Parkovanie na vyhradených miestach pre hendikepovaných

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

V riešení
meno
Anonymný užívateľ 24. októbra 2012

"V turistike platí zásada: tempo skupiny je určované rýchlosťou najpomalejšieho. V spoločnosti založenej na výkonnosti sa dodržiavať nedá. V lepšom prípade dokáže byť spoločnosť k svojim slabším členom slušná."

Nevšímavosť a lojalita k problematike nedodržiavania parkovania na vyhradených miestach neoprávnenými vodičmi (bez platného osobitného označenia motorového vozidla), môže mať aj také následky, ako napríklad na videu. Zvyšuje sa šanca na úraz, námaha, čas pri prekonávaní týchto nezmyselných bariér.

Situácia na Slovensku sa zhoršuje a preto tento podnet / prosba o nápravu:

nebagatelizovanie problémov hendikepovaných motoristov


Je nutné kompetentných vyzvať:
- aby nemizli vyhradené parkovacie miesta (napr. po kolaudáciách stavieb "sa" miesta často zrušia, alebo zanikajú vďaka zanedbaniu)
- aby bol vyhradených miest adekvátny dostatok, no neboli umiestňovanie na nezmyselných miestach pro-forma
- aby striktne dbali na dodržiavaní parkovania na vyhradených miestach iba oprávnenými motoristami a robili sa častejšie a hlavne striktné kontroly
- aby robili kontroly a striktne postihovali falšovanie parkovacích preukazov a aj ich neplatnosť
- aby prehodnotili nezmyselné dopravné obmedzenia a tak zbytočne nekomplikovali pohyb hendikepovaných bez osobného motorového vozidla, ak je to samozrejme možné (výnimiky do zón a určitých ulíc, parkovanie, zastavenie a pod.)

Ďakujeme.

08. november 2012

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet.

Vyhradené parkovacie miesta pre ZŤP (zdravotne ťažko postihnutých) občanov sa riadi podľa technických noriem a Vyhlášky o cestnej premávke. Z celkového počtu parkovacích miest, ktoré sa realizujú pri stavbách rôzneho účelu sú stanovené na 2%. Tieto miesta sa musia realizovať tak, aby boli prístupné nie len z hľadiska zaparkovania vozidla, ale čo najbližšie a bezbariérovo k vstupom do budovy. Pri hromadných garážách pri hlavných vstupoch k prevádzkam.

Pri kolaudácii stavieb sa určite kontroluje počet týchto vyhradených miest ako aj ich poloha. Na existujúcej cestnej sieti miestnych komunikácií sa najčastejšie umiestňujú tieto miesta na začiatok/koniec ulice, ak na nej nie je budova s verejnou funkciou. Ak takáto funkcia je, umiestňujú sa vyhradené miesta pred vstupom do budovy.

Dôležité však je, či prevádzkovateľ (majiteľ) budovy, ak je v nej hromadná garáž, nezmenil polohu a miesto na vyhradené parkovanie, prípadne neznížil ich počet. Odporúča sa obrátiť priamo na neho, aby dokladoval, že vyhradené miesta sú v poriadku. V prípade, ak odmietne alebo sa zistí skutočný stav, ktorý je v rozpore, treba požiadať o nápravu príslušný úrad Mestskej časti.

Mestská aj štátna polícia kontrolujú parkovanie v rámci celého mesta a zameriavajú sa aj na kontrolu oprávnení parkovania na vyhradenom mieste.

Mgr. Marek Papajčík
referát vzťahov s verejnosťou
Kancelária primátora hl. mesta SR Bratislavy
09. november 2012

Tomas

Specialne parkovisko vedla hl. vchodu Auparku na Einsteinovej by mohli PZ SR kontrolovat denne...to, ze tam parkuju vozidla, ktore evidentne nepatria vozickarom (ako napr. Hummer, Jeep Grand Cherokee a pod.). Za oknami maju pokial viem uz neplatny (nepostacujuci) "preukaz" s vyobrazenym piktogramom inv. vozika na modrom podklade. A to ze Xkrat tie auta blokuju chodnik pre chodcov veduci popri Auparku svojimi prednymi castami, tak o tom pomlcim radsej.
02. január 2013

ja

Parkovanie na miestach určených invalidom, je primitivizmus najväčšieho zrna. Vláda by sa mala prestať vyhovárať a vysokou pokutou (kľudne aj 1000 € a viac pri opakovaných priestupkoch) postihovať nevychovancov. A samozrejme, dôsledne tieto miesta kontrolovať (kľudne to môže ísť do právomoci aj MsP). Inak sa nič nezmení.
05. január 2013

Veronika

K tomu Auparku - vcera sme tam boli s bratom. Je drzitelom platneho preukazu ZTP tak sme si (naivne) mysleli ze zaparkujeme na pre neho vyhradenych miestach. Omyl. Pri budove, ak si dobre pamatam, sa nachadza 16 vyhradenych miest pre ZTP. Vsetky boli obsadene. Na com by nebolo nic divne keby len jedno (!!!!!!!) z tych 16 aut nevlastnilo platny parkovaci preukaz pre ZTP. Citala som ze od januara zacnu prisnejsie kontroly tychto preukazov a opravnenosti parkovat na vyhradenych miestach. Pytam sa - kde inde zacat s tymito kontrolami ako prave pri auparku, kde ako tomas spominal, sa tento zakon porusuje najviac! Naozaj ma to vcera nahnevalo...
Nehovoriac o nasom parkovacom mieste pre panelakom vo Vrakuni. Pravidelne nam pred parkovacim miestom parkuju ine vozidla. Uz sme si zvykli a naucili sa ich obchadzat (akurat ked sa ponahlame, mame proste smolu lebo obist tie vozidla je niekedy naozaj zlozite. Momentalne nam tam stoji (uz od vianoc 2012!!!) vozidlo skoda felicia. So zaradenou rychlostou a zatiahnutou rucnou brzdou. Cize ani keby sme chceli tak s nim nepohneme. OTAZKA: Ako sa da voci takymto vodicom branit?
05. január 2013

e1

Veronika, najprv k tvojmu úvody. Preukaz ZŤP neoprávňuje tvojho brata parkovať na vyhradených miestach. Tieto miesta môže používať len ak má parkovací preukaz, od 1.1.2013 dokonca musí mať európsky. To je ten modrý vo veľkosti A5 s fotkou zo zadnej strany.

Čo sa týka Auparku, bez debaty, je to tam katastrofa. Ja osobne som tam doteraz miesto vždy našiel, ale ak by boli obsadené a neoprávnene, tak by som asi na drzo zaparkoval za niektoré takéto auto tak, aby jeho majiteľ nemohol autom odísť. Veď nech zavolá políciu. :-)
Raz som to už musel takto riešiť v mieste môjho bydliska keď na vyhradené miesto pred mojim domom neoprávnene obsadila staršia pani s Puntom. Najviac ma nasralo to že nieže obsadila široké vyhradené miesto, ale obsadila parkovacie miesto vedľa neho, tak že sa nedalo zaparkovať ani tam. Nakoľko som o hodinu chcel cestovať do zahraničia, vykašlal som sa na políciu zaparkoval som za ňu a zablokoval som ju, veď počká si maximálne hodinku. :-) Krava sprostá mala ale šťastie, prišla k autu práve vtedy keď som ja odchádzal od svojho. Mali ste počuť tie jej výhovorky. Najviac sa mi páčilo že ešte ona bola urazená.
Ešte späť k Auparku na jednu vetu. Ja osobne by som bol radšej keby vyhradené miesta boli aj v bočnom parkovacom dome (možno v podzemnom parkovisku sú, tam nechodím, takže neviem). Ja osobne nie som na vozíku, ale je úplne choré, aby sa niekto na vozíku trepal až tam von, hlavne v zime. Nedávno keď bola snehová fujavica som tam vonku parkoval a bolo to hrozné. Kým som si dal dole kabát a sadol som do auta, mal som celý interiér mokrý a zasnežený. A teraz si predstavte že v takomto počasí tam musí nastupovať niekto na vozíku, pričom mu nastupovanie môže zabrať aj niekoľko minúť, hlavne keď má problém sa dostať v tom snehu aj k autu.

Čo sa týka Vrakune, tak tam je situácia špecifická. Každý vie, že je tam problém parkovať a je tam tichá dohoda medzi obyvateľmi že si môžu autá posúvať. Podobný systém funguje miestami aj v Petržalke. V prípade ktorý opisuješ je jednoduché riešenie, treba zavolať na 158/159 a dať auto odtiahnuť. Na parkovacie miesto sa nedostaneš hneď, ale ak to auto blokuje to miesto už dlhšie tak nemáš na výber. A buď si istá že tento sused nabudúce nezaparkuje svoje auto tak a pravdepodobne nikto ďalší kto bude vidieť že v lokalite môže naraziť na odťahovaciu službu, alebo môže dostať pokutu.
05. január 2013

Veronika

e1, prepac, zle som sa vyjadrila, myslela som ten parkovaci preukaz ze bracho ma (ano ta modra A5 karticka s fotkou, bola som ju s nim vybavovat pred rokom na socialke :))....tak ma rozculuje ta felicia na parkovisku ze sa uz ani vyjadrovat neviem :D:-/...

Asi vazne skusime 158/159. Len ked to je tiez take....minule zablokovalo, takto v strede parkoviska stojace auto, parkovacie miesto jednemu susedovi (plati si rocne poplatok za vyhradene parkovanie). Sused sa zacal rozkrikovat, prisli policajti, neskor aj majitel blokujuceho auta a policajti co? Nic. Ani pokuta, ani papuca. A dovolavaj sa potom svojho prava....

Mozno keby policajna akcia "Jastrab" ci ako sa to vola mala obdobu nie len na cestach ale aj na parkoviskach, pomohlo by to pomaly vychovavat takychto nepoctivych vodicov...
06. január 2013

e1

Otázkou ostáva či ten majiteľ blokujúceho auta sa odvtedy poučil. Samozrejme zohreje pri srdiečku keď vieš že policajt mu dá pokutu, ale nakoniec je otázne či nemalo rovnaký efekt aj to že už tam boli policajti (neviem či ho kontaktovali priamo oni, alebo prišiel k autu len náhodou) a videl že spravil kravinu. Možno si už nabudúce bude dávať pozor a zaparkuje normálne. Samozrejme ak sa jedná o opakovaný prípad, tak treba zavolať policajtov zase a volať ich vždy, a keby to dotyčnému malo znova prejsť, tak treba nahlásiť situáciu na 158 a nezabudnúť spomenúť aj služobné čísla policajtov. Každý hovor sa nahráva a každý takýto prípad sa potom zvlášť preveruje. A samozrejme žiaden policajt nechce aby ho niekto kontroloval, lebo chybička sa nájde u každého a vždy.

P.s.: Buď si istá že ak budeš neodbitná, tak skôr či neskôr s parkovaním pred svojim domom nebudeš mať žiaden problém, ale musíš aj niečo pre to spraviť a nie len tu vypisovať na webe. :-)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania