Dopravné značenie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Petržalka

Vyriešený
meno
Jozef Novák 08. augusta 2015

Prosím o vysvetlenie čo znázorňujú tieto biele štvorce? Pokiaľ by to mal byť prejazd pre cyklistov, nakoľko tadiaľto viedla v minulosti cyklotrasa z projektu nikdy nedokončených cyklochodníkov starostu Doktorova, tak podľa platnej legislatívy sa prechod pre cyklistov cez vozovku označuje zelenou farbou, prosím o zverejnenie mena zamestnanca MU, ktorý tieto práce objednal a kontroluje. Veľmi pekne ďakujem. Pripájam aj fotografiu z tohto portálu z cyklotrasy na Gercenovej, kde je tento prechod vyznačený správne a obrázok podľa legislatívy. Takto nesprávne bolo vyznačených viacero prechodov pre cyklistov po Petržalke

09. august 2015

jaro

Dosla im zelena farba, no a co. :-) Neviem, naco by ti bolo to meno.
11. august 2015

Odpoveď samosprávy

V ustanovení § 6 vyhlášky č. 9/2009 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke (č. 8/2009 Z.z.) v znení neskorších predpisov je uvedené:
(3) Na vodorovné trvalé dopravné značky a doplňujúce nápisy sa používa biela farba, prípadne modrá farba na označenie parkovacích miest s plateným alebo regulovaným státím alebo na oddelenie parkovacieho pruhu s plateným alebo regulovaným státím od jazdného pruhu, na vodorovné dopravné značky vyznačujúce zákaz státia alebo zákaz zastavenia sa používa žltá farba, na vyznačenie zastávky vozidiel pravidelnej dopravy osôb sa používa žltá farba, prípadne biela farba, na vyznačenie cyklistických trás a ich priechodov sa používa zelená farba, prípadne biela farba a na zvýraznenie viditeľnosti cyklistických trás a ich priechodov sa používa zelená farba alebo biela farba na farebnom zelenom alebo červenom podklade. Tvar a farba symbolov, ktoré na povrchu cesty, parkoviska alebo na inej dopravnej ploche vyobrazujú zvislé dopravné značky, zodpovedá požiadavke na príslušné zvislé dopravné značky vyobrazené v prílohe č. 1 časti I bodoch 1až 6, prípadne sa symbol alebo významový symbol zvislej dopravnej značky vyhotoví v bielej farbe.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že na vyznačenie cyklistických trás a ich priechodov sa používa nielen zelená farba, ale aj biela farba. Biela farba má niekoľko výhod oproti zelenej, tou najväčšou je určite jej lepšia viditeľnosť vzhľadom na kontrast s farbou povrchu (čierna-biela oproti čierna-zelená).


Mestská časť Bratislava-Petržalka.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania