Stromy v parku vysychajú

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Nové Mesto

Vyriešený
meno
Peter Kunder 21. augusta 2012

Desiatky stromov schne - cca 15 sa zrejme nepozviecha, ani keby boli poliate hneď. Keď dostatočne nezaprší, tak ich bude suchých v parku hodne veľa. Viac fotografií tu: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.4580038105360.187038.1424137484&type=1&l=699dab49d5.

22. august 2012

Marek Tettinger

Pekný deň,
ďakujeme za podnet. Na mieste boli pracovníci EKO podniku, ktorí zabezpečujú starostlivosť o zeleň, pričom ich zistenia sme konzultovali aj s inými dendrológmi.
Dreviny v období extrémneho sucha pri vysokých teplotách trpia stresom. Tento stresový faktor sucha a tepla spôsobuje, že dreviny rôznym spôsobom reagujú. Jedným z obranných mechanizmov dreviny, ktorej prvoradou úlohou je prežiť s čo najmenšími stratami, je aj zhadzovanie listov. Je to pochopiteľné, ak si uvedomíme, že rastlina cez listovú plochu vytranspiruje obrovské množstvo vody do ovzdušia. Strom sa zhodením listov len bráni a snaží sa zadržať dostatok vody v dôležitejších častiach svojho organizmu.
Žiaľ pre okoloidúcich občanov takýto strom pôsobí ako usychajúci, čo nezodpovedá skutočnému stavu dreviny.
Stromy dostávajú dostatočné množstvo vlahy, pričom by sa aktuálny stav nemal prejaviť na prípadnom úhyne daných stromov. Pre istotu dodám, že v centrálnej časti parku sa nachádza niekoľko vyschnutých stromov (dve borovice a jeden pajaseň), ktorých havarijný stav nesúvisí s teplom a už je stanovený termín ich odstránenia).
22. august 2012

Odpoveď samosprávy

Pekný deň, ďakujeme za podnet.

Na mieste boli pracovníci EKO podniku, ktorí zabezpečujú starostlivosť o zeleň, pričom ich zistenia sme konzultovali aj s inými dendrológmi. Dreviny v období extrémneho sucha pri vysokých teplotách trpia stresom. Tento stresový faktor sucha a tepla spôsobuje, že dreviny rôznym spôsobom reagujú. Jedným z obranných mechanizmov dreviny, ktorej prvoradou úlohou je prežiť s čo najmenšími stratami, je aj zhadzovanie listov. Je to pochopiteľné, ak si uvedomíme, že rastlina cez listovú plochu vytranspiruje obrovské množstvo vody do ovzdušia. Strom sa zhodením listov len bráni a snaží sa zadržať dostatok vody v dôležitejších častiach svojho organizmu. Žiaľ pre okoloidúcich občanov takýto strom pôsobí ako usychajúci, čo nezodpovedá skutočnému stavu dreviny. Stromy dostávajú dostatočné množstvo vlahy, pričom by sa aktuálny stav nemal prejaviť na prípadnom úhyne daných stromov. Pre istotu dodám, že v centrálnej časti parku sa nachádza niekoľko vyschnutých stromov (dve borovice a jeden pajaseň), ktorých havarijný stav nesúvisí s teplom a už je stanovený termín ich odstránenia).

Marek Tettinger
hovorca BANM
23. august 2012

Richard Hudec

Pán Tettinger, gratulujem za tak skorú odpoveď a vyriešenie sťažnosti. Obdivuhodný výkon ak si to porovnám so staršími podnetmi, na ktoré už dlhé mesiace nikto kompetentný nereaguje. :)
23. august 2012

Marek Tettinger

Pekný deň pán Hudec,
ďakujem za pochvalu, hoci ironickú :) Všetky podnety sa snažíme riešiť rovnako, v niektorých prípadoch to ide rýchlejšie, v iných pomalšie, než by sme chceli. Pri niektorých podnetoch sa snažím aj priebežne informovať o vývoji, niekedy je zas podnet postavený tak, že jeho okamžitým vyriešením by sme porušili zákon (napr. odtiahnutie automobilu, ktorý je síce vnímaný ako vrak, ale má splatnú STK aj emisnú kontrolu).
Želám pekný deň!
S pozdravom

Marek Tettinger
hovorca BANM
11. september 2012

C

Myslím, že podnet by sa mal považovať za vyriešený nie vysvetlením, prečo stromu padajú v lete listy, ale jeho poliatím.
11. september 2012

Marek Tettinger

Pekný podvečer,
v predchádzajúcich reakciách som písal aj o tom, že EKO podnik zabezpečuje zavlažovanie. Opadanie listov v danom období bolo podľa odborníkov prirodzenou reakciou niektorých stromov na dané počasie. Pre ilustráciu: v daný týždeň som šiel na bicykli popri Dunaji a viaceré stromy vyzerali rovnako, ako tie na Račianskom mýte. Predpokladám, že stromy pá metrov od rieky nedostatkom vlahy netrpeli.
Želám pekný deň!
S pozdravom

Marek Tettinger
hovorca BANM

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania