Parkovanie na chodníku na J. Stanislava

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

Vyriešený
meno
Michal K. 10. septembra 2015

Na krizovatke J. Stanislava - Beniakova - F. Kostku sustavne auta parkuju na rohu na chodniku tak, ze blokuju chodcov prechadzajucich cez priechody dalej ku schodom. Je to jeden z hlavnych tahov chodcov v oblasti. Privolanie Mestskej policie riesi situaciu zakazdym iba v tej chvili, na dalsi den tam znova stoja ine auta. Bolo by dobre toto miesto osadit betonovymi zabranami alebo stlpikmi.

13. september 2015

Marek

Bohuzial aj toto je vysledok zleho zakona. Ak nechali 1,5m mozu si takto parkovat. Jedine co by toto riesilo je plosny zakaz parkovania na chodnikoch a taktiez jazdy po chodnikoch.
21. september 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

osadenie zábran - dopravných stĺpikov v celom oblúku križovatky J. Stanislava - F. Kostku nie je možné, nakoľko by sa nimi znemožnil prístup dopravnej obsluhe k prevádzkam na ulici Ferdiša Kostku 1, ktorý je povolený dopravným značením. Osadenie stĺpikov len zo strany J. Stanislava by bolo bez významu, vozidlá by sa naďalej mohli dostať na chodník zo strany F. Kostku prístupom pre zásobovanie a zaparkovať priamo pri zábranách.
V uvedených prípadoch, ako na fotografii, kde vozidlá evidentne porušujú dopravné predpisy (§ 52 odst. 2 Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z. povoľuje státie vozidiel na chodníkoch za týchto podmienok: „Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím.) je jediným riešením pravidelné privolanie hliadok Mestskej polície, ktorá takto parkujúcich vodičov bude sankcionovať.

Pavel Vrabec
Oddelenie dopravy a životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti
Bratislava-Karlova Ves
Nám. Sv. Františka 8
842 62 Bratislava
22. september 2015

Karlovešťan

A to nikoho nenapadlo použiť sklápacie stĺpiky na zámok s tým, že majitelia prevádzok na F.K. 1 by od nich dostali kľúče?
06. november 2015

Michal K.

Auta na mieste parkuju neustale a viackrat som to hlasil Mestskej policii. Hliadka prisla, skonstatovala, ze vodici nic neporusili a odisla. Pytal som sa na vysvelenie, kedze z mojho pohladu je zakon jasne poruseny a ludia nemaju kadial prechadzat. Vraj auta nechali chodcom dostatok miesta z opacnej strany. Kadial sa vsak maju dostat na tu opacnu stranu neviem. Taky je zakon a oni sa ho iba drzia. Odvolaval som sa aj na stanovisko MiU Karlova Ves. To mi hned zamietli, kedze podla ich nazoru je to nazor nekompetentneho cloveka, ktory sa vo veci nevyzna.
06. november 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

podnet posielame na Krajský dopravný inšpektorát Bratislava so žiadosťou o vyjadrenie.

Pavel Vrabec
Oddelenie dopravy a životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti
Bratislava-Karlova Ves
Nám. Sv. Františka 8
842 62 Bratislava
08. december 2015

Michal K.

mestska policia mi odpovedala na staznost v zmysle, ze je zly nejedoznacny zakon a oni viacmenej nic nemozu. takze kym (ak niekedy) sa zakon nezmeni, bude to stale o nicom. je mozne najst nejake ine riesenie?
09. december 2015

Jakub

Samozrejme ze je aj ine riesenie napisane priamo v citovanom zakone. Zona statie povolene len na vyznacenych parkovacich miestach.
09. december 2015

Michal K.

Myslel som nejake realne riesenie, ktore by kompetentni aj boli ochotni uskutocnit. Preco take zony nemame v Bratislave?
10. december 2015

Jakub

Máme také zóny napríklad v Bratislave v centre, ale tiež si myslím, že je to nereálne. Tak potom už len parlament :D
16. január 2016

Monika

Nic v zlom, ale jak blokuju? Bezny clovek tade kludne prejde a kto ma viac ako 1,5m do sirky tak si tych 6m obide (tomu to vobec neuskodi, plus taky clovek by mal problem vobec chodit peso).
Nie je tam zrovna taka premavka, ze tam treba semafory, tak nerobte zase z komara somara. (Pre poriadok, v zivote som tam neparkovala, len mi to pride ako malichernost v porovnani s inymi ulicami)
18. január 2016

Marek

Monika, ked uz si taka mudra - kade maju prejst ludia s kocikom? Pomedzi auta? Chodniky su primarne urcene pre chodcov a nie pre auta. A nehrajme sa tu na vacsi pes j**e, ked si vodici narokuju nieco na ukor slabsich - t.j. chodcov. Bohuzial v tejto "skvelej republike" je to postavene na hlavu. Uz davno mal byt schvaleny zakon, kde sa parkovanie na chodniku zakazuje a je povolene len tam kde je vyznacene, ale toho sa asi nedockame.
18. január 2016

Michal K.

vazena pani Monika, z fotografii je zjavne, ze medzi autami nie je zdaleka jeden a pol metra. na chodniku mate na pretlacenie sa tak tridsat centimetrov. alebo mozte ist po trave a blate, ci po ceste. preco mame denne chodit s detmi pomedzi tesne zaparkovane auta, alebo po ceste, kde ich ohrozuju ine auta? rano pred osmou je tam celkom slusna premavka a prechadzat tadial je nebezpecne. zato majitelia zaparkovanych aut asi este spokojne spia, kedze tie miznu az neskor predpoludnim.
20. január 2016

Ignác gwsssc

- Preco je parkovanie na fotke momentalne legalne a beztrestne: vyklad zakona z dielne MV SR (ktory iste pozna aj pan Pavel Vrabec) http://de.scribd.com/doc/204493443/Chodniky-1-5m-Odpoved-MV
- Volat policiu nema zmysel, vysmeju sa Vam v lepsom pripade, v horsom Vas budu sikanovat.
- Oddelenie dopravy a životného prostredia by mohlo situaciu riesit, keby chcelo, a to osadenim znacky Zona - statie povolene len na vyznacenych miestach http://i.sme.sk/cdata/1/51/5190091/01.jpg v kombinacii so stlpikmi
- Oddelenie dopravy a životného prostredia situaciu riesit zjavne nechce.

-> Oddelenie dopravy a životného prostredia klame.
-> Podnet Nerieseny.
20. január 2016

Michal K.

pan ignac, cize ked tam pre chodca nie je 1,5 metra, mozno ani 30cm, tak je to ok? zaroven je tam prijazd k domu, kvoli ktoremu tam nechcu dat pevne zabrany. ten je autami zablokovany. to je tiez ok?
21. január 2016

Jakub

Keď tam nieje 1,5m metra miesta, tak to samozrejme legálne nie je. Otázkou ale ostáva, kto porušil zákon? Ak napríklad na prvej fotke čierne auto nechalo 1,5 m miesta z ľavej strany - to teda neporušilo predpisy. Myslíte si, že vodič bieleho auta sa prizná, že prišiel až potom ako prišlo čierne auto? Lebo ak prišiel pred tým ako prišlo čierne auto, tak aj on nechal 1,5 m miesta :D Je to začarovaný kruh
21. január 2016

Michal K.

ano, to je problem. ale je tam aj prijazd k domu a obe auta ho blokuju. takze obe je mozne pokutovat, nie?
04. február 2016

Peto

Opakuje sa to den co den, aj na chodniku oproti pri malych potravinach, uz ma naozaj nebavi kluckovat medzi autami ktore stoja ako sa im zapaci a nikto s tym nic nerobi.
04. február 2016

Michal K.

Peto, volajte mestsku policiu
19. február 2016

Michal K.

Dobry den,
auta tu parkuju sustavne. Viackrat som volal Mestsku policiu, no vodicov neriesili, kedze podla ich nazoru zakon neporusuju. Miesto, kde auta stoja, nie je chodnik, ale miesto za chodnikom. Zablokovany prijazd k domu nie je prijazd, ale paradoxne naopak chodnik, aj ked je tam dopravna znacka. Nedostatok miesta pre chodcov nemozu riesit, kedze nevedia, ktore auto prislo prve a ktore posledne. Papucu boli ochotni nasadit iba autu, ktore bolo na asfatovej casti chodnika a autam parkujucim na vozovke v krizovatke. No tie, ktore prekazaju najviac, nechali tak.
Ziadam preto o oznacenie priestoru vodorovnym dopravnym zmacenim V12a Zlta klukata ciara, ktore snad zaruci volny priechod pre chodcov a pristup dopravnej obsluhy k domu.
25. február 2016

Michal K.

Prosim samospravu o vyjadrenie a riesenie.
21. apríl 2016

Michal K.

Dakujem za osadenie stlpikov. No auta si tam uz znova hladaju svoje miesto.
02. máj 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

podnet bol vyriešený osadením stĺpikov a zákazom vjazdu.

Pavel Vrabec
Oddelenie dopravy a životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti
Bratislava-Karlova Ves
Nám. Sv. Františka 8
842 62 Bratislava
29. apríl 2017

Michal K.

Aj napriek stlpikom tu auta parkuju. Co sa s tym da robit?
30. apríl 2017

Admin KV

Dobrý deň, Michal K. Viete, prosím, povedať, či tam autá dokážu na chodníku parkovať tak, že nechajú predpísanú šírku 1,5m? Ak áno, podnet opätovne prepošlem samospráve. Pokiaľ nie, je potrebné na miesto privolať Mestskú políciu.

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania