Spílený strom (možno načierno)

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Vyriešený
meno
Ján 06. augusta 2015

Na Užinách v Rači bol spílený zdravý strom. Nie som si istý či sa nejedená o nezákonný výrub.

06. august 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet.

Každopádne uvedený strom druh pajaseň žliazkatý (Ailanthus altissima), bol spílený v rámci údržby drevín vo verejnej zeleni na území MČ Rača. Tento druh dreviny je podľa vyhlášky MZP SR č. 24/2003 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z.z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov, zahrnutý medzi invázne druhy drevín, kedy sa na ich výrub nevyžaduje povolenie.
Strom produkuje neúmerné množstvo semien, ktoré „zaburiňujú“ mladými jedincami široké okolie, vyznačujú sa intenzívnym až agresívnym rastom a následne vytláčajú pôvodné druhy drevín.
Konkrétne tento spílený strom rástol ako náletová drevina v skupine Lipy malolistej, kde sa práve tieto mladé stromy prejavovali stagnáciou rastu, mali nedostatok miesta a postupne by na úkor inváznej dreviny presychali a odumierali.
Údržba tejto skupiny stromov bola realizovaná aj na podnet obyvateľov priľahlého bytového domu, kde v prízemných bytoch mali nedostatok denného svetla, z dôvodu prehustenej výsadby. Vypílením nežiaducej dreviny v poraste a celkovým ošetrením ostatných stromov sa docielilo výrazné presvetlenie a podporil sa kvalitný rast hodnotnejších stromov s dlhodobou perspektívou.

Ďakujeme, že si všímate svoje okolie a upozorňujete nás na nedostatky



Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania