Skládka na Žabom Majeri - pozor fotky nie sú pre slabé povahy

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Rača

Vyriešený
meno
Jozef 03. februára 2016

Som račan a tento odkaz je pre starostu rače. Rovnako ako veľa iných račanov, mám záhradu v rači a konkrétne na Žabom Majery. Nafotil som fotografie najväčšej skládky ale nie JEDINEJ. Časom sa prejdem hlbšie do žabieho majera, kde tečie riečka a tam je tých smetí rovnako veľa.

Chcel by som dať podnet na odstránenie skládky v tejto mestskej časti. Táto časť je využívaná na pestovateľské účely a je smutné keď s rodinou ideme vedľa takéhoto odpadu. Nie som sám komu to vadí - vadí to všetkým, lenže starosta nám tu nepristaví ani kontajner na odpad.

Riešenie by bolo, ak magistrát nemá peniaze, že by nám dostavil do hlavných uličiek aspoň tie kontajnere veľké na smeti. My - obyvatelia by sme si už dali tú námahu to odpratať, keď už nemáte vy na to peniaze.
PROSÍME VÁS UROBTE S TÝM NIEČO.

04. február 2016

nepšo

Dobrý deň, pokiaľ ma pamäť dobre neklame , táto neslávne známa skládka v tejto zákrute bola v minulom roku raz vyčistená , vzhľadom nato , že sa tam jednalo o rôzne druhy odpadu , stálo to mestskú časť Rača nemalé peniaze . Umiestniť kontajnery do hlavných uličiek nie je zlý nápad , to by ale museli naši Rómsky spoluobčania, bývajúci za zákrutov v záhradných chatkách , ktoré im vôbec nepatria a ktoré dovtedy vylamovali obyčajným ľuďom , až kým tí stratili nádej , že na Slovensku bude niekedy poriadok , dodržiavať určité zvyky a návyky , kde sa sype odpad . Mám za to , že min 2/3 tohto odpadu tam navozili/nanosili práve oni , stačí sa spýtať záhradkárov z okolitých osád , ktorí ich veľmi dobre poznajú a sú s nimi radšej za dobre - pretože nechcú mať stále vylomené dvere na svojej záhradnej chatke , odpílené všetko železné a kovové čo sa dá odniesť do zberu , ukradnutú väčšiu časť svojej úrody a byť prepadnutý maloletými deťmi , ktoré Vás zbijú za pár € , poprípade vtedy , keď zistia , že máte nejaké cigarety .
Pokiaľ sa toto zmení , potom nebudú musieť byť ani rozmiestnené ani kontajnery , ktoré mestská časť ajtak nevlastní a pochybujem , že bude platiť za ich prenájom v danej lokalite , pretože vedia , že to nemá veľký význam .
S pozdravom , záhradkár z priľahlej osady Žabí Majer
05. február 2016

Stefan

Otrasny pohlad na toto miesto. Ak je to smetie za rok tak to je velky problem. Ale nechce sa mi verit, ze by to ti ludia o ktorých sa pise vyssie smetie balili do modrych vriec.
A citsenie nedoporucujem v rukaviciach. To treba nakladac. Velmi lahko tam clovek moze chytit chorobu, ktorú by velmi nerad. To nie je skladka pneumatik ale skladka vsechochuti.
05. február 2016

Juraj

uplne ako z hororu...najlepsie, ze vzdy pri týchto neprispôsobivých jedincoch taha bezny clovek, ktory si voci zakonom plni vsetky povinnosti, vzdy za kratsi koniec. Ja som tiez uz vdaka nim prisiel o zahradu...
05. február 2016

Stefan

Juraj, ak sete uvedeny na LV ako vlastnik tak mate problem. Ak nie tak predpokladam ze ste ju mali len v prenájme. Dana lokalita sa da do poriadku, ak sa vsetky záhrady predaju developerovi, ktorý tam spraví daku zonu napr sklady. A tí co tam maju zahrady by si ich mali kupit asi na inom mieste.
07. február 2016

Thommas Czölder

Vsetky skladky na Zabom Majeri boli pridane 10. Novembra 2015 jednotlivo ako podnety.
07. február 2016

Martin

Také množstvo odpadu vozia ľudia s IQ húpacieho koníka z 90% autami... navrhujem inštalovať fotopascu, alebo rovno kameru a za vybrané pokuty nechať odstrániť skládku.
08. február 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

toto územie mestská časť Rača v minulosti už vyčistila, bohužiaľ sa tu skládky tvoria opakovane. V minulom roku sa na odstránenie nelegálnych skládok minulo viac ako 3 tisíc eur z rozpočtu MČ. V lete minulého roku roku sa mestská časť uchádzala aj o dotáciu od Ministerstva životného prostredia, ktoré v rámci programu Veľké upratovanie Slovenska poskytlo samosprávam na likvidáciu čiernych skládok až 10 miliónov eur. Bohužiaľ, Rača medzi vybranými samosprávami nebola a teda boj s čiernymi skládkami naďalej zvádzame svojpomocne. Menšie množstvá odpadu riešime operatívne každý deň, väčšie podliehajú komplikovanému a veľmi zdĺhavému kolotoču, ktorý vedie cez Okresný úrad. Mestská časť vyčlenila na tento rok zo svojho rozpočtu 40 tisíc eur.
Na odstránenie tejto skládky sa práve pripravujú podklady pre verejné obstarávanie, po jeho vyhodnotení sa pristúpi k vyčisteniu územia.

Vopred ďakujeme za trpezlivosť

Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača
08. február 2016

Jozef

Situacia na Zabom Majeri sa nezmeni, kym tato lokalita bude mat pre sucasnych vlastnikov nulovy vyhlad v uzemnom plane. Mesto aj mestska cast sa silno brania vsetkym pokusom o zmeny uzemneho planu v danej lokalite na povodnu fuknciu. Preco, vedia asi len kompetentni (argumenty ktore su prezentovane verejnosti su irelevantne, o tom inokedy).
K zmene uzemneho planu skor ci neskor dojte, otazne je len, v koho prospech to bude a kto na tom zarobi.
To ako sa za poslednych 15 rokov "skolonozovali" zahradkarske oblasti vo vrakuni, a su z nich teraz celom lukrativne oblasti, by mohlo byt celkom dobrym prikladom.
09. február 2016

Thommas Czölder

Vazeni komentujuci,
k poslednemu prispevku poviem len tolko, necakajte ze niekto bude za vas nieco robit, ak chcete nejaku zmenu uzemneho planu na povodny stav, treba sa ako majitelia zahradok spojit a spolocnym postupom ist za poslancami atd.
Dnes sa na roznych strankach daju zistit vlastnici vsetkych parciel, napr. http://mapka.gku.sk/mapovyportal
Spiste si peticie, pisomne vyzvy a podobne.
Spolocnym postupom sa da doshianut vsetko hlavne ked je vyvynuty tlak tych, ktorych sa to tyka.

Ked sa spolocne nepostavite nikto za vas nebude robit nic, treba konat lebo iny konaju proti vam.
08. marec 2016

Juraj

Stefan, som vlastnik...zial. Zahradu som ale nemal v tejto lokalite, ale v PK. Takychto lokalit je neuveritelne vela. Potom sa divia, ze volby dopadnu tak ako dopadnu.
10. október 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

skládka je odstránená.

S pozdravom

Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača
10. október 2016

Stefan

Wau, krasne sa to vycistilo. Rychlo montovat fotopasce, lebo o rok sa cisti znova!
10. október 2016

Stefan

Wau, krasne sa to vycistilo. Rychlo montovat fotopasce, lebo o rok sa cisti znova!
11. október 2016

Odpoveď samosprávy

Napriek tomu, že by mestská časť chcela, fotopasce sa nebudú osádzať. Jednak celú túto problematiku komplikujú zákony, konkrétne zabezpečenie dodržiavania zákona o ochrane osobných údajov či na strane spracovateľa alebo poskytovateľa. Miesto, kde sa fotopasca nachádza, totiž musí byť označené tabuľou „objekt je monitorovaný“, takže prípadný pôvodca odpadu sa miestu vyhne a zase video záznam z miesta, ktoré by nebolo označené, tak nemožno následne použiť pri dokazovaní.

Po druhé fotopasca je statický snímok, a aj keď je možné vytvorenie sekvencie fotiek, stále je pri dokazovaní priestupku potrebné, aby boli pôvodcovia nelegálne uloženého odpadu fyzicky prichytení pri páchaní priestupku / trestného činu. Čiže ide aj o zabezpečenie logistiky – napríklad zasielanie záznamov napr. na pult polície alebo mestskej polície, ktorá by pri podozrení, že sa pácha priestupok (trestný čin), vedela operatívne reagovať, hneď vyslať hliadku, ktorá by priestupcu / páchateľa prichytila na mieste činu.

Mestská časť bude osádzať tabule so zákazom sypania smetí, osadenie tabule bude odfotené a tiež už prebehlo rokovanie s veliteľom mestskej polície, ktorého sme poprosili o väčšiu účinnosť pri kontrole daných lokalít.
11. október 2016

Stefan

Dakujem za odpoved. Mozno by stacilo dat aj tabule pozemok je monitorovany, pricom by to pravda mohla aj nemusel byt. Za nahlasenia vinika by sa mohla davat odmena. Treba nieco vymysliet, lebo to dopadne zase velmi zle. Mestka policia j k nicomu pri tycho veciach, oni ani psov si bez voditka a nahubku nevsimaju. Stale sa len vyvazaju v autach. Na zabom majeri som jednu skladku s dobrovolnikmi cistil, tak viem o com vravim. Hliadka tam nebola.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania