Šikanózny zákaz otočenia

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Jozef 16. októbra 2012

Chcel by som sa opýtať kompetentných, aký zmysel má zákaz otočenia na prvom električkovom prejazde na Račianskej ulici hneď za Račianskym mýtom? Teda okrem toho, že je to neskutočne ľahký spôsob ako naplniť denný plán pokút mestskej polície.

Okrem toho, že značka je umiestnená medzi konármi stromov na pravej strane vozovky a vodič idúci v ľavom pruhu ju častokrát ani nemá ako vidieť, keďže je prekrytá autami v pravom pruhu, je tento zákaz podľa mňa len čisto šikanujúci. Deväťdesiat percent vodičov, ktorí sa tam otočia ani netušia, že porušili predpisy.

Denne tadiaľto jazdím a musím sa otáčať až na druhom prechode (pri Kraskovej ul.). Tu sa však nahromadí vždy množstvo áut zo všetkých smerov, električky a krížom krážom tu všetci "štrikujú" pomedzi seba. Osobne som tam videl 2x nehodu na vlastné oči a raz som sa sám tesne vyhol kolízii. Keby sa zrušil nezmyselný zákaz, odbudli by točiace sa autá z druhého prejazdu a som presvedčený o tom, že by to bolo len na užitok všetkých vodičov.

Alebo je tento zákaz len kvôli mestskej polícii a napĺňaniu mestskej kasy ??????????

16. október 2012

R

Zákaz otáčania má opodstatnenie najmä kvôli zabezpečeniu plynulosti cestnej premávky. Ja by so osobne v záujme preferencie električkovej dopravy úplne zrušil veľa prejazdov cez električkovú trať, nakoľko tieto spomaľujú nosný dopravný systém - jeden vodič, ktorý sa postaví na priecestie, keď nemá zablokuje električku s 300 ľuďmi. Zároveň každá dopravná nehoda medzi električkou a autom má za následok úplné prerušenie električkovej dopravy do spádovej oblasti približne 50 000 ľudí. Samozrejme chybou je nedostatočná viditeľnosť danej značky a to, že je to častokrát jedinou činnosťou mestskej polície, ktorá tam striehne každý deň namiesto riešenia množstva iných problémov. Osobne by som preferoval vyfarbenie značky do ľavého pruhu pred priecestím, aby to bolo vodičom zrejmé. Toľko môj názor :)
17. október 2012

Jozef

To že značka je málo viditeľná je v podstate ten najväčší problém. A Mestská polícia to evidentne veľmi dobre vie !!!
Čo sa týka nezmyselnosti zákazu... Súhlasím, že električková doprava by mohla mať prednosť pred automobilovou. Avšak z vlastného pozorovania si myslím, že skôr výnimočne sa stane to, že prichádzajúcej električke zostane vodič stáť na priecestí. Keď sa blíži električka, každý sa snaží odpratať (keďže električkári nebrzdia, len zvonia :) ). A hlavne, ani dnes to nie je nepoužívaný prejazd, keďže zo všetkých smerov je možné ho križovať. Nezmyselne je zakázané len otáčanie.
Na margo toho, že každá nehoda odstaví električky, ako som už napísal, ďalší prejazd je tým pádom zbytočne preplnený a páve tu je väčšia možnosť nehody, keďže autá sa tu niekedy dosť nebezpečne križujú.
24. október 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Pripájam stanovisko odborných útvarov magistrátu k vášmu podnetu:

Dopravná značka B28 – zákaz otáčania je na tejto križovatke osadená už minimálne 30 rokov. Osadená tu bola z dôvodu častých dopravných nehôd a neprítomnosti vedľajších komunikácií v úseku od Račianskeho mýta po Kominársku, ktorých obsluhu by prípadné otáčanie zabezpečovalo, využívali by ho len autá zaparkované na chodníku v úseku od Račianskeho mýta. To nie je pre umožnenie tohto nebezpečného pohybu relevantné.

Pri nedodržaní zákazu otáčania tu dochádza k dopravným nehodám z viacerých dôvodov:
- kolízia otáčajúcich sa vozidiel pri nedaní prednosti električkám pri vjazde na električkový prejazd,
- kolízia otáčajúcich sa vozidiel pri nedaní prednosti vozidlám v smere od Kraskovej pri výjazde z električkového prejazdu do vozovky, väčšinou počas blížiacej sa električke
- pri náhlom zastavení otáčajúcich sa vozidiel v priebežnom vnútornom jazdnom pruhu v smere od Račianskeho mýta a následným nárazom zozadu prichádzajúceho vozidla.

Situáciu tu zhoršujú aj vpravo odbočujúce vozidlá do Kominárskej, kde pre malý polomer nárožia musia tieto vozidlá spomaliť na minimálnu rýchlosť, čo núti priebežne jazdiacich vodičov k náhlemu preradeniu do vnútorného jazdného pruhu.

Následný prejazd cez električkovú trať pri Kraskovej tu je umiestnený z dôvodu dopravnej obsluhy celej oblasti Kraskovej ulice a zároveň ho je možné využiť aj na otáčanie. Vozidlá odbočujúce cez tento prejazd sú čiastočne chránené pred zozadu prichádzajúcimi vozidlami tým, že vnútorný jazdný pruh je následne ukončený, o čom informuje aj dopravná značka C22b – zníženie počtu jazdných pruhov. Priamo jazdiaci vodiči sa tu automaticky preraďujú do vonkajšieho priebežného jazdného pruhu a tým iba minimálne ohrozujú stojacich vodičov vo vnútornom pruhu.

Dopravná značka B28 – zákaz otáčania je umiestnená na stĺpe VO v minimálnej vzdialenosti od jazdných pruhov, na ľavej strane jazdného pásu medzi vozovkou a električkovou traťou nie je možné umiestniť žiadnu dopravnú značku. K viditeľnosti dopravnej značky z hľadiska konárov stromov a výšky nad chodníkom sa musí vyjadriť Oddelenie cestného hospodárstva.

Z uvedeného je zrejmé, že z hľadiska bezpečnosti a obslúžiteľnosti priľahlej oblasti v križovatke Račianska - Kominárska povolenie otáčania vozidiel cez električkovú trať nemôžme odporučiť.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
24. október 2012

Jozef

Dakujem velmi pekne za odpoved a celkom vycerpavajuce vysvetlenie. S vacsinou v podstate aj suhlasim. Chcel som vsak poukazat na to, ze kvoli tomuto zakazu otacania je pretazeny a castokrat nebezpecny prave nasledujuci prejazd. Takze pytam sa, co je nebezpecnejsie... otvorit, tento prejazd, alebo nechat medzi sebou auta "strikovat" krizom-krazom po dalsom prejazde?
Co sa tyka "neviditelnosti" dopravnej znacky. Je jasne, ze oddelenie cestneho hospodarstva sa vyjadri, ze znacka je umiestnena podla predpisov. Ale na druhej strane je jasne, ze ked ma niekto v plane ist sa tam otocit, pojde logicky v lavom pruhu, bude sledovat v zrkadle elektricky a v podstate nema ako vidiet dopravnu znacku na pravej strane. A staci, ze do toho pojde nejake vacsie auto, alebo autobus a neuvidi ju, ani keby tym smerom pozeral.

Takze nielen pokutovat a pokutovat... ale pokial chcete, aby tieto predpisy ludia naozaj dodrziavali a zaroven ich neporusovali nevedomky, navrhujem aspon JASNE vyznacit zakaz otacania aj vodorovne do laveho jazdneho pruhu. Lebo pri dnesnom stave je to naozaj len sikana...
31. január 2013

Jozef

Vidím, že podnet ste označili ako vyriešený. Ja ho však nepovažujem za vyriešený dovtedy, kým nebude aj v ľavom jazdnom pruhu jasne označený zákaz otáčania. Mimochodom, dnes v tomto úseku po natiahnutí nového asfaltu už skoro pol roka nie je vodorovné dopravné značenie vôbec....
31. január 2013

R

Odkedy osadilo Nové mesto stĺpiky na miesto, kde mestskí policajti parkovali som ich tam nevidel pokutovať. Akurát včera tam bolo štátni, ktorí však kontrolovali aj autá prichádzajúce z Rače a neotáčali sa na prejazde. Ja to považujem za vyriešené, podobne asi aj administrátor.
31. január 2013

Jozef

Mestská polícia tam aj po osadení stĺpikov "číha" pravidelne. Mám ich rovno pod oknom, takže to viem zodpovedne posúdiť. Včera tam boli ako vždy tiež, ale ten majiteľ BMW ktorého zastavili ich asi poslal kade ľahšie, tak volali štátnych policajtov. Čiže tí tam boli len kvôli tomu. Skoro trištvrte hodinu to tam riešili a bolo evidentné, že chlap im odmietal uznať vinu.
Na jednej strane mi ho bolo ľúto, pretože toto je naozaj len polovačka na nevinných a na druhej strane som mu fandil, pretože pokiaľ ten zákaz otočenia nevyznačia naozaj viditeľne, je to len obyčajná šikana...
09. marec 2013

Jozef

...tak nielenze dodnes nie su na vozovke vodorovne dopravne znacenia (myslim tym ziadne, ani stredova ciara), ale Mestska policia denno-denne vybera vypalne za tento sikanozny a zle umiestneny zakaz otocenia. To, ze su tu tito "pracanti" kazdy den a vzdy do par minut maju zarobene, je len dokaz toho, ze ta dopravna znacka naozaj nie je viditelna. Pretoze, keby bola viditelna, tak 80% ludi sa otoci o 50m dalej, kde je to legalne a nebudu riskovat pokutu. Takze BRAVO, magistrat, BRAVO Mestska policia... sme radi, ze tak dbate o nasu bezpecnost... !!!

P.S. Nemali by mat nahodou pani policajti reflexne vesty, ked uz tak veselo pracuju v strede vozovky???
22. apríl 2013

Jozef

Tak mestská polícia šikanovala vodičov za posledný týždeň úplne každý deň, dokonca v niektoré dni sa tam vrátili aj viac krát. Asi sa kompetentní rozhodli, že miesto jasného vyznačenia zákazu otočenia to urobia spôsobom, že keď tam spokutujú úplne každého vodiča v meste, tak potom už budú všetci vedieť, že na druhej strane vozovky, v druhom jazdnom pruhu je medzi stromami dopravná značka... Lebo týmto spôsobom sa konkrétny zákaz otáčania stáva už po maly legendárna policajná pasca... A ja nadobúdam pocit, že mestská polícia v BA-Nové mesto okrem tejto činnosti už na žiadnu inú ani nemôže mať čas...
18. júl 2013

nepso

Zdravím, úplne sa stotožňujem s názorom Jozefa a dovolím si požiadať administrátora , aby prehodil stav podnetu z vyriešený na zaslaný...nakoľko odpoveď magistrátu problém s takmer "neviditeľnou" a nezmyselnou značkou určite nevyriešil...Takisto dávam za pravdu Jozefovi , s fotiek ktorého je jasné , že býva priamo oproti a má o danej situácii prehľad , že tak mestkí policajti stávajú každý deň...Samozrejme , že tam aj stáť budú , keďže je to čistá pasca pre vodičov a zachvíľu majú zarobené...Poprosil by som ich však , aby sa radšej z tohto miesta presunili na Sibírsku ulicu , kde bola taktiež osadená nie veľmi viditeľná značka zákaz odbočenia doľava z Pionierskej ulice ( od križovatky Jozefa Čabelku ) a pokutovali radšej tam , nakoľko do vjazdu na križovatku na Račianskom mýte svojím zastavovaním áut pravidelne blokujú pravý jazdný pruh a takisto nepoužívajú reflexné vesty...Čo sa týka druhého prechodu cez električkovú trať , celé je to tam zmätočné a každodenne vznikajú kolízne situácie , zrušením zákazu otáčania by sa tento prejazd značne uvoľnil a tým by celú premávku na danom mieste odbremenil...Je inak úplne smutné , že keď hľadáte mestkého policajta na mieste , kde sa niečo deje , tak po nich nie je ani stopy...a to práve preto , lebo pravdepodobne dostali plán a tak sa "musia" venovať vyberaniu nezmyselných pokút , aby plnili mestkú kasu...Tých priestupkov je tam každodenne niekoľko , tak potom hlavne neplačte , že mestká časť nemá peniaze a podobne...K dopravnej značke len toľko , že je umiestnená úplne nevhodne a stačí , keď na zástavke autobusu linky 59 zastaví bus , a značku si nevšimne nikto , vzhľadom na rozmery a výšku autobusu...Jedna vec je istá , keď Vám trvalo viac než pol roka , kým ste nastriekali čiary za touto križovatkou , nastriekanie zákazu otáčania Vám bude trvať asi tak rok...ak tohu vôbec dojde , že ?!! Vopred ďakujem za prepísanie stavu podnetu na zaslaný...nepso
27. júl 2014

Miloš

Ta dopravna znacka je jasne a zretelne viditelna uz zo vzdialenosti 100 m, je reflexna, odmietam tie nezmyselne ucelove tvrdenia ako sa vyvinit zo svojho bezohladneho pristupu k cestnej premavke a ostatnim vodicom, ktorych ohrozuju ti, co umyselne " nevidia " tu znacku a arogantne porusuju zakon. Pre uplnost, mna tam v minulosti taky jeden arogantny " nevidiaci " vodic ohrozil az tak, ze skoro doslo ku kolizii a naslednej zrazke a to len preto, ze " nevidel " uvedenu dopravnu znacku a tesne predomnou sa mi vtlacil do cesty.
06. september 2018

Martin Uváček

Táto križovatka už bola pred dvoma rokmi prestavaná na svetelnú. Otáčanie tam už nie je možné. Najbližšie až pri priecestí na Legerskeho. Podnet by sa mohol uzavrieť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania