Parkovanie v križovatke F. Kostku - Nad lúčkami

Zodpovednosť za riešenie: Hlavné mesto SR Bratislava

Uzavretý
meno
Dano 29. decembra 2015

Krizovatka ciest Nad luckami a Ferdisa Kostku, okolo ostrovceka permanentne parkuju auta. Porusuju tym zakon 8/2009 o cestnej premavke § 25 cast d. Krizovatka je kvoli stojacim autam neprehladna, doslo tam uz aj k niekolkym havariam, nakolko vodic zbada prichadzajuce auto s prednostou jazdy az po vojdeni do jeho drahy.
Preco si mestka policia neplni svoju povinnost a toleruje porusovanie zakona?

30. december 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za podnet. Zo strany MÚ Bratislava-Karlova Ves bol v Operatívnej komisii pre dopravné značky a dopravné značenie podaný návrh na vyznačenie vodorovného dopravného značenia V 12b (Plná žltá čiara), zakazujúceho zastavenie a státie v križovatke. Operatívna komisia však návrh z dôvodu duplicity, keď už všeobecnými ustanoveniami dopravných predpisov je v križovatkách zakázané zastavenie a státie, neschválila (§ 25 odst. 1 písm. d) Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z. určuje, že vodič nesmie zastaviť a stáť "na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred hranicou križovatky a 5 m za ňou; tento zákaz neplatí v obci na križovatke tvaru "T" na náprotivnej strane vyúsťujúcej cesty." § 2 odst. 2 písm. e) Zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z. vymedzuje pojem hranica križovatky: "Hranicou križovatky sa rozumie miesto vyznačené vodorovnou dopravnou značkou "Priečna súvislá čiara", "Priečna súvislá čiara so symbolom Daj prednosť v jazde!" alebo "Priečna súvislá čiara s nápisom STOP"; kde takáto vodorovná dopravná značka nie je, hranicu križovatky tvorí kolmica na os vozovky v mieste, kde sa pre križovatku začína zakrivenie vozovky.").
Takisto nebol v Operatívnej komisii schválený návrh zmeny organizácie dopravy v podobe zmeny prednosti v jazde, keď neprehľadnosť v križovatke pre nesprávne zaparkované vozidlá nie je dostatočným a opodstatneným argumentom.
Z dôvodu zlepšenia viditeľnosti sme teda do Operatívnej komisie predložili návrh na osadenie dopravného zrkadla, ktorý sme následne zrealizovali.
Zodpovednosť za riešenie podnetu presúvame na Mestskú políciu, ktorá má kontrolu parkovania a postihovanie porušovania zákona v kompetencii.

Pavel Vrabec
Oddelenie dopravy a životného prostredia
Miestny úrad mestskej časti
Bratislava-Karlova Ves
Nám. Sv. Františka 8
842 62 Bratislava
05. január 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Mestská polícia v rámci svojich možností parkovanie v rozpore so zákonom aj v tejto lokalite rieši. Ak sa však v danej lokalite hliadka nenachádza a vodiči porušujú zákon, je potrebné o tejto skutočnosti telefonicky informovať Mestskú políciu na čísle 159 a prostredníctvom najbližšej voľnej hliadky bude telefonát preverený a v prípade zistenia priestupku bude tento riešený v zmysle zákona.

Pozdravujem.

PhDr. Peter Pleva
hovorca
Mestská polícia hlavného mesta SR Bratislavy

[email protected]
27. január 2016

Lubos

Potvrdzujem, ze odkedy mestska policia davala permanentne papuce autam stojacim v tejto krizovatke, sa tam prestalo parkovat a krizovatka je velmi prehladna.
Otazne je, naco to bolo dobre. Doteraz tam auta pre neprehladnost aj tak vzdy zastavili, iba co sa prislo o dalsie "parkovacie miesta"
mozno by stacilo osadit na danom mieste stopku, aby to doslo vsetkym, ze tam maju zastavit a dobre sa obhliadnut a nerobit si z tejto uzkej cesty autodrahu
27. január 2016

U NAS TAKA OBYCAJ

moje podnety vedu politiku vylucit ilegalne parkovania na chodníkoch, terasach, na trávnikoch vo vnutroblokoch..... aby sa zacalo intenzivne riesit akutnost parkovania... budovanim parkovacích priestorov... je vela moznosti... ale urcite nie ako nechat terajsi stav.. skonci to potom ako v petrzalke.. 3 rady vedla seba stojacie auta sa odtlacaju.. nonsens
27. január 2016

Lubos

uplne suhlasim. parkovanie na zeleni je neospravedlnitelne. Popri chodnikoch, kde nie su obmedzene a ohrozene auta ani chodci, to je v pohode.
V tomto konkretnom pripade slo o parkovanie v krizovatke. Mimo chodcov.. akurat auta mali horsi vyhlad, ale pribrzdenim sa to da hravo zvladnut (prechadzam tadial kazdy den)
Kned za krizovatkou je prechod pre chodcov. Zatial co predtym som tam vzdy zastal, teraz sa len pozriem do novo-prehladnej krizovatky a prejdem - co moze ohrozit chodcov na prechode, kedze ich je vidno az na poslednu chvilu.
Preto si myslim ze nik nebol obmedzeny ani ohrozeny. Teraz sme menej obmedzeni, ale pesiaci viac ohrozeni. A odobratim 6 parkovacich miest tie auta niekde stat budu a budu prave na tych vyssie menovanych citlivych miestach.

Co viem tak byvala starostka zacala pripravovat materialy pre vybudovanie parkovacieho domu na kopci na ulici Nad Luckami, ktory by pokryl vsetky prilahle ulice. Nejak je uz o tom ale ticho.

p.s.
nastastie nikdy neskoncime ako v Petrzalke (Vrakuna to iste) s 2 radami aut a odtiskanim, kedze v karlovke je vecsina ciest v kopci a mohlo by to velmi zle dopadnut :D
27. január 2016

U NAS TAKA OBYCAJ

nestratilo sa 6 parkovacích miest.. krizovatka nie je parkovisko..
ja tiez verim v zmenu..
parkovaci dom asi nevybuduju budu asi rezidencne povolenky.. a cezpolne drahe povolenky a zachytne parkovisko by malo fungovat..
ale ako to dopadne to viem iba...
29. január 2016

Lubos

treba sa na chvilu odosobnit od nariadeni a pravidiel a brat veci prakticky. Takto vyhanat auta z miest, kde v podstate nikomu nevadia a nikoho neohrozuju je ako odhanat muchu. Pocet aut sa neznizi a to auto co nezaparkuje v krizovatke musi niekde zaparkovat a bude to inde. A ked ich vyzenu aj odtial, zas pojdu inde. Vo vzduchu nebudu a ludia tiez auta nepopredavaju. Takze ked ich vytlacime z krizovatiek, tak sa nastahuju na zelen. A o pol roka pridu novi ludia a cely kolotoc sa zacne odznova.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania