Autoservis na Brodskej

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

Vyriešený
meno
Marek 26. augusta 2015

Vo vyznacenych garazach vedla vchodu Brodska 8 je prevadzkovany (neoficialny) autoservis a autoumyvaren.

Polorozobrate auta zaberaju velku cast parkoviska pred garazami, ako aj ostatne parkovacie miesta v oblasti. Takisto nie je nijak rieseny odpad (pri umyvani aut odtekaju saponaty a podobne veci priamo do kanalizacie, autoservisne naradie je umyvane hadicou nad zelenou...) a autoservis tiez obtazuje hlukom (WAPky, kompresory, zdvihaky, buchanie...) obyvatelov v bytovke nad nim a oproti nemu.

26. august 2015

Michal

Absolutne danú vec nepoznám, ale myslím, že toto samospráva nevyrieši: pred garážou stáť zrejme môžu, ak tam nie je zákaz. Dokonca práve cudzie autá nesmú blokovať príjazd do garáže...

S hlukom/smradom asi tiež nepohnete, ak neobťažujú v neprimeranej miere, prípadne ak tam nerobia bordel počas nočného kľudu. Ak nočný kľud porušujú, môžete zavolať policajtov, ktorý to budú riešiť pravdepodobne maximálne dohovorom. Čiže oničom.

Miestne dane by mali zrejme platiť ako za komerčné priestory, ale to treba opäť dokázať že sa tam deje komerčná činnosť, a myslím že mesto to bude mať úplne na háku, teoretické výnosy neprevýšia náklady na takýto dokazovací postup.

Jediné čo sa dá teoreticky dokázať je nelegálne podnikanie prípadne krátenie dane (nepoužívanie reg. pokladnice), ale tam bude určite dôkazná núdza zo strany sťažovateľa. Hocikto môže hocikomu opravovať/umývať auto bez nároku na finančnú odmenu, len tak z lásky k blížnemu. Problém je to iba ak to robí ako podnikateľskú činnosť.

Narábanie s odpadovými vodami - opäť, ak nejde o firmu, neverím že to niekto začne riešiť, ak tomu nehodláte venovať celý život.

Kedže tam nie je asi oficálne žiadna firma, nepochodíte ani s bonzovaním na podozrenie z čiernej práce, t.j. že pre daného zamestnávateľa robia ľudia neprihlásení na Soc. poist. Tu sú inšpektori veľmi aktívni, ale zrejme nič nezmôžu. Proste ti tam niekto v súkromnej garáži opravuje auto a de facto tam ten inšpektor ani nemá čo liezť... Navyše to by nič neriešilo, maximálne by im dali veľkú pokutu, ale to neznamená, že by to u vás v dome načisto zabalalili.

Záver - v tomto štáte je v podstate najlepšie robiť na čierno, lebo dane platiaci podnikateľ je triedny nepriateľ a systém je proti nemu nastavený. Ale to ste už vedeli aj predtým, nie?

Každopádne držím palce.
10. september 2015

Vlado

zodpovednosť určite nepatrí MiÚ KV
nedovolené podnikanie patrí do pôsobnosti Finančnej správy, orgánom činným v trestnom konaní a okresnému úradu, daň z nehnuteľnosti podľa jej účelu užívania patrí do pôsobnosti HM SR Bratislavy
hluk a (zá)pachy sú v pôsobnosti RÚVZ
23. september 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

po rozhovore s majiteľom garáže konštatujeme, že zo strany MiÚ Bratislava-Karlova Ves nebolo zistené žiadne porušenie zákona či predpisov. Z jeho vyjadrenia:
- vozidlá opravuje iba svoje a svojich známych bez úhrady. V garáži má zbernú nádobu na olej (reálne skontrolované), ktorú po naplnení odovzdáva zbernému stredisku,
- pred garážou vozidlá umýva len čistou vodou, na umývanie saponátom chodí na umývaciu linku Tesco-Lamač,
- o zeleň, nad ktorou podľa podnetu umýva náradie sa vraj sám stará, čo mu môže dosvedčiť suseda bývajúca nad garážou.
Čo sa týka hluku, v čase kontroly nebol zaznamenaný žiaden.
Týmto považujeme podnet za vyriešený.

Pavel Vrabec
Oddelenie dopravy a životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti
Bratislava-Karlova Ves
Nám. Sv. Františka 8
842 62 Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania