Exhaláty Slovnaftu

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Neriešený
meno
Anonymný užívateľ 17. septembra 2012

Bývam pri Slavíne na Ostravskej ulici s výborným výhľadom na východnú časť mesta. Minulý týždeň som si 3 x všimol v noci na oblohe mohutný pruh tiahnúci sa od Slovnaftu na sever za Bratislavu akoby oblak. No a v piatok sme dokonca cítili zápach ako na námornej lodi s dieselovým motorom. A to bývame tu nad hl. stanicou 5 rokov, teda vieme, čo tu bežne cítiť. Odporúčam pár dní si všímať a následne preskúmať, čím nás tá fabrika po nociach priživuje. V noci, žiaľ, neviem oblohu odfotiť..

18. september 2012

Andrej Bohuš

Slovnaft vypúšťa tieto "viditeľnejšie" splodiny naschvál v noci, aby zbytočne nedesili obyvateľstvo. Obávam sa ale, že ide o bežnú produkciu rafinérie a nejedná sa o nič nelegálne.
19. september 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet. Požiadali sme o stanovisko priamo spoločnosť Slovnaft, a.s. a tu je ich stanovisko tak, ako nám ho zaslali:

"Oblak pary nad Slovnaftom, viditeľný v nočných aj denných hodinách, ktorý znepokojil obyvateľa pri Slavíne, pochádza z prevádzky Tepláreň v areáli spoločnosti SLOVNAFT, a.s. Na tejto prevádzke sa z dôvodu modernizácie uskutočnila rozsiahla rekonštrukcia s investíciou 150 miliónov eur. Súčasťou rekonštrukcie bola výstavba novej výkonnej odsírovacej jednotky spalín, znižujúcej emisie oxidov síry o takmer 80 percent.
Vďaka tejto veľkej investícii, zameranej výlučne na zlepšenie ekologických parametrov, spĺňa Tepláreň v areáli Slovnaftu vo veľkom predstihu limity stanovené Európskou úniou, ktoré na základe Smernice Európskeho parlamentu a rady 2010/75/EÚ vstúpia do platnosti v januári 2016.
Súčasťou odsírovacej jednotky spalín, ktorá je momentálne v skúšobnej prevádzke spojenej s prísnym kontinuálnym sledovaním zloženia pary, je tiež úprava odpadovej vody z Teplárne, ktorá znižuje koncentráciu ťažkých kovov.
Pruh pary (akoby oblak) viditeľný nad Slovnaftom, o ktorom píše obyvateľ Ostravskej ulice, je oblak tvorený hlavne parou a na rozdiel od minulosti je očistený novou výkonnou technológiou od veľkého množstva škodlivín. Významne sa tak znižuje ekologická záťaž.
Je potrebné zdôrazniť, že v zmysle platnej legislatívy je skúšobný chod zmodernizovanej Teplárne nevyhnutný. Jeho účelom je testovanie použitej technológie, kvality paliva a rozličných prevádzkových parametrov, ktoré sa uskutočňuje v tomto roku a je kontinuálne monitorované Slovenskou Inšpekciou životného prostredia SR a Obvodným úradom životného prostredia Bratislava. Rôzne testovacie nastavenia vysvetľujú, prečo je oblak v nočných, či denných hodinách niekedy pozorovateľný a niekedy nie.
Slovnaft ako jedna z najmodernejších európskych rafinérií systematicky investuje do modernizácie svojho technologického zariadenia, ako aj do budovania a modernizácie ekologických stavieb, ktoré znižujú negatívny vplyv rafinérie na životné prostredie. Tieto investície sú súčasťou vysokej spoločenskej zodpovednosti Slovnaftu, ktorý nie je anonymnou nekontrolovanou firmou.
Slovnaft je súčasťou Bratislavy od roku 1949 a chce tu zostať aj naďalej. V Slovnafte pracujú tisícky obyvateľov Bratislavy a jej okolia, ktorí tu majú svoje domovy a rodiny, a ktorým záleží na tom, aby žili v zdravom prostredí.
V prípade, že obyvateľ Ostravskej ulice neuzná ani argument vysokých investícií do ekologických projektov a modernizácie technologického zariadenia, ani argument vnútornej kontroly samotnými zamestnancami Slovnaftu, radi by sme upozornili na fakt, že v Slovenskej republike ako súčasti Európskej únie existuje online monitoring kvality ovzdušia, ktorý hlási odchýlky od emisných limitov Slovenskej inšpekcii životného prostredia a Obvodnému úradu životného prostredia Bratislava bez ohľadu na to, či je deň alebo noc. Následkom odchýlok sú sankcie, ktoré ohrozujú dôveryhodnosť a dobré meno firmy. Aj to je jeden z dôvodov, prečo Slovnaft úzkostlivo dbá, aby prísne environmentálne predpisy nielen dodržiaval, ale uskutočňoval s nemalými investíciami aj opatrenia nad rámec legislatívnych povinností."

Hana Kukučková
Podniková komunikácia
SLOVNAFT, a.s.
23. september 2012

Peter Gejgus

Ja som si to tiez vsimol minuly tyzden. Mrak zo Slovnaftu sa tahal ponad Trnavku. Ten smrad je specificky, smrdi to ako guma. A stava sa to dost pravidelne. V kazdom pripade ten smrad a dym nerobia dobru reklamu Bratislave. Minimalne ti navstevnici (turisti) v Bratislave zacinaju mat pochybnosti ci je tu vobec ciste ovzdusie a samozrejme, ze tieto informacie siria dalej.
26. október 2012

obcan

videl som nejedenkrat CIERNY oblak z komina Slovnaftu, 10-15 min. to dymilo a potom to vzdy vypnu. Ak je to co som videl para, tak zjem ten komin. Na margo tvrdenia, ze "v Slovnafte pracujú tisícky obyvateľov Bratislavy a jej okolia, ktorí tu majú svoje domovy a rodiny, a ktorým záleží na tom, aby žili v zdravom prostredí..." sa dovolim opytat, ako mozu tie tisicky radovych zamestnancov bojacich sa straty zamestnania ovplyvnit podobne chovanie svojho chlebodarcu..
30. október 2012

Ruzinov

Tiez mam vyhlad smerom k Slovnaftu a vidim, ze dym ide z kominov nonstop. Staci, aby prudil vietor smerom k mestu a uz sa neda kvoli smradu ani vetrat. Asi toto bude to "uzkostlive dbanie" o dodrziavanie ekologickych postupov.
16. november 2012

obcan Ruzinova

tvrdenie Slovnaftu je spatny vtip
ekologia je v Slovnafte cudzie slovo, ktore radi pozivaju ale je velkou neznamou. Treba vysvetlit obzvlast riadiacim pracovnikom, nech to vypustaju laskavo svojim rodinam ked je to take ekologicke!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.