Pohyb psov bez vodítka

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Dúbravka

V riešení
meno
Katarína 04. decembra 2015

Prosím o "Zákaz voľného pohybu psov " pre celú Dúbravku.
Vyhraďte zóny, kde bude takýto pohyb povolený.

Ďakujem

05. december 2015

Martin

Dubravka ma smutne prvenstvo. Take intenzivne nedodrziavanie verejneho poriaku co sa tyka volne pobehujucich psov a ignorovanie zberu vykalov po svojich psoch som zatial nezazil v ziadnej mestskej casti ani v ziadnom slovenskom meste ( so zahranicim ani neporovnavam). K tejto problematike som zial postrehol len niekolko nesplnenych prislubov zo strany mestskej policie a vedenia mestskej casti na dohliadanie verejneho poriadku. Nechavame si nadalej "zahovnovat" travniky a chodniky. Tu moze byt ucinna len prevencia a represia. Prosim zacnime s tym realne nieco robit, inak sa bude zvysovat pocet drzych psickarov, ktori ked vidia ako sa spravaju ostatni psickari a je to beztrestne tiez ziskavaju drzost. Ved preco by oni zberali a preco by oni mali mat na voditku, ked ostatni nemusia a nikto si to nedovoli im ani len vytknut...
06. december 2015

Robert F.

Suhlasim s p.Katarinou a p.Martinom.
Vyssie uvedene i dalsie suvisiace problemy boli uz davno a mnohokrat komunikovane Dubravskej samosprave a zial zatial nie su vo velkej vacsine vyriesene. Za vsetko len zopar prikladov, aj to len z tych, ktore uz obcania t.j. danovy poplatnici t.j volici komunikovali cez tuto stranku a poukazali na sirku tychto problemov:

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/14762/psie-vykaly-drobneho-ul
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/15920/psickari-v-areali-skoly-spse-k-adlera

Rovnake problemy sa vyskytuju aj v inych mestskych castiach resp. na miestach v kompetencii Magistratu a taktiez zial zatial nie su vo velkej vacsine vyriesene. Za vsetko len zopar prikladov, aj to len z tych, ktore uz t.j. danovy poplatnici t.j volici nahlasili cez tuto stranku a poukazali na sirku tychto problemov:
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/15730/zakaz-volneho-pohybu-psa-v-celom-lesoparku-cesta-na-kamzik
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/17680/vencenie-psov-bez-vodzky
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/8410/boj-s-psimi-exkrementami
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/1545/psie-vykaly
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/854/psy-v-sade-janka-krala
https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/4473/psie-exkrementy-v-karlovej-vsi
07. december 2015

Katarína

Mám malého syna, má rok a pár mesiacov. Bez kočíka sa môže pohybovať IBA v areáli oplotených ihrísk. Všade inde sa na neho valia psy, neboja sa ho, lebo je malý. Vždy ho musím zdvihnúť a odniesť, lebo neviem čo ten pes urobí...a hlavne, keď svojho majiteľa ignoruje. Okrem iného sa dosť ťažko dá malým deťom vysvetliť, že do trávičky ísť nemôžu.

Prosím kompetentných, aby bol na prvom mieste obyvateľ-človek (dospelý aj dieťa, ktoré si VEĽMI potrebuje pobehať) ...a potom pes.

Keď vznikne zóna určená na venčenie, určite sa jej veľkým oblúkom vyhneme a na prechádzku budeme využívať iné verejné priestranstvá.

Ďakujem.
07. december 2015

Robert F.

Absolutne suhlasim a vacsina bratislavskych rodicov ma rovnake skusenosti.
Kompetentni by sa mali zamysliet, ci nasou aj ich buducnostou su psy alebo nase deti...
Taka zona pre psy v Dubravke uz je na Dražickej ul., aj s mnozstvom lavok, tunelov, prekazok.
14. december 2015

Miriam

ludia zijeme v chorej spolocnosti. Cim dalej tym viac ludi ma miesto deti psov a macky. Caka nas vymretie.
17. december 2015

Odpoveď samosprávy

V podmienkach Slovenskej republiky pohyb psov upravuje Zákon č. 282/2002 Z.z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov (ďalej len „zákon č. 282/2002 Z.z.“), v zmysle ktorého podľa ust. § 4 ods. 5 „podrobnosti o vodení psa ustanoví obec všeobecne záväzným nariadením.“

Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava-Dúbravka dňa 05.05.2015 prijalo Všeobecne záväzné nariadenie č. 4/2015 o niektorých podmienkach držania psov na území mestskej časti Bratislava-Dúbravka (ďalej len „VZN č. 4/2015„), ktoré podrobne upravuje okrem iného aj: podrobnosti o vodení psa, vymedzuje miesta kde je voľný pohyb psa zakázaný ako aj vymedzuje miesta kde je vstup so psom zakázaný.

Vo Vašom podnete žiadate, aby bol voľný pohyb psa zakázaný na celom území mestskej časti so súčasným vymedzením miest, kde bude voľný pohyb psa povolený. Ako sme už vyššie uviedli, podľa § 4 ods. 5 zákona č. 282/2002 Z.z. podrobnosti o vodení psa upravuje mestská časť všeobecne záväzným nariadením. Podľa aktuálne platného VZN č. 4/2015 je pohyb psov na území tunajšej mestskej časti upravený nasledovne:

§ 6 Miesta, kde sa zakazuje voľný pohyb psa
Na území mestskej časti sú vymedzené miesta, kde je voľný pohyb psa zakázaný. Sú to všetky vyznačené verejné priestranstvá označené vodorovným nápisom „Voľný pohyb psa zakázaný.“

§ 4 Vodenie psa
ods. 2 Na mieste, kde je voľný pohyb psov zakázaný, musí byť pes vedený na vôdzke pripevnenej na obojku alebo prsnom postroji.

§ 5 Zákaz vstupu so psom
Vstup so psom na území mestskej časti je zakázaný:
a) do detských ihrísk alebo pieskovísk,
b) do areálu kúpaliska,
c) do oplotených areálov školských a predškolských zariadení,
d) do športovísk a štadiónov prístupných verejnosti,
e) do cintorínov,
f) na trhoviská, tovarové burzy
g) do areálu parku Park Pekníkova a Pri Horánskej studni.
i) do zdravotníckych zariadení a ich areálov, detských domovov a domovov dôchodcov, len ak budú označené zákazom vstupu podľa prílohy č. 3.

Miestne zastupiteľstvo relatívne nedávno novelizovalo všeobecne záväzné nariadenie upravujúce voľný pohyb psov na našom území po tom, čo voči predchádzajúcemu zneniu VZN podal protest prokurátor. Podľa nášho vedomia sa neplánujú v najbližšej dobe v uvedenom VZN žiadne zmeny.


JUDr. Ľuboslav Kašuba, vedúci Oddelenia majetkoprávneho a legislatívneho
20. január 2016

Erik

Nuz, niekomu vadia hovna, niekomu vadia deti skakajuce v panelaku. Vyberte si ;)
Osobne si myslim, ze je logicke, ze nezbieranie hovien by malo byt prisne trestane, pokutovane.
Avsak siahat na slobodu psa (dejure je to len vec, a vec nemusi bytn a voditku, inak by ste mali dostat pokutu aj za polozenie nakupu, alebo tlacenie kociku pre dieta bez snury).

A na margo deti vs pes, nuz povedzte mi, co maju deti a kritizuju psov, odkial mate na deti peniaze? Lebo za dva priemerne platy mladych ludi sa neda platit hypoteka plus dieta, a to kde je spolocny cas a kto sa o neho bude starat?

Mudrlanti. Skor sa zamyslite, a to hlavne tie matky, co fajcia pri dietati a spacky odhadzuju hocikam, len tak. Farizejstvo.

Potom zakazme vtactvo, ono tiez kadi, kamkolvek len chce a moze okadit aj vas. Mna tiez minule len tak tak trafil.

Zaujimave, ze na neagresivnych psickarov tu kazdy utoci, nuz kto ma odvahu zautocit na vandalov, co rozbijaju flase? Tie nie su pre vase deti nebezpecne?

Ale este raz - to ze bude pes na voditku nezaruci, ze sa nevyserie na chodnik, ba to garantuje, lebo majitel nema dlhe voditko aby isiel "do krikov" a represia vo forme voditka znamena dalsiu umyselnu pomstu a nezbieranie sraciek.

Cize riesenie je: pokutovat nezbieranie hovien, a nie slobodny pohyb psa, tyrani. Platia sa nemale dane za psa, narozdiel od deti.
29. január 2016

Oliver

Je to prosto zakonom nemozne, tak neviem preco ludia tak vo velkom klikaju minusky na odpoved p. Kasubu.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania