Presun koryta Čierneho potoka

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Karlova Ves

V riešení
meno
Karlovešťan 02. februára 2016

Bývalá starostka I. Hanulíková mala v pláne, že, ak vyhrá komunálne voľby, nechá zrevitalizovať Líščie údolie (Park SNP), kde sa malo koryto Čierneho potoka (Suchej Vydrice) dostať spod zeme znova na povrch. Neplánuje to aj súčasné vedenie MČ? Takáto úprava by výrazne zatraktívnila danú lokalitu a prospela by životnému prostrediu v Karlovej Vsi. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

07. november 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet.
Plány na presun koryta Vydrice existujú. Mestská časť hľadá externé zdroje na financovanie celkovej revitalizácie parku a úprava okolia potoka je jej súčasťou. Takýto projekt by ale bol veľmi finančne náročný. Teraz pripravuje samospráva aspoň projekt na obnovu altánku a ihriska v parku SNP z jedného nadačneho fondu. Väčší projekt, ktorého súčasťou by bola aj Vydrica, bude aktuálny asi až budúci rok, v rámci OP Životne prostredie.

Miestny úrad Bratislava-Karlova Ves
22. február 2017

Matúš Šrámek

Ako predvolebný sľub to z pohľadu p. Hanulíkovej mohlo fungovať. Ani ten jej však nepomohol. Svoj plán vyviesť Suchú Vydricu z rúr na povrch by však ani po zvolení nemohla realizovať. V rúre pod Parkom SNP netečie len voda potoka, ale spolu s ňou aj splašky z dúbravských sídlisk a z časti karloveských Kútikov.
So zreteľom na uvedené je aj zámer súčasného vedenia MČ Karlova Ves na presun potoka na povrch nezmyselný a nepochopiteľný. Nevedia čo v tej rúre tečie? Keď sa to nedozvedeli z vlastných technických podkladov, môžu sa to dozvedieť z knižky Karlová Ves taká bola na str. 153
Karloveský potok.
Z vyjadrenia MÚ K.Ves vyplýva, že by sa mal tento zámer realizovať v roku 2017. Ak naň už boli naplánované finančné prostriedky, doporučujem použiť ich na zmysluplnejší a realizovateľný zámer. Na vybudovanie pamätnej miestnosti starej zbúranej K.Vsi. Nie je dobrou vyzitkou starostov a poslancov zvolených od roku 1989, že ích nenapadlo zhromaždiť a zachovať pre budúce generácie pamiatky na dedinu, na ktorej základoch výrástla dnešná mestská časť Karlova Ves. Súčasné vedenie MČ K.Ves má veľkú šancu túto situáciu napraviť. Karlovešťania, obyvatelia zbúranej dediny budú tomu napomáhať zo všetkých svojích síl.
09. apríl 2017

Admin KV

Tejto témy sa dotklo aj zasadnutie karloveského Miestneho zastupiteľstva zo dňa 4.4.2017 - viac vo videozázname na http://www.infonettv.sk/archiv/flv/2017-04-04/21_2.mp4 (minúty 00:00-04:50 a 19:27-26:10).

Michal Molčányi
administrátor OPS Bratislava - Karlova Ves
23. september 2019

Michal

Ďakujem adminovi za poctivé vyhľadanie videa a súvisiacich úsekov. V súvislosti s rastúcou naliehavosťou riešenia klimatických zmien prosím o znovu-otvorenie podnetu.

Doplním, že:
1. Periodickosť toku nevadí -- podľa informácií od diskutujúcich aj 11 mesiacov v roku (koniec videa)
2. Tok sa nemieša so splaškami, má samostatne vedenie nezávislé od kanalizácie, napokon, vlieva sa do Dunaja pod lodenicou.
17. marec 2021

Pavol

Admin, kontaktujte, prosím opäť samosprávu. Ďakujem.
19. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Plne s touto myšlienkou súhlasím a sám som túto otázku možnosti privedenia Suchej Vydrice do koryta predkladal, aby bola riešená. Tieto projekty by mali mať prioritu pokiaľ chceme využiť retenčnú schopnosť krajiny, zvýšiť biodiverzitu a napraviť chyby ktoré sa urobili v minulosti. Podobné projekty vznikajú západne od nás úplne bežne, posledne bola takto zrevitalizovaná riečka v Prahe. Podobne by bolo potrebné zrevitalizovať a upraviť tok Vydrice, ktorá v spodnej časti prechádza takisto Karlovou Vsou a práve v tomto úseku je jej koryto nepriaznivo umelo vybetónované a vyrovnané a v poslednej časti zapustené do kanalizácie. Takto by sme sa nemali správať k prírode. Preto dúfam, že sa na tieto projekty nájdu financie a tiež snaha situáciu riešiť s podporou miestneho zastupiteľstva.

Milan Ďurica
Oddelenie dopravy a ŽP
MiU MČ Bratislava - Karlova Ves
03. september 2023

Ondrej I

Prosím o aktualizáciu po dvoch rokoch.
07. september 2023

Admin KV

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Lenka Makarová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania