Prepadnutá vozovka na parkovisku Sibírska 60-64

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Vyriešený
meno
Michaela Štěpánková 20. decembra 2015

Na parkovisku pred bytovým domom Sibírska 60-64 v Bratislave III (medzi Sibírskou a Thurzovou/Baltnickou),sa nebezpečne prepadáva vozovka cca 3m2. Podnet a žiadosť o nápravu bol už dávnejšie zaslaný Miestnemu úradu a vzhľadom na nejasnosť vlastníctva pozemkov, či vozovky MČ Nové Mesto odmietlo zrealizovať opravu. Obyvatelia preverili s Bratislavskou teplárenskou, že pod prepadnutou cestou nevedie ich potrubie. Očakávame od MČ Nové Mesto aspoň posunutie tohto problému kompetentnému úradu alebo sa čaká, kým sa vozovka neprepadne úplne? Pod nejakým autom alebo dieťaťom?

11. január 2016

Michal

Vozovka sa prepadáva viac a viac, už je to cca 40cm, pravdepodobne je pod tým nejaký priestor, ...Už si tam zničili ľudia predné nápravy, pretože to večer nie je vidieť..Fotka vyššie vyzerá veľmi pekne oproti realite..
14. január 2016

Rudolf Kusý

Mestská časť nemá k pozemku, ani ku komunikácii podľa odborných pracovníkov žiaden vzťah. Riešením je zatiaľ miesto označiť, aby tam nedochádzalo k ďalším problémom a hľadať sponzora, aby bola vozovka opravená a zároveň dodržaný zákon.

S úctou

Kusý
14. január 2016

Michaela Štěpánková

Pan starosta, to nemyslite vazne takuto odpoved? Ide predsa o parkovisko v MC Nove Mesto, dotyka sa to obyvatelov MC Nove Mesto. Pre Miestny urad je problem zistit komu komunikacia patri? A aspon sa pokusit najst riesenie? Hladat sponzora? Obyvatelia bytovky si uz zaplatili namalovanie zltych ciar na tomto parkovisku, kedze si tu vsetci veselo parkuju rovno pred garazami a dokonca aj tak, ze nebolo mozne z parkoviska vyjst. Kamaratka tu jamu trafila, rozbila puklicu a rovno sa chystali do servisu, dat auto skontrolovat. Som sklamana z pristupu vasho uradu.
15. január 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Ďakujeme za Váš podnet. Podnet bol presmerovaný na Magistrát.

Jana Plevová
18. január 2016

Vlasto

Dobry den,
Pan starosta, prezradili Vam odborni pracovnici plateni z nasich podielovych dani, ze rovnako cela Pionierska ul., Sibirska, Racianska, Legerskeho, Ursinyho, Kraskova, Sunavcova atd. nemaju vlastnikov? Resp. rovnako aj k nim, ako k pozemku pod prepadnutym parkoviskom, nie su zalozene listy vlastnictva.

Takze v zmysle vyjadrenia odbornych pracovnikov sa mesto o vsetky uvedene ulice nema/nemoze starat a obyvatelia tychto ulic si maju hladat sponzorov?

Co tak pouzit zdravy sedliacky rozum - ide o verejne komunikacie v zastavanom uzemi mestskej casti, o ktore ma mestska cast povinnost sa starat – je to jedna zo zakladnych verejno-prospesnych funkcii mesta, ktore ma mesto zabezpecovat cez svoj rozpocet.

Odkazovat obyvatelov mesta na sponzorov povazujem za absurdne.

Kazdy sponzor ocakava vacsinou nejaku protihodnotu. Otazkou potom ostava, ci rozpocet mesta nesluzi viac zaujmom sponzorov a developerov ako pre verejno-prospesny zaujem obyvatelov mesta a mestskej casti.

S pozdravom,
V. Jutka
24. január 2016

Matus Cupka

To je neadekvátna odpoveď od starostu, ktorého cez naše dane platíme, aby riešil naše problémy. Nerozumiem tej reakcií, lebo bez ohľadu na to koho je ten pozemok, musíme úkolovať našu samosprávu, aby nás zastupovala. Nie počúvať rady, že ako asi na to.

Na našom dvore si hrabem lístie či opravujem výtlky aj napriek tomu, že dvor patrí mestskej časti. Tá nám tu ani sneh neodhrabe. Podobná "robota na panskom" však nemôže byť samozrejmosť.

Navyše minimálne v prípade čiernych skládok platí pravidlo, že ak je pozemok nevysporiadaný, tak jeho správcom je samospráva. Myslím, že je to podobné pri takýchto havarijných stavoch.
04. august 2016

Michaela Štěpánková

Evidentne si obyvatelia Nového Města musia problémy riesit sami. Sklamanie velké.
15. august 2016

Vlasto

My ako obyvatelia mestskej časti sme podľa reakcie starostu očividne zaujímaví len v čase volieb, ináč sme našim poslancom na mestskom úrade ukradnutí. Smutná realita. Odkazovať obyvateľov na sponzorov je absurdné. Do budúcich volieb sa asi treba riadiť heslom "Voľte sponzorov, a nie poslancov. Pretože tí majú riešiť problémy občanov."
22. august 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Podnet vyriešený.

Jana Plevová
23. august 2016

Odpoveď samosprávy

• Predmetná spevnená plocha - komunikácia - nie je zaradená do siete miestnych komunikácií, je to účelová komunikácia podľa zákona č. 135/1961 v platnom znení (rozhodnutie o zaradení pozemnej komunikácie do siete miestnych komunikácií vydáva podľa toho istého zákona hlavné mesto SR)
• podľa toho istého zákona (§ 3d) je vlastníkom diaľnic, ciest pre motorové vozidlá a (štátnych) ciest I. triedy štát, vlastníkom (štátnych) ciest II. a III. triedy je samosprávny kraj, vlastníkom miestnych komunikácií je obec (obcou je podľa zákona o hlavnom meste Hlavné mesto SR Bratislava - nie mestská časť; preto niektoré miestne komunikácie môžu byť zverené do správy mestských častí ich vlastníkom - hlavným mestom)
• ďalej podľa toho istého zákona je vlastníkom účelových komunikácií štát alebo iné právnické alebo fyzické osoby - bohužiaľ evidenciu vlastníkov účelových komunikácií nevedie zo zákona žiadny úrad na území Slovenskej republiky (a teda ani Miestny úrad BA - Nové Mesto); teoreticky by o tom, kto je vlastníkom komunikácie na konkrétnom pozemku mohol vedieť vlastník pozemku, mestská časť určite nie je vlastníkom tejto účelovej komunikácie
• na území mestskej časti je dokončený ROEP - čo znamená, že ak na tomto území existuje pozemok registra "C", ku ktorému nie je založený list vlastníctva, určite je ten istý pozemok súčasťou jedného alebo viacerých pozemkov registra "E", ku ktorým list vlastníctva založený je (vyplýva z ukončeného ROEPu)
• identifikácia jednotlivých pozemkov registra "E" nie je úplne jednoduchá, pomôcť môže stránka http://mapka.gku.sk/mapovyportal/?basemap=podklad&zoom=8&lng=17.152&lat=48.1742#/cadastralunits%28912%29/detail?highlight=true , podľa ktorej na uvedenej ploche síce pre parcelu registra "C" nie je založený lista vlastníctva, na tej istej ploche sú však aj pozemky registra "E" parc. č. 11754, 11755, 11760 - všetky tieto parcely sú zapísané na liste vlastníctva č. 5567, podľa ktorého je vlastníkom týchto pozemkov Hlavné mesto SR Bratislava
• zároveň z preštudovania materiálov o pozemkoch v správe mestskej časti uverejnených na stránke http://www.banm.sk/pozemky-mestskej-casti-bratislava-nove-mesto/ vyplýva, že uvedené pozemky registra "E" (parc. č. 11754, 11755, 11760) vo vlastníctve hlavného mesta nie sú zverené do správy mestskej časti (Hlavné mesto a mestská časť sú samostatné prvky samosprávy bez vzťahu podriadenosti či nadriadenosti)
• z vyššie uvedeného vyplýva, že mestská časť nemá ani k uvedenej účelovej komunikácii či pozemku pod ňou žiadne vlastnícke ani správcovské práva (tak ako uvádza pán starosta), jediný údaj, ktorý je jasný a nespochybniteľný je, že majiteľom pozemkov je Hlavné mesto - zodpovednosť už bola na magistrát zmenená
• zákonné pravidlá použitia verejných financií, s ktorými hospodári aj mestská časť, umožňujú požiť tieto prostriedky len na správu a údržbu vlastného majetku mestskej časti alebo majetku do správe mestskej časti zvereného hlavným mestom - poškodená plocha nie je bohužiaľ ani jedným z týchto prípadov a preto sanácia nedostatku z prostriedkov mestskej časti by bola porušením zákona

Oddelenie výstavby, investícií a správy majetku - MČ BA - Nové Mesto

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania