Suché konáre nad chodníkmi v parku v okolí Závodiska Petržalka

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Peter Blaščák 03. júla 2015

V blízkosti chodníkov parku sa nachádza niekoľko suchých stromov a suhých konárov, ktoré zasahujú až za hranicu chodníkov (sú priamo nad chodníkmi). Tieto konáre môžu v prípade vetra, ale aj samovoľne spadnúť na chodník a zraniť chodcov. Chodníky v parku sú obľubené aj medzi malými deťmi. Cez deň tadiaľ prechádza aj množstvo mamičiek s kočíkmi a malými bábätkami. V prípade, že by takýto konár spadol na detský kočík alebo na malé dieťa by mohlo dôjsť k tragédií. Aby sa tomu zabránilo žiadam o vyrezanie a odstránenie vysušených konárov a mŕtvych stromov v lokalite. V žiadnom prípade nežiadam o plošný výrub! Len odstránenie suchých vetiev a stromov, ktoré už neplnia tieniacu funkciu a ohrozujú okoloidúcich. Ďakujem.

12. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Lesné spoločenstvá v lokalite dostihovej dráhy sa donedávna (jar 2015) nachádzali na parcelách, ktoré podľa katastra nehnuteľností nemali založený list vlastníctva, ten bol nulový „LV 0“. Z toho vyplýva, že riešené parcely nemali vlastníka a preto ani nemohli byť zverené do správy akéhokoľvek subjektu. Čiže nemohli byť zverené ani do správy MČ BA-Petržalka. Na základe registra obnovenej evidencie pozemkov (ROEP), ktorý prebehol na jar r. 2015 bol všetkým LV0 parcelám „lužných lesov“ v intraviláne Petržalky „pridelený“ vlastník. Na základe parcelného stavu katastra nehnuteľností registra E, bol v prípade „lesov“ pri dostihovej dráhe určený vlastník Hl. mesto SR Bratislava. Informáciu si je možné overiť na „katasterportáli“ www.katasterportal.sk MČ BA-Petržalka má v správe 6 parciel „lužných lesov“ (pri Draždiaku), ktoré sú do jej správy riadne zverené. O tom svedčia zverovacie protokoly podpísané štatutármi na úrovni primátora a starostu. Neexistujú iné zverovacie protokoly, ktoré by zahŕňali zvyšné parcely lužných lesov (napr. okolie dostihovej dráhy). V minulosti síce prebehli aj diskusie na úrovni zamestnancov životného prostredia medzi Magistrátom a mestskou časťou ohľadne možného zverenia ďalších pozemkov, o čom sú aj záznamy s ručne dopísanými novými lokalitami na „staré zverováky“. K oficiálnemu podpisu nových zverovacích protokolov medzi štatutármi mesta a mestskej časti však už nedošlo. Z uvedeného vyplýva, že lužné lesy v lokalite dostihovej dráhy naďalej vlastní a aj má spravovať hlavné mesto SR Bratislava.

MÚ Petržalka
[email protected]
30. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mrzí nás, že tento podnet ostal nepovšimnutý, snažím sa riešiť aj takéto, no tento typ podnetu bohužiaľ po štyroch rokoch nepovažujeme za relevantný. Pokiaľ je však situácia aktuálna, neváhajte nás kontaktovať.
S pozdravom

Oddelenie vzťahov s verejnosťou
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania