Zápach z reštaurácie na Jurigovom nám.

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

Neriešený
meno
Pavol 17. novembra 2015

Som vlastníkom bytu na Jurigovom nám. č. 7 v Bratislave. V septembri 2015 bola na Jurigovom nám. č. 1 otvorená reštaurácia Karloveská klubovňa. Od tej doby som nielen počas prevádzky reštaurácie, ale často aj pred začiatkom a po skončení otváracích hodín nad mieru primeranú pomerom obťažovaný intenzívnym pachom šíriacim sa z komínov a odvetrávania reštaurácie (pr. obr. 1, 2, 3). Mám vedomosť o tom, že to vadí aj ostatným vlastníkom bytov v dome. Týmto reštaurácia porušuje ust. § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Pokiaľ obec túto prevádzku povolila, porušila tým ust. § 3 ods. 2 OZ. Šíriaci sa intenzívny pach mi bráni v riadnom užívaní môjho bytu, lebo nemôžem otvárať okná, čo predstavuje neprimeraný zásah do mojich vlastníckych práv, ako aj súkromia. Žiadam preto odstrániť tento závadný stav.

17. november 2015

somár rámos

V noci vyskočiť na strechu a nastriekať im do toho montážnu penu.Nemyslíte ,že to bude niekto skutočne riešiť?
18. november 2015

Marek

Zapach? Ja mam dole garaz a mam skor problem s tymi vonami! (vetraky z kuchyne idu cez tu hnedu mrezu smerom do garazi) Viete ake je to tazke prist vecer hladny do garaze, zaparkovat a potom zacitite tie rebierka, stejciky, cesnakove posuchy ci ine dobrotky?! Potom pridem domov a tam ma cakaju len francuzaky zo vcera :-(
Mali by to zakazat :-)))))

(ale chapem, ked tam byvate moze to byt obcas neprijemne)
19. november 2015

U NAS TAKA OBYCAJ

pokial viem tieto budovy boli stavane....za sociku ako obcianska vybavenost . prilahle bytovky iba ako kralikarne pre ludi ako statne bytya pridelene a nie kupovane do osobného vlastnictva..takze vas problem je iba modernym vydobytkom alebo neprijemnym prídavkom .. ps.. ked ste kupovali byt nevideli ste co tam stoji.. kedy si tam bola krcma 5 cenovej skupiny a prilahle mury boli obchca...denno denne.. to bolo skor negatívum.. ale co dalej dodat drzim vam palce...
25. november 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Uvádzame vyjadrenie Stavebného úradu:

"Mestská časť Bratislava-Karlova Ves, zabezpečila na stavbe „Reštaurácia Karloveská klubovňa” výkon štátneho stavebného dohľadu, pričom bolo zistené, že predmetná stavba bola uskutočnená bez stavebného povolenia, resp. v rozpore s právoplatným stavebným povolením. V čase výkonu štátneho stavebného dohľadu, v termíne 09.10.2015, bola predmetná stavba stavebne ukončená, v plnej prevádzke a podľa zástupcov stavebníka spoločnosti MEDUSA GROUP, s.r.o., Digital Park II, Einsteinova 23, 851 01 Bratislava, ktorý je súčasne aj prevádzkovateľom zariadenia, sa reštaurácia permanentne užíva odo dňa 03.09.2015. Na základe uvedeného, stavebný úrad zastavil konanie o povolení zmeny stavby pred dokončením, o ktorý požiadal stavebník a začal konanie o dodatočnom povolení, resp. odstránení zmeny dokončenej stavby, súčasne vyzval stavebníka na predloženie dokladov a na preukázanie, že zmena stavby pred dokončením nie je zrealizovaná v rozpore s verejným záujmom chráneným stavebným zákonom, najmä s cieľmi a zámermi územného plánovania a osobitnými predpismi, pričom stavebníka upozornil, že ak sa tento súlad nepreukáže, pristúpi k nariadeniu odstránenia tejto zmeny stavby. Stavebný úrad súčasne určil lehotu v dĺžke 90 dní na doplnenie podania a na predloženie žiadosti o dodatočné povolenie stavby. V predmetnom konaní sa stavebný úrad bude zaoberať aj problémom obťažovania intenzívnym pachom, šíriacim sa z prevádzky reštaurácie."

Pavel Vrabec
Oddelenie dopravy a životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti
Bratislava-Karlova Ves
Nám. Sv. Františka 8
842 62 Bratislava
17. február 2016

Pavol

Aj napriek vyjadreniu SÚ MČ Bratislava – Karlova Ves k pôvodnému podnetu, doposiaľ nedošlo k zjednaniu nápravy a obyvatelia domu sú stále obťažovaní zápachmi zo susednej reštaurácie. Pýtam sa, ako je možné, že napriek tomu, že stavba bola uskutočnená bez stavebného povolenia, resp. v rozpore so stavebným povolením, reštaurácia je v neobmedzenej prevádzke. Žiadam teda o informáciu, ako stavebný úrad rieši, resp. vyriešil problém obťažovania intenzívnym pachom, šíriacim sa z prevádzky reštaurácie. Situácia je o to naliehavejšia, že sa blíži teplejšie ročné obdobie, kedy sa v bytoch viac vetrá. Zároveň si Vás dovoľujem na základe zák. č. 211/2000 Z.z. požiadať o poskytnutie informácie, či je vlastníkom nebytového priestoru, v ktorom sa nachádza prevádzka predmetnej reštaurácie MČ Karlova Ves alebo Hl.m. SR Bratislava.
03. marec 2016

somár rámos

Čo som hovoril?
04. január 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Stavebný úrad MČ Bratislava-Karlova Ves nám v predmetnej veci poskytol nasledujúce vyjadrenie:
Na stavbe "Reštaurácia Karloveská klubovňa", bol v októbri vykonaný Štátny stavebný dohľad za účasti pracovníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto so sídlom v Bratislave (RUVZ), na základe oznámenia, Hlavného mesta SR Bratislavy, ktoré nám oznámilo, že z pozície orgánu v prenesenom výkone štátnej správy v oblasti ochrany ovzdušia, na základe podnetu občana vo veci znečisťovania ovzdušia zápachom z prípravy jedál a hlukom, ktorý má pochádzať z klimatizácie prevádzky Karloveská klubovňa na Jurigovom nám. v Bratislave, vykonalo obhliadku skutkového stavu, pri ktorej zistilo, že predmetné zariadenie prevádzkuje pri príprave jedál pizza pec (udiareň sa nepoužíva), pričom nevydalo súhlas k užívaniu malého zdroja znečisťovania ovzdušia a k danému dňu neevidovalo žiadosť prevádzkovateľa o súhlas k užívaniu malého zdroja znečisťovania ovzdušia, pričom reštauračné zariadenie je v prevádzke.
Pracovníci RUVZ , v ktorého kompetencii je riešenie nadmerného obťažovania hlukom, resp. zápachom z prevádzok, konštatovali, že pred vydaním ich stanoviska k budúcemu kolaudačnému konaniu je potrebné zo strany stavebníka predložiť podklady k objektivizácii hluku a eliminácii zápachu. Prevádzkovateľ sa zaviazal zabezpečiť kontrolu filtračného zariadenia (vodného filtra), ktoré je zrealizované a v prevádzke. Taktiež zabezpečí pravidelnú kontrolu a servis filtrov VZT zariadenia. Riešenie problémov súvisiacich s nadmerným hlukom, resp. zápachom je plne v kompetencii Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto so sídlom v Bratislave, stavebný úrad je povinný sa riadiť záväzným stanoviskom vydaným týmto úradom v danej veci.
Stavebný úrad, na základe zistených skutočností, rozhodujúc v súlade s príslušnými ustanovením stavebného zákona a zákona o správnom konaní začal konanie o dodatočnom povolení (odstránení) zmeny dokončenej stavby, vyzval stavebníka na predloženie dokladov o tom, že dodatočné povolenie stavby nie je v rozpore s verejnými záujmami chránenými týmto zákonom, najmä s cieľmi a zámermi územného plánovania a osobitnými predpismi a na predloženie žiadosti o dodatočné povolenie stavby a rozhodnutím toto konanie o dodatočnom povolení (odstránení) zmeny dokončenej stavby prerušil.
Stavebník v novembri 2016 požiadal o vydanie dodatočného stavebného povolenia na predmetnú stavbu.
Na základe opakovaných žiadostí stavebníka o predĺženie lehoty na doplnenie podania, ktoré zdôvodnil najmä zvýšenou náročnosťou riešenia statickej dopravy, stavebný úrad lehotu na doplnenie podania 3. krát predĺžil. V súčasnosti je teda predmetné konanie o povolení, resp. odstránení zmeny dokončenej vyššie uvedenej stavby reštaurácie „Karloveská klubovňa“ na Jurigovom nám. v Bratislave, prerušené do doplnenia podania, resp. do vypršania lehoty na jeho doplnenie.
Vlastníkom predmetnej stavby, súpisné č. 487, na pozemku parc. č. 1160/5, k. ú. Karlova Ves, evidovanej na liste vlastníctva č. 46 je Hlavné mesto Slovenskej republiky Bratislava, Primaciálne nám. 1, P. O. Box 192, 814 99 Bratislava1, čo si môže ktokoľvek a kedykoľvek overiť cez verejne prístupný portál: www.katasterportal.sk


Miestny úrad Bratislava-Karlova Ves

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania