu vody určených na kúpanie.
S pozdravom

Ing. Michaela Hrčková
referát životného prostredia a vodného hospodárstva
05. júl 2015

Martin

Ak som správne pochopil, tak oficiálny zákaz "voľného pohybu psov" je na malom jazere. Prečo tam potom nie sú osadené žiadne tabule, ktoré na to upozorňujú? A rovnako "zákaz voľného pohybu psov" sa dá jednoducho obísť tak, že si vezmem psa na vôdzku a môžem sa s ním aj kúpať a nikto mi nič nemôže. Problém ani z ďaleka nepovažujem za vyriešený.
06. júl 2015

Stefan

Inak dakujem za typ, bol som sa tam vcera vykupat aj s mojim vlciakom. Super jazero, odporucim aj dalsim psickarom...
06. júl 2015

Mária

Do jazera kadia iba ryby, lebo nemôžu ísť von, voľne žijúce zvieratá ktoré náhodou letia nad vodou a ľudia, pretože sa hanbia, pes nemusí ísť do jazera je to preneho neprirodzené a nehanbí sa, vyondí s vám aj pred barákom, akýkoľvek hygienický nález by mal dať nariadenie, zákaz kúpanie ľudí, len na Rosničke sa mi stalo, že boli 2 x výkaly v bazéne a raz pri Štiavnici v akvaparku....alebo to boli nejaké psy?
"Pes tam nemá čo hladať ak sú tam deti"...možno ste si nevšimli, že tí psi patria k tým deťom dievčatko sa neho pozerá a usmieva, zjavne ho to teší narozdiel od neprajníkov....niektoré deti so psíkmi aj spávajú
06. júl 2015

Martin

Ďakujem Stefan za komentár, aspoň môžu kompetentní vidieť aroganciu psíčkarov aj tu...
06. júl 2015

Mária

naozaj s tým psom nemáš kam a ver, že nielen ludia kolabujú, chod pozrieť do veterinárnej polikliniky, určite tam nájdeš psíka na infúzke, ale neboj majitelia si to platia sami....a možno by si neveril, psi milujú vodu a neviem kto dal ľudom právo im toto upierať....zatial som videla len tabulku zákaz so psom, čo Vám urobil ten pes, že máte toľko nenávisti...prečo nie sú tabulky zákaz kúpania kačkám, zákaz rybám...prečo si ludia zasadli práve na psov...
06. júl 2015

Jakub

Martin, ja to považujem za vyriešené. Hygienik to posúdil. Voda zodpovedá normám. Nemáte sa čoho obávať. Ste v bezpečí. Čo ešte viac chcete? Zákaz kúpania psov nedosiahnete. Ak áno, napíšem podnet proti vášmu podnetu aj s petíciou :D Mestský úrad tu je pre všetkých a to aj vrátané tých ktorí sú za to, aby kúpanie psov bolo povolené. Nie len pre vás.
08. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

k návrhu na zákaz kúpania psov Vám oznamujeme, že v zmysle Všeobecne záväzného nariadenia mestskej časti Bratislava- Vajnory č. 1/2015 zo dňa 19.02.2015 je voľný pohyb psov zakázaný na cestné teleso miestnych komunikácii v lokalite Vajnorské jazerá a na teleso (vodnú plochu) malého Vajnorského jazera.

Vajnorské jazerá nie sú oficiálnym prírodným kúpaliskom, a teda kúpanie v týchto vodách je na vlastné riziko kúpajúcich. Veľké jazero je súkromným vlastníctvom, nie je v správ, ani v majetku mestskej časti, ani hlavného mesta, vzhľadom na uvedené nie je v kompetencii mestskej časti veľké jazero regulovať.

Tabule so zákazom voľného pohybu psov v lokalite malého Vajnorského jazera budú v dohľadnej dobe vyrobené a následne osadené v uvedenej lokalite.

S pozdravom

Ing. Michaela Hrčková
referát životného prostredia a vodného hosp.
08. júl 2015

Mária

Nemé tváre z tejto planéty ďakujú Martinovi. Planéta patrí všetkým, zvieratám aj ľudom, kto Vám dal právo rozhodovať, kto na tejto planéte môže ísť do jazera a kto nie. Prečo sa diskrimunujú práve psy, prečo toľko nenávisti a kde sa to vôbec berie, sme vôbec ľudia alebo nadradená egoistická rasa????
10. august 2015

Adriána Kristofčáková

lebo pan Martin je absolutne netolerantny sebec....skoda o tom nieco viac pisat... to ze sa najdu aj psickari, co su naprd - budis, ale najdu sa aj ludia co vam nastia do jazera,dokonca sa aj vyseru a vy sa v pohode s nim kupete :-DD, gratulujem, co tie holuby a vtaky ,co tam nasrali,alebo macky volne potulujuce sa???? Ked si potrpite na cistotu,napustite si doma vanicku vy.
05. máj 2016

Tomáš

Martin dobre ťa odfajčili :D tak ti treba!!!!
08. júl 2016

Alexandra Hurajtová

Tak je tam zákaz či nie ?
24. jún 2019

Lenka Selly

Správne. Hygienik by mal posudiť tie špinavé a plastom a odpadom zaplavené jazera. Možno z nich povyťahuju aj detske kakanice. A nakoniec sa ukáže, že pws je priliš čistotný pre jazero.
05. august 2019

Kvetinka Bezmena

https://www.webnoviny.sk/cestujsi/spanielsky-rezort-osviezi-stvornohych-ma-prvy-bazen-pre-psy/ale toto je pre slovakov naozaj spanielska dedina ale spinavy ludia vam nevadia ktory sa vobec nekupiú chodia po nich cervy maju cervy v nohach to je ok ale pes vam vadi a pritom priroda vytvorila tak to patri vsetkym nie len ludom ktory najviac znecistuju ako pisala Lenka Selly

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania