Zverejňovanie materiálov na rokovania MZ

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Vajnory

Vyriešený
meno
Martin Bak 05. novembra 2015

Dobrý deň
Rád by som apeloval na skoršie zverejňovanie materiálov na MZ na webe MČ a v tomto smere aj na zmenu rokovacieho poriadku.
Možno poslanci dostávajú materiály skôr ale pre občana, ktorý by sa chcel s nimi oboznámiť prípadne sa zasadnutia zúčastniť, nie sú 3-4 dni vopred dostatočné.
Prosím aby boli materiály zverejňované kompletne - napr. na ostatnom zastupiteľstva v rámci bodu Rôzne bolo viacero vecí ale podklady k nim zverejnené neboli žiadne.
Ďakujem

10. november 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za Váš podnet.
Teší nás záujem o činnosť orgánov miestnej samosprávy mestskej časti. Miestna samospráva v rámci svojej politiky otvorenosti a verejnej transparentnosti pristúpila v tomto volebnom období k zverejňovaniu materiálov predložených na rokovanie Miestneho zastupiteľstva s cieľom prispieť k lepšej informovanosti a angažovanosti obyvateľov na správe vecí verejných.
Mestská časť Bratislava - Vajnory, napriek omnoho menším personálnym kapacitám v porovnaní s väčšími mestami, chce patriť medzi najúspešnejšie samosprávy aj v oblasti transparentnosti. Materiály sú zverejňované v týždni predchádzajúcom konaniu zastupiteľstva, spravidla vo štvrtok alebo piatok. Materiály sú zverejňované na internetovej stránke mestskej časti po ich skompletizovaní v najkratšom možnom čase, pričom sú v tom istom čase zároveň k dispozícii aj poslancom Miestneho zastupiteľstva. Materiály do Miestneho zastupiteľstva sú v podmienkach mestskej časti pripravované tak, že pred ich zaradením na rokovanie Miestneho zastupiteľstva sú predložené na pripomienkovanie, doplnenie a prípadné zmeny odborným komisiám pri Miestnom zastupiteľstve, pričom materiál v tomto procese nemá definitívnu podobu, a preto nie je možné jeho zverejnenie, keďže zmeny sú zapracúvané aj týždeň pred rokovaním komisie alebo materiál po prerokovaní v komisii ani nie je zaradený do programu Miestneho zastupiteľstva. Komisie Miestneho zastupiteľstva touto svojou činnosťou v plnej miere napĺňajú svoju poradnú a odbornú funkciu. Budeme sa snažiť, aby materiály bývali z väčšej časti vo štvrtok v týždni pred zastupiteľstvom na webe MČ, čo je 6 – 7 dní pred samotným zastupiteľstvom.


Mgr. Ján Komara
Útvar starostu – Právnik
Miestny úrad mestskej časti Bratislava–Vajnory
Roľnícka 109
831 07 Bratislava
Kontakt: 02/48 22 44 22
Mobil: 0911 630 490
Email: [email protected]
Web: www.vajnory.sk
10. december 2015

Martin Bak

Dodnes nie je na webe MČ vypísaný ani termín decembrového zastupiteľstva, ani nie sú zverejnené materiály. Minimálne by sme uvítali, aby zastupiteľstvo schvaľovalo harmonogram zasadnutí aspoň na niekoľko mesiacov alebo aj polrok vopred, aby občania vedeli termín zastupiteľstva a podľa toho budú vedieť kedy majú očakávať zverejnenie materiálov.
Ak by MiÚ v otázkach širšieho verejného záujmu vypisovalo verejné diskusie alebo vytvorilo na webe miesto kde by priebežne zverejňovalo materiály k väčším projektom, vedela by sa s nimi oboznamovať a pripomienkovať ich aj laická verejnosť, a v prípade záujmu osloviť aj poslancov zastupiteľstva so svojimi dotazmi a návrhmi.
Takto je verejnosť de facto vylúčená a pochybujem že poslanci sa vedia kvalifikovane rozhodnúť o projekte ktorý napr. zaťaží verejné financie MČ, do pár dní po predložení materiálov.
11. december 2015

Milan Kodnár

Bud to najdete tuna:
http://www.vajnory.sk/index.php?id=1&view_more=3350
alebo
https://www.facebook.com/events/1024271357630986/
Na FCB je dokonca funkcia pridania do Vasho kalendaru,ked si tuto funkciu pustite a prihlasite sa na udalost.
11. december 2015

Odpoveď samosprávy

Važený pán Bak,

pozvánka na zasadnutie zastupiteľstva je zverejnená na webovom sídle mestskej časti, najbližšie zasadnutie Miestneho zastupiteľstva sa uskutoční 16. decembra 2015 od 17:00. Materiály budú zverejnené v piatok po ich skompletizovaní v sekcii Samospráva/Miestne zastupiteľstvo/Materiály na zastupiteľstvo ( http://www.vajnory.sk/?id=475 ). Dôležité strategické materiály sú zverejňované oveľa skôr ako štandardné materiály, ako tomu bolo napr. pri Pláne hospodárskeho a sociálneho rozvoja, všeobecne záväzných nariadeniach mestskej časti, rozvojových projektoch, územných plánov zón a podobne. Často je takáto povinnosť zverejňovania stanovená osobitnými predpismi. Rovnako tak aj pri tomto rokovaní zastupiteľstve bol na úradnej tabuli mestskej časti (aj elektronickej) zverejnený Návrh rozpočtu Mestskej časti Bratislava – Vajnory na rok 2016 a prognózy na roky 2017 a 2018, taktiež boli na pripomienkovanie zverejnené Návrhy všeobecne záväzných nariadení. Harmonogram zasadnutí je zastupiteľstvu predkladaný na začiatku polroka, avšak nie vždy dôjde k zhode na presných dátumoch, a to najmä z dôvodu zachovania flexibility a operatívnosti. Každý poslanec je zároveň aj členom niektorej z odborných komisií Miestneho zastupiteľstva a má priamu možnosť ovplyvňovať konečnú podobu predkladaného materiálu. Poslanci tak nie sú len pasívnymi čitateľmi predkladaného materiálu, ale často aj jeho iniciátormi či spolutvorcami. Nemôžeme sa preto stotožniť s pochybnosťami o kvalifikovanosti rozhodovania poslancov. Pripomínam iba, že u nás nie je zvykom tak ako na meste Bratislava dávať významne materiály, ako napr. PKO (47 strán) na stôl poslancom počas rokovania, ktoré nie je možné si preštudovať.

S pozdravom

Mgr. Ján Komara
Útvar starostu – Právnik
Miestny úrad mestskej časti Bratislava–Vajnory
17. december 2015

Martin Bak

Ďakujem za odpoveď. Bolo by možné zverejňovať v rámci každého materiálu na zastupiteľstvo aj stanovisko alebo odporúčanie komisie/rady (tak ako NR SR zverejňuje správy výborov)?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania