Chýbajúci prechod pri zastávke MHD Spoločenská

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Zuzana 05. júla 2015

Dobrý deň,
chcem týmto poukázať na problém chýbajúceho prechodu pre chodcov pri zastávke Spoločenská v BA-Trnávka. Ako z fotiek vidieť, najbližšie prechody sú v nedohľadne - až pri vzdialených susedných zastávkach MHD. Zastávka je hojne využívaná a práve tak aj uvedená komunikácia.

15. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

chodci môžu vstupovať na vozovku aj mimo priechodu pre chodcov, ak tam nie sú vyznačené, v zmysle §53 zák. č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke. Konkrétne teda v ods. 3: ) Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu pre chodcov, len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy. Vzhľadom na nízku frekvencie využitia tejto cesty a dobrú prehľadnosť dopravnej situácie nie je preto potrebné vybudovanie priechodov pre chodcov.

Mgr. Marek Papajčík
Oddelenie komunikácie a marketingu
Hlavné mesto SR Bratislava
24. september 2015

Zuzana

Pripájam mail zaslaný 20.07. 2015, zatiaľ bez odpovede:
Dobrý deň pán Papajčík,

ďakujem za odpoveď k podnetu na
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/18858/chybajuci-prechod-pri-zastavke-mhd-spolocenska
Bolo by to ideálne, keby bola situácia naozaj ako popisujete. Avšak - ulica Bulharská je rovnobežná s ulicou Rožňavská a postupom času začala byť viac využívaná vodičmi ako skratka - smerom k letisku vyrástli IKEA, AVION, OC KORZO, Business centrá Galvaniho, KIKA, Hornbach, ... najnovšie PHAROS... atď.
Tento úsek je frekventovaný počas celého dňa, ale napr. neskoro poobede je problém vôbec prejsť cez cestu. Pritom ide o obytnú časť mesta, je tu veľa aj malých detí, aj starých ľudí. Za daných podmienok prechádzať cez cestu je zbytočný adrenalínový šport. Susedia vraveli, že tu kedysi pri zastávke trolejbusu Spoločenská prechod bol. A ľudia sa viac menej tvária že tam stále aj je - len motoristi neprispôsobujú rýchlosť podmienkam, keďže tu nie je prechod ani značka - pravidelne vidím takmer kolízie auta s chodcom. Áno, aj sa porušujú predpisy, zreteľne vidieť ako vodiči napr. výrazne zvýšia rýchlosť v danom úseku.
Je potrebné dosiahnuť určitú štatistiku v počte zrazených chodcov-usmrterní-invalidov, aby s tým mesto niečo urobilo? Podľa čoho usudzujete že cesta má nízku frekvenciu využitia? Možno v nedeľu ráno, ale určite nie v pracovný deň.
Pripájam fotografie blízkych ulíc Spoločenská a Revolučná, kde vzhľadom na úplne nízku premávku v jednosmernej ulici boli nezmyselne namaľované prechody pre chodcov.

Vopred Vám ďakujem za odpoveď .

S pozdravom a praním pekného dňa

Ing. Zuzana Č.
24. september 2015

Zuzana

K aktuálnemu stavu k dnešnému dňu pripájam len - dopravná polícia by tu mala dobrú žatvu na pokuty za prekročenie rýchlosti a prechod cez cestu napr. s viacerými malými deťmi je zbytočne nebezpečný. Je to obytná zóna...
10. január 2020

Ján Kolár

Na Bulharskej ulici chýba na začiatku roku 2020 minimálne jeden prechod približne v strede ulice. Keď niekto býva v tejto lokalite a potrebuje prejsť na druhú stranu napríklad kvôli obchodu s potravinami alebo pošte, najbližší prechod je 250 metrov ďaleko. Okrem ďalšieho prechodu je potrebné znížiť maximálnu rýchlosť na 30 km/h a pridať obmedzovače rýchlosti minimálne na vstupoch do zóny. Ide predsa o rezidenčnú zónu, je nepochopiteľné, že zodpovední tu ponechali s výnimkou krátkeho úseku max.povolenú rýchlosť 50 km/h ! Bulharská ulica by nemala nahrádzať tranzitné ulice ako Rožňavská a Galvaniho. Argument o nízkej frekvencii nie je pravda. Cez pracovný deň je problém bezpečne prejsť cez cestu.
Celá Bulharská ulica má dĺžku necelý kilometer. Pri 50 kilometrovej rýchlosti ju vodič prejde za 72 sekúnd. Pri 30 kilometrovej rýchlosti ju prejde za 120 sekúnd. Stojí ušetrená minúta za bezpečnosť našich detí ? Žil som 8 rokov v Petržalke, kde je hustota osídlenia výrazne vyššia. Petržalčania dokážu fungovať s obmedzením 30 km/h, prečo to nie je možné tu ?
17. september 2022

Ján

Kto sa ku mne pridá? Stačí pár chlapov , jadrová vŕtačka , dve 5/4 rúry, dve značky , trochu farby na " zebra pruhy " a je to. Pivo platím , ale až bude hotovo.
20. jún 2023

Ján

Vážené dámy a páni,
netuším kto , kedy a ako vyriešil tento podnet - predpokladám že samospráva v spolupráci s magistrátom. Pred pár rokmi stálo vybudovanie priechodu pre chodcov vrátane projektovej dokumentácie 700.- Eur slovom sedemsto Eur. Magistrát nemal 700.- Eur a mnou financovanie spomínaného priechodu pre chodcov odmietol. Treba si uvedomiť že stavebná uzávera Trnávky dávno skončila. Vážené dámy a páni samosprávy a magistrátu nemáte financie no dôležité pre Vás je že máte obyvateľov Trnávky hlavne detí hlboko v ....
Ďakujem za Vašu pozornosť
Ján
21. jún 2023

Zuzana

Dobrý deň, ak to chcete vyriešiť, môžem odporučiť len otravovať-otravovať-otravovať, nenechať sa odbiť, chodiť na úrady osobne - často a opakovane, to pre nich nie je tak jednoduché, ako ignorovať nejaký papier, alebo písmenká na nete. Prípadne úradné žiadosti kombinovať s osobnou prítomnosťou... Kedysi dávno sme zvažovali aj petíciu, ale potom sme sa odsťahovali... Prajem dobré vybavenie, v mieste toho prechodu už vraj v minulosti boli smrteľné kolízie chodcov.
21. jún 2023

Ján

Niet na svete lievika ktorým vyplníte mozgové dutiny v tomto prípade kompetentných pracovníkov samosprávy a magistrátu. V mieste toho priechodu boli smrteľné kolízie chodcov, pokiaľ to nebude rodinný príslušník hore uvedených pracovníkov boli to zbytočné obete.
S pozdravom Karma je zdarma
Ján
21. jún 2023

Zuzana

Tie predchádzajúce komentáre sú tiež odo mňa a keby som vedela vdety to čo teraz, už to mohlo byť vyriešené... človek sa niekedy príliž ľahko vzdá ak nepozná cestu. Až po skúsenostiach známej, ktorá už nie je medzi nami, som pochopila. Tá osoba vedela vybaviť mnoho. A len tým, že nie nebrala ako odpoveď a hľadala ďalej. Aj ten najzadubenejší úradník totiž rád ustúpi, len aby mal pokoj a zbavil sa otravného žiadateľa... a ešte aj poradí za kým ísť (prípadne má nadriadeného....) A potom je tu ešte medializácia a tlak obyvateľov .... a raz za čas sú voľby.... veru veru, treba sa pripomenúť, koho tí naši zásupcovia vlastne zastupujú...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania