Pravidelné znečisťovanie pieskoviska Pekniková mačkami

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

Uzavretý
meno
Jozef 17. septembra 2015

Vážený pán starosta, prosím aby sa našlo riešenie pre zastavenie znečisťovania pieskoviska mačkami, ktoré sú chované v bytoch a domoch v okolí Pekníkovej a v starej Dúbravke. V minulosti sa na ihrisku boli pozrieť pracovníci úradu, skonštatovali znečistenie exkrementami mačiek, ktoré sa s obľubou chodia venčiť na pieskovisko Pekníková. Nedokázali nájsť však vhodné riešenie, a tak sa deti naďalej hrávajú na ihrisku kde večer a v noci mačky používajú s obľubou pre svoju toaletu. Verím, že ak majú chovaltelia svoje mačky naozaj radi, tak zvládnu aj drobný príplatok aby sa zakúpila plachta a zaplatil sa dôchodca, ktorý by ihrisko prikrýval alebo sa nájde iné vhodné riešenie a deti nebudú naďalej zdravotne ohrozené exkrementami mačiek chovaných v okolí.

18. september 2015

Jaro

Trubka...
18. september 2015

Xena

Možno sa inšpirovať príkladom z Karlovej Vsi (vnútroblok Zohorská) kde tento problém vyriešili vybudovaním plotu z pevného pletiva, cez ktorý sa mačky nemôžu dostať.
23. september 2015

Odpoveď samosprávy

Bohužiaľ nedokážeme zabrániť túlavým mačkám, aby chodili do pieskovísk na potrebu, ako dobre viete mačka s ľahkosťou prelezie niekoľkometrový múr alebo plot. Aby sme znížili riziko prípadnej nákazy na minimum vymieňame každoročne piesok v pieskoviskách, na Pekníkovej bol na jar tohto roku tiež vymenený, a periodicky prehrabávame a prekopávame pieskoviská. Okrem toho regionálny úrad verejného zdravotníctva vykonáva kontroly zamerané na nezávadnosť piesku v detských ihriskách.

Čo sa týka možnosti zakrývania pieskoviska nemáme zatiaľ riešenie, ktoré by odolalo počasiu, vandalizmu a zároveň bolo bezpečné vzhľadom na to, že sa tam hrajú aj veľmi malé deti.

Rastislav Bagar, prednosta MÚ
23. september 2015

Jozef

Dakujeme samosprave, ze piesok vymiena. V okoli byva len par ludi, ktori chovaju a prychyluju aj tulave macky, tak by stacilo sa dohodnut s nimi na pravidlach, znecistenie by sa eliminovalo a tiez potreba vymeny piesku by bola menej potrebna. Tiez sposobov na ochranu prieskovisk pred znecistovanim bolo uz v susednych mestach a obvodoch uplatnenych viacero http://www.maquita.sk/krycie-plachty-na-pieskovisko/ Som optimista, ze sa urcite podari v buducnosti lepsie riesenie ako to sucasne.
28. september 2015

Odpoveď samosprávy

Ad Xena:
Ploty chránia len pred psami :-) Zrejme ste ešte nevideli mačku ako ľahúčko vylezie na trojmetrový plot a skočí dole.

R. Bagar
28. september 2015

Jozef

Podnet prirodzene nemožno považovať za vyriešený ale korektné by bolo ho označiť za riešený. Výmena piesku, kontroly znečistenia regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ako i čistenie pieskoviska nie je malou položkou a teda pravdepodobne sotva bude stačiť denným "návštevám" mačiek na tomto pieskovisku. Z tohto dôvodu zdravotné ohrozenie detí na tomto pieskovisku žiaľ ďalej pretrváva aj keď snaha úradu stav určite zlepšuje. Mamičkám odporúčam ísť na iné pieskoviská. Na iných pieskoviskách tento problém nie je tak vypuklý, kedže nie všade sa chovajú a prichyľujú túlave mačky tak ako v okolí Pekníkovej.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania