Hummer parkujúci v pešej zóne

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Peter Morda 17. septembra 2012

V pešej zóne na Strakovej pri CK Neckerman dlhodobo počas pracovných dní parkuje Hummer. To je v rozpore §59 zákona o cestnej premávke: "V obytnej zóne a pešej zóne je státie vozidiel zakázané, ak dopravnou značkou nie je určené inak."

Je absolútne nevhodné aby priamo na ulici v pešej zóne parkovalo auto a ešte k tomu opakovane. Len pár metrov ďalej je lokalizované parkovisko pri hoteli Park Inn kde väčšinou parkujem keď občas idem do centra autom a vždy tam nachádzam voľne miesto.

17. september 2012

Peter

Kým sa kompetentní k podnetu vyjadria (alebo možno aj nie...), odporúčam prečítať si krátky rozhovor s majiteľom tohto Hummeru. Nech sa vie ako to u nás chodí...
http://pressburgembassy.blogspot.sk/2011/12/rozhovor-s-hummerom.html
17. september 2012

Michal

Tie 2 auta za nim nikomu nevadia? Jaaaj to nie je Hummer, to az tak nekole oci, ze :-)
18. september 2012

Odkazprestarostu.sk

Tento podnet sme tu už mali minulý rok (http://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/972/hummer-parkuje-na-korze), tak uvidíme, ako si s ním poradí samospráva tentoraz...
19. september 2012

Peter

Michal, auta za nim vadia, ale neopakuju sa. Tento je tam furt.
19. september 2012

Anonymný užívateľ

Jezis ved mud ajte pokoj. je to chudak invalid! :)
21. september 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za Váš podnet. Jeho riešenie je však v kompetencii Mestskej polície, ktorej zriaďovateľom je Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy. Podľa informácií z okrsku mestskej polície v Starom Meste má predmetné vozidlo označenie zdravotne postihnutej osoby. V zóne s dopravným obmedzením, ktorej súčasťou je aj pešia zóna, je zákaz státia. Majiteľ vozidla s označením zdravotne postihnutej osoby má však podľa zákona výnimku zo zákazu státia. Viac informácií Vám poskytne Mestská polícia.

S pozdravom,

Tomáš HALÁN
hovorca
Miestny úrad Bratislava-Staré Mesto
27. september 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Ďakujeme za Váš podnet. Tak ako sa uvádza aj nižšie v komentároch, tento problém je dlhodobý, a rovnako aj mestská časť Staré mesto vie, že už neraz sa ho pokúšali riešiť rôzne orgány, no bezvýsledne. Riešenie nie je ani na mestskej polícii, ale na zákone o cestnej premávke, ktorý umožňuje takéto správanie osobám s preukazom ŤZP (iste to nie je štandardné správanie všetkých vodičov ŤZP a takáto výnimka zo zákona má opodstatnenie). Preukazy však nevydáva samospráva, ale Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Pre doplnenie uvádzame stanovisko mestskej polície, ktoré nám poskytla prostredníctvom hovorcu p. Plevu:
"Podnet týkajúci sa parkujúceho terénneho vozidla v pešej zóne bol preverený hliadkou OS MsP Staré Mesto. Toto vozidlo je označené parkovacím preukazom prepravujúcim osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Vodič takto označeného vozidla podľa zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov nemusí po nevyhnutne potrebný čas dodržiavať zákaz státia. Ak je to nevyhnutné, môže vodič takéhoto vozidla vchádzať aj tam, kde je dopravnou značkou vjazd povolený len vymedzenému okruhu vozidiel, a do pešej zóny, pritom nesmie ohroziť bezpečnosť cestnej premávky."

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
27. september 2012

Anonymný užívateľ

vazena samosprava a mestsky policajti. neviem na co sa tu hrate. vodica vozidla som videl vcera arogantne parkovat na pesej zone aj pri hokejovom stadione. je to fit clovek v dobrej kondicii a urcite nema obmedzeny pohyb aby musel parkovat v pesej zone. jeho invalidita je skor ukrta niekde inde. a zial je len znakom vasej neschopnosti, ze to neviete vyriesit. ak by vam na tomto porobleme zalezalo, date podnet na prislusne urady na preverenie jeho preukazu...
06. január 2013

e1

Ja by som ten citát zo zákona 8/2009 Z.z. ešte upresnil, konkrétne § 44
Osobitné označenie vozidla a parkovací preukaz, odsek (7):


"(7) Vodič vozidla s parkovacím preukazom môže stáť na mieste vyhradenom pre vozidlá prepravujúce osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Vodič osobitne označeného vozidla podľa odseku 1 písm. b) a vodič vozidla s parkovacím preukazom nemusí po nevyhnutne potrebný čas dodržiavať zákaz státia. Ak je to nevyhnutné, môže vodič takéhoto vozidla vchádzať aj tam, kde je dopravnou značkou vjazd povolený len vymedzenému okruhu vozidiel, a do pešej zóny; pritom nesmie ohroziť bezpečnosť cestnej premávky. Týmto oprávnením nie je dotknutá povinnosť vodiča uposlúchnuť pokyn, výzvu alebo príkaz policajta súvisiaci s výkonom jeho oprávnení podľa tohto zákona."

Prvá vec ktorú je potrebné preveriť či parkovací preukaz bol naozaj vydaný na meno osoby ktorá je tým autom je prepravovaná. Napr. majiteľ auta nemôže tento parkovací preukaz používať ak je vydaný napr. na jeho mamku a tá s ním necestuje.
Ak je preukaz vydaný na majiteľa auta, resp. osobu ktorá s ním na danom mieste parkuje, dá sa dať podnet na ÚPSVaR či daný preukaz bol vydaný podľa zákona a či zdravotný stav uvedenej osoby tomu zodpovedá. Totiž parkovací preukaz by nemali vydávať len tak hocikomu a je možné že sa pod toto nikto nebude chcieť opakovane podpísať.
Ďalej tu máme citát zo zákona. V ňom sa píše, že vozidlo s parkovacím preukazom "nemusí po NEVYHNUTNE POTREBNÝ ČAS dodržiavať zákaz státia". Toto je hneď prvá vec do ktorej sa policajti môžu obuť. Je to pojem ktorý sa dá ťažko definovať, ale som si istý že celodenné parkovanie v pešej zóne presahuje pojem nevyhnutne potrebný čas. Takže ak by policajt chcel konať, hneď má jednu možnosť.
A nakoniec si prečítajte poslednú vetu, podľa ktorej policajt má právo takéto vozidlo poslať preč a v takom prípade musí vodič vozidla uposlúchnuť jeho pokyn. Riešenie je jednoduché ako facka, len by sa mal nájsť ten policajt ktorý pozná presné znenie zákona a zároveň má gule robiť si svoju prácu.

P.s.: Možno by nebolo od veci ak by všetci invalidi začali jazdiť a parkovať po pešej zóne. Bolo by zaujímavé sledovať čo by policajti robili ak by im tam takto začali parkovať desiatky áut.
14. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
mrzí nás, že sa k podnetu vraciame až teraz, snažíme sa však venovať aj starším neriešeným podnetom.
Tento problém podľa našich informácii už nepretrváva, radi by sme ho preto uzavreli.
Ako odpoveď na komentáre vyššie dodávame, že napriek spomínanému nevyhnutne potrebnému času spomínaného v zákone nevie hliadka Mestskej polície kontrolovať takéto vozidlo dlhodobo počas celého dňa, ale len na podnety obyvateľov. Preto naďalej odporúčame kontaktovať Mestskú políciu na čísle 159 vždy, keď sa stretnete s podobným problémom.
Ďakujeme za pochopenie.

S pozdravom,

Oddelenie vzťahov s verejnosťou,
Magistrát hlavného mesta SR Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania