Prekvalifikovanie chodníka na parkovacie miesta

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Vyriešený
meno
Ján 03. augusta 2015

Žiadosť o prekvalifkovanie chodníka na parkovacie miesta. Medzi Sadmelinskou a Novohorskou sa viac ako 20 rokov parkovalo na chodníku nikomu to nevadilo všetci boli spokojní. Až do minulého roku kedy tam policajti z mestskej polície začali dávať pokuty a obyvatelia teraz parkujú tak že zaberajú polku chodníka a auto im trčí v ceste. Daný stav zhoršil situáciu, cez chodník aj tak nechodia chodci, majitelia garáži majú stažený prístup a autá v ceste zavadzajú autám prechádzajúcim ulicou.

04. august 2015

Peter

a preco neparkuju na ceste, vsak to je riadne siroka cesta ako tam mozu mat zle parkovanie? jediny chodnik netreba zaparkovat... nepochopim, siroka cesta a vy tam neviete zaparkovat. Auta nech parkuju na ceste a nie na chodnikoch!
10. august 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet.
Podľa § 25 (1) vodič nesmie zastaviť a stáť písm. q) na chodníku okrem prípadu podľa § 52 ods. 2, zákona č. 8/2009 z 3. decembra 2008 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Nakoľko sa jedná o jediný chodník v tejto časti ulice, nie je ho možné vyčleniť na parkovanie.
Ďalej podľa STN 73 6056 minimálna šírka komunikácie pri odstavných a parkovacích plochách s malou intenzitou prevádzky je 4,50 m. Šírka komunikácia je tu 7,40 m, pri pozdĺžnom parkovaní sa odpočítava šírka parkoviska 2,20 m, teda voľná plocha je 5,20 m. V skutočnosti podľa navrhovateľa sú autá zaparkované čiastočne na chodníku. Keď si zoberieme, že šírka vozidla skupiny O 2 je cca 1,90 m pri čiastočnom parkovaní na chodníku a parkujúce autá zaberajú cca 1,40 m z komunikácie, vychádza, že voľný priestor pred garážami je 7,00 m, čo je podľa STN vyhovujúce.

S pozdravom


Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania